Φθιώτιδος Συμεών: «….ἀποδέχου ἐν τῇ καρδίᾳ σου πᾶν ὅ,τι ἄδεις τῷ στόματι….»

  • Dogma
φθιώτιδος

Οι εκατοντάδες μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και των παρατημάτων του, μικροί και μεγάλοι, συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματά τους, τόσο στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, όσο και στις υπόλοιπες Σχολές του Ωδείου, μέσα από το διαδίκτυο, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. 

Το απόγευμα της Τρίτης 19/02, μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε καθηγητές και  μαθητές, αφού τα μαθήματά τους τα διέκοψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, διδάσκοντας ο ίδιος στα τμήματα, που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα, μέσα από την διαδικτυακή εφαρμογή «ZOOM».

Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, καλωσόρισε ο Διευθυντής του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ και τον ευχαρίστησε, που για ακόμη μία φορά η πατρική του αγάπη και το ανύσταχτο ενδιαφέρον του, εφηύρε τρόπο για να βρεθεί κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριες του Ωδείου.

Ο Σεβασμιώτατος με απλό και τεκμηριωμένο τρόπο παρουσίασε στα παιδιά  τη θέση της εκκλησιαστικής μουσικής και του ιεροψάλτη μέσα στην λατρεία της Εκκλησίας και πως αυτή εξελίχθηκε από τον 1ομ. Χ αιώνα μέχρι και σήμερα.

«Η Εκκλησία, παιδιά μου, έχει ανάγκη από πρόσωπα και καρδιές, που αγαπούν και όχι από φωνές. Καλείστε να γίνετε διάκονοι της Θείας Λατρείας και ό,τι κάνετε, αγαπητά μου παιδιά, να το κάνετε με την καρδιά σας….» ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά πατρικά λόγια του κ. Συμεών προς τα παιδιά, με τα οποία έκλεισε την εισήγησή του.

Στην διαδικτυακή συνάντηση του Ωδείου τοποθετήθηκαν επί του θέματος που ανέπτυξε ο Σεβασμιώτατος και οι καθηγητές του Ωδείου, αλλά και κάποιοι μαθητές, οι οποίοι εκτός από τα ερωτήματα που έθεσαν στον κ. Συμεών, «εν ενί στόματι και μιά φωνή» του ζήτησαν να ορίσει την επόμενη διαδικτυακή τους συνάντηση. Αίτημα, για το οποίο ο Σεβασμιώτατος δεν δεσμεύθηκε, αλλά και δεν το απέρριψε.

«Προτιμώ να πραγματοποιήσουμε, παιδιά μου, πολλές συναντήσεις, αλλά καλύτερα να είναι δια ζώσης. Να περάσει σύντομα αυτή η δοκιμασία της πανδημίας και να χαρούμε και πάλι όλοι μαζί την επικοινωνία και την όμορφη παρέα».

Πριν εγκαταλείψει την εφαρμογή «ZOOM» ο Σεβασμιώτατος, προσέφερε στα παιδιά ως μήνυμα της συνάντησης ένα απόσπασμα από αρχαίο τυπικό χειροθεσίας ιεροψάλτη: «Ὂρα, πίστευε καί ἀποδέχου ἐν τῇ καρδίᾳ σου πᾶν ὅ,τι ἄδεις τῷ στόματι, και ὅ,τι  διά τῇς πίστεως ἀποδέχῃ, τοῦτο πραγματοποίει διά τῶν ἒργων».

TOP NEWS