Φθιώτιδος Συμεών: Αληθινός δάσκαλος είναι αυτός που αισθάνεται μαθητής σε όλη του τη ζωή

  • Dogma
φθιώτιδος

«Αυτός εδώ ο χώρος παιδιά μου,  είναι το σπίτι σας, είναι ο χώρος σας, το καταφύγιό σας,  το δικό σας στέκι. Η Εκκλησία είναι χώρος οικογένειας, που χωράμε όλοι και κυρίως είναι ο δικός σας χώρος. Σας ευχαριστώ, διότι τα παιδιά της Λαμίας, τα παιδιά της Φθιώτιδος ήδη μου έχετε διδάξει πολλά».

Με αυτά τα πατρικά και αληθινά λόγια αγάπης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών ευχαρίστησε τους εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το πρωί, προκειμένου με την ευλαβική παρουσία τους και συμμετοχή τους στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, τίμησαν τους Οικουμενικούς Διδασκάλους, τους Τρεις Ιεράρχες, τους Προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων.

Τον Ποιμενάρχη μας στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Πρωτοσύγκελλος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτης Σερέτης, ο Συνταξιούχος Εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Ευθύμιος Παρλαβάντζας, ο Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθη ζωντανά μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα περισσότερα παιδιά με ιδιαίτερη ευλάβεια και τάξη, κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Μετά από προτροπή του Σεβασμιωτάτου ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας, Αρχιμ. π. Άγγελος ανέγνωσε από του Βήματος το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και μετέφερε σε όλους τους εορταστές, εκπαιδευτικούς και μαθητές τις πατρικές ευχές και την εγκάρδια αγάπη του Μακαριωτάτου Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου και των μελών αυτής.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους και ευχήθηκε πατρικώς υπέρ υγείας, δυνάμεως και φωτίσεως όλων των εκπαιδευτικών κοινοτήτων του Νομού μας και υπέρ της Παιδείας του Έθνους μας.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Διευθυντής του 18ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας κ. Γεώργιος Σκαφίδας, ο οποίος με τον απλό, εύληπτο και μεστό νοημάτων λόγο του, αναφέρθηκε στην Οικουμενικότητα των μηνυμάτων των Τριών Ιεραρχών.

«Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, οι Τρεις Ιεράρχες 16 αιώνες τώρα διδάσκουν με έργα  τους, ότι το κήρυγμα σωτηρίας του Χριστού και της Εκκλησίας, έχει Οικουμενικό χαρακτήρα. Είναι μεγάλοι παιδαγωγοί αλλά και ψυχολόγοι και μέσα από τα συγγράμματά τους,  δίδουν απαντήσεις και επιλύουν δυσεπίλυτα προβλήματα ζωής του σύγχρονού ανθρώπου. Η παρακαταθήκη των Πατέρων χρίζει επανατοποθέτησης στη σύγχρονη διδακτική πρακτική», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκαφίδας.

Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε και συνεχάρη τον ομιλητή και απευθυνόμενος προς τα παιδιά υπογράμμισε:

«Σήμερα που είναι η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, η γιορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας, μια υπέροχη ηλιόλουστη μέρα μέσα στο χειμώνα, θέλω να ευχαριστήσω εσάς, όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, που ήρθατε και γεμίσατε και ομορφύνατε με την παρουσία σας την Εκκλησία μας. Θέλω να σας ευχηθώ Χρόνια πολλά και θέλω να σας προτείνω, από τους Τρεις Ιεράρχες, οι οποίοι έχουν να μας διδάξουν πάρα πολλά, εσείς να κρατήσετε ιδιαίτερα ένα:  μέχρι το τέλος της ζωής τους αισθάνονταν  ότι ήταν μαθητές και είχαν την δύναμη μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής τους να διδάσκονται από τα πάντα. Γιατί ο αληθινός μαθητής δεν μαθαίνει μόνο από τα βιβλία, ακόμη  και όταν κανείς μας πικράνει και μας πληγώσει, μάθημα είναι κι’ αυτό. Έτσι και οι Τρεις μεγάλοι Διδάσκαλοι της Οικουμένης, μαθήτευαν μέχρι το τέλος της ζωής τους,  γι’ αυτό και έγιναν μεγάλοι δάσκαλοι.

Θέλω να ευχηθώ στους δασκάλους σας, τους οποίους αντικρίζω με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη, να διδάσκονται ακόμη και  από εσάς τους μαθητές τους. Εγώ προσωπικά παιδιά μου σας εξομολογούμαι , αυτούς τους μήνες που βρίσκομαι κοντά σας, ως Πνευματικός σας Πατέρας και Επίσκοπος, έχω μάθει από σας πάρα πολλά όμορφα πράγματα.

Σας εύχομαι πάνω απ’ όλα να είστε χαρούμενα παιδιά, να μην φοβάστε τίποτα και  να θυμάστε ότι ο Χριστός είναι πάντα μαζί σας και κυρίως στα δύσκολα. Να έχετε ελπίδα, αισιοδοξία και δύναμη. Μην απογοητευτείτε ποτέ. Χρόνια Πολλά!».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι Εκπαιδευτικές αρχές του τόπου μας: η Περιφερειακή Δ/ντρια Δρ. Ελένη Μπενιάτα, ο Οργανωτικός Συντονιστής του  ΠΕΚΕΣ Δρ. Χρίστος Μαρκαντώνης, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ και ο Αναπλ. Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης κ. Κων. Δημητρακάκης, ο Προϊστάμενος της Β/θμιου Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Σπύρος Πιλιτζίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αθανάσιος Παπαχρήστος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή Εκπαιδευτικός, Διευθυντές και Εκπαιδευτικοί σχολείων όλων των βαθμίδων της πόλεως, εκατοντάδες μαθητές και πολλοί πιστοί.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στα Γραφεία της Περιφερειακής Διευθύνσεως Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος και του οικείου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στη Λαμία και ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα.

Ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε καλή και ευλογημένη η νέα χρονιά και μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Οι Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων αποτελούν την «αφρόκρεμα» της πνευματικής ζωής ολοκλήρου του Νομού μας και θέλουμε την συνεργασία τους και την συμπαράστασή τους, προκειμένου να ανεβάσουμε το πνευματικό επίπεδο ακόμη περισσότερο. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, πρέπει να ακολουθήσουμε την κενωτική οδό, αυτή που μας έχει διδάξει ο Ίδιος ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός».

Στην τελετή κοπή της Αγιοβασιλόπιτας παρέστησαν εκ μέρους των εκπαιδευτικών αρχών η Περιφερειακή Δ/ντρια Δρ. Ελένη Μπενιάτα, ο Οργανωτικός Συντονιστής του  ΠΕΚΕΣ Δρ. Χρίστος Μαρκαντώνης, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ και ο Αναπλ. Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης κ. Κων. Δημητρακάκης και οι υπηρετούντες Διοικητικοί υπάλληλοι της Εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS