Φθιώτιδος Νικόλαος: Παρά τις παραφωνίες μερικών αθέων πολιτικών, στην Ελλάδα η πολιτεία στο σύνολό της τιμά και σέβεται την Ορθοδοξία

  • Dogma
φθιώτιδος

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και  Εκκλησιαστική τάξη  εορτάσθηκε στις 25 Φεβρουαρίου η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ο οποίος και προηξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων εντός του Μητροπολιτικού Ναού και ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης , απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους πιστούς, στους ακροατάς του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως μας και στους τηλεθεατάς του «Star Κεντρικής Ελλάδος», το οποίο και μετέδιδε ζωντανά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία,  ωμίλησε για την μεγάλη αυτή ημέρα της νίκης της Ορθοδοξίας και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ἡμέρα χαρμόσυνος καί εὐφροσύνης ἀνάπλεως», διακηρύττει από το πρωί η Αγία μας Εκκλησία. Χαρμόσυνη ημέρα γεμάτη ευφροσύνη γιατί εορτάζουμε και βιώνουμε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας.

Πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αλλά και πρώτη μεγάλη χαρά που η Εκκλησία μας τιμά όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να επικρατήσει η αλήθεια, η Ορθόδοξη πίστη.

Είναι αφιερωμένη η σημερινή μέρα σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν κατά των αιρέσεων  και έδωσαν και την ζωή τους για να στερεωθεί η Ορθοδοξία κι’ εμείς σήμερα ελεύθεροι αλλά και μέσα στην αλήθεια να τιμούμε τον μόνο αληθινό Θεό.

Είναι μια μέρα ευγνωμοσύνης και ημέρα προβληματισμού. Πέρασε πολλές καταιγίδες η Εκκλησία, εκινδύνευσε η πίστη. Το πνεύμα το άγιον όμως καθοδηγεί την Εκκλησία και έχει ανθρώπους των οποίων κατευθύνει τα διαβήματα για την δόξα της Εκκλησίας.

Η αλήθεια είναι ότι η Ορθοδοξία ακμάζει, γιατί είναι αληθινή και διότι οι πιστοί της την κρατούν ψηλά.

Να δοξάζουμε τον Θεό αδελφοί μου που στην πατρίδα μας, παρά τους εναντίους ανέμους που κατά καιρούς εξορμούνται  από διάφορα κέντρα, στο σύνολό της η πολιτεία μας, ο λαός μας, η κοινωνία είναι Ορθόδοξοι γνήσιοι χριστιανοί και αγιάζονται οι πόλεις και τα χωριά μας απ’ τις Εκκλησιές μας , απ’ τα μοναστήρια μας, απ’ τους κληρικούς, τους μοναχούς και τις μοναχές που προσεύχονται, από τις γιορτές που συμμετέχουμε.

Μπορεί το πνεύμα της Ευρώπης να θέλει να τα ισοπεδώσει όλα , αλλά δεν είναι εύκολο να συμβεί αυτό στην Ορθοδοξία, διότι της Ορθοδοξίας θεμελιωτής είναι ο Ιησούς Χριστός και της Βασιλείας αυτού ουκ έσται τέλος.

Πολλές φορές μας έχει δοθεί, αδελφοί μου να ωμιλήσουμε για τις επιθέσεις που δέχεται η πίστη και η Εκκλησία μας και σήμερα στην Ελλάδα και δεν αναφέρομαι σε ορισμένους πολιτικούς της κυβερνήσεως που διακηρύττουν ότι είναι άθεοι, είναι δικό τους δικαίωμα, αλλά αναφέρομαι σε άλλα γεγονότα τα οποία και μη άθεοι προωθούν και αλλοιώνουν το φρόνημα των Ορθοδόξων πιστών. Είναι αυτά τα νομοθετήματα, τα οποία ξέρετε όλοι και δυστυχώς πέρασαν τη επιβολή και απαιτήση της Αμερικής και της Ευρώπης.

Ορθοδοξία χωρίς ορθοπραξία δεν υπάρχει.

Ως διδάσκαλος και ποιμήν σας παρακαλώ να είμαστε με επίγνωση Ορθόδοξοι γιατί θα τα χάσουμε αυτά κάποτε. Η Ορθοδοξία θέλει πράξη όχι φανατισμό. Δεν πρέπει να κριτικάρουμε, ούτε τους Εκκλησιαστικούς, ούτε τους πολιτικούς, μόνο τον εαυτό μας , γιατί η Ορθοδοξία στηρίζεται στην αυτογνωσία. Να προσπαθούμε να πράττουμε τις εντολές του Θεού.

Στην Ελλάδα ακόμη βαστάει η πίστη. Η νεολαία που γεμίζει τις Ενοριακές Συνάξεις, όχι μόνο εδώ αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει κουραστεί από τα ξενύχτια και την ψευτιά και καταφεύγει στην Εκκλησία.

Η σημερινή μέρα είναι μέρα αυτοκριτικής αλλά και μέρα προσευχής για εκείνους που είναι μακριά από την Ευρώπη και κυνδινεύοντες  ανάβουν το φως της Ορθοδοξίας, γι’ αυτό και η Ιερά Σύνοδος αφιέρωσε αυτή την ημέρα στην Ιεραποστολή.

Δεν πρέπει αδελφοί μου ν’ απελπιζόμαστε αλλά να προσπαθούμε. Ο Θεός να μας αξιώνει ελεύθεροι και δυνατοί να τιμούμε την μεγάλη αυτή ημέρα της Ορθοδοξίας και να μνημονεύουμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να παραδώσουν σ’ εμάς τον μεγάλο αυτό θησαυρό για να ζούμε με πλούτο ψυχής και θησαυρούς πνευματικών αγαθών. Χρόνια Πολλά!».

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν : ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Παπαδόπουλος και  ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Αυλακίου Συνταγματάρχης Δημήτριος Νικολάου, συνοδευόμενοι από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, εκπρόσωποι του Λιμενικού και της αστυνομίας καθώς και πολλοί πιστοί, οι οποίοι κρατούσαν ιερές εικόνες τιμώντας την ημέρα της Ορθοδοξίας.

Φωτο imfth & Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS