Φθιώτιδος Συμεών: «Αν κάτι καλό γίνεται στην τοπική μας Εκκλησία, δεν είναι έργο ενός, αλλά όλων»

  • Dogma
φθιώτιδος

Τις αξίες του κοινοτισμού, της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της ενότητος, τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, κατά το διήμερο της Εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου από τη Λαμία και την Πελασγία, όπου προηξήρχε των Ιερών Πανηγύρεων.

Αφ’ εσπέρας της Εορτής, Κυριακή 28 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και ωμίλησε στον Πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στο Παγκράτι Λαμίας.

Τον Σεβασμιώτατο υπεδέχθη με ιδιαίτερη θέρμη ο Προϊστάμενος της Ενορίας Πρωτ. π. Βασίλειος Καραμέρης, ενώ στον Μέγα Εσπερινό συμμετείχε πλήθος Ιερέων της πόλεως, καθώς και ο Εξοχώτατος Υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Οικονόμου και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.

Τα Ιερά Αναλόγια διηκονισαν επάξια Βυζαντινοί χοροί, υπό την διεύθυνση των Ιεροψαλτών του Ναού, του Πρωτοψάλτου κ. Ευθυμίου Τσούμα εκ δεξιών, Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας και του Λαμπαδαρίου κ. Γεωργίου Παλιούρα εξ αριστερών, Προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος.

Τα Ιερά Αναλόγια επίσης εκόσμησαν με την παρουσία τους, ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέας Ιωακείμ, καθώς και ο Πρωτοψάλτης του Ναού του Πολιούχου Λαμίας, κ. Ανάργυρος Βλάχος, Καθηγητής της Σχολής.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, έλαβε αφορμή από την ονομαστική μνεία ανέφερε, την οποία κάνει πολλές φορές στους συνεργάτες του ο Απόστολος Παύλος, αναφέροντας μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικά:

«Ένας ηγέτης του βεληνεκούς του Αποστόλου Παύλου έχει την αρχοντιά και την ανωτερότητα, να αποδίδει αξία στου συνεργάτες του. Όποιος νομίζει από μας ότι μπορούμε στη ζωή μας, όπου και να είμαστε, σε όποιο μετερίζι, ακόμα και στην οικογενειακή μας ζωή, ότι μόνοι μας μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα, ότι οι επιτυχίες, είναι δικές μας ατομικές νίκες, είμαστε πολύ γελασμένοι. Αξίζει να δούμε τον Απόστολο Παύλο και να σκεφτούμε ότι πίσω από κάθε νίκη και κάθε επιτυχία και κάθε πρόοδο, βρίσκεται ένα επιτελείο ανθρώπων, βρίσκεται μία ομάδα, μία οικογένεια, μία συλλογική δουλειά και να διδαχθούμε από αυτό, ότι και αν θέλουμε να τα καταφέρουμε στη ζωή και να το ακούσουμε και τα νεότερα παιδιά και οι μεγαλύτεροι, θα τα καταφέρουμε συλλογικά, θα τα καταφέρουμε αν κινηθούμε ως ομάδα, ως συνεργασία.

Όλοι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον, όλοι μας ανεξαιρέτως. Και αν θέλετε και η πρόσφατη υγειονομική κρίση που δεν έληξε, απέδειξε ότι όλοι μαζί όταν θέλουμε, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, αναδείχθηκε μία έννοια πολύ σημαντική, η έννοια της κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης. Δεν είμαστε μονάδες, δεν πρέπει να λειτουργούμε έτσι ατομικά και ανεύθυνα, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε ότι είμαστε μέλη μιας οικογένειας και μιας κοινωνίας και ότι η στάση του καθενός από μας έχει προεκτάσεις όχι στη ζωή του διπλανού μόνο, αλλά στη ζωή όλων.

Και θα ήθελα τούτη την ημέρα και ενώπιον και των εκπροσώπων της τοπικής μας αλλά και ευρύτερης πολιτειακής και όχι μόνο ηγεσίας, αισθάνομαι την ανάγκη κ. Υπουργέ, κ. Βουλευτές, κ. Δήμαρχε, κ. εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα, που είναι η Θρονική εορτή της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, αισθάνομαι την ανάγκη να πω, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δικούς μου συνεργάτες.  Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια σήμερα τους συνεργάτες μου, τους Ιερείς μας, τους ιεροψάλτες, τους νεωκόρους των Ναών μας, τις καθαρίστριες, τους επιτρόπους, τους πάντες. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και να πω, ότι αν κάτι καλό γίνεται στην τοπική μας Εκκλησία, δεν είναι έργο ενός, δεν είναι έργο του Επισκόπου ή του Μητροπολίτου, αλλά είμαστε παρέα, είμαστε συντροφιά και ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον. Κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν περισσεύει, όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και να μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας, την μοναδικότητα της αξίας του άλλου. Θέλω  λοιπόν σήμερα, ενώπιον Κλήρου και Λαού να καταθέσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό της Εκκλησίας, ιδιαίτερα στους εθελοντές, τις εθελόντριες των έργων της αγάπης, τους ανθρώπους της προσφοράς, στους αφανείς και εμφανείς δωρητές και ευεργέτες, σε όλους όσους συμπαρίστανται με κάθε τρόπο.

Με αφορμή μάλιστα την προσεχή επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση ο κ. Συμεών τόνισε ότι η νέα ελληνική ταυτότητα δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στις αρχές του ορθόδοξου κοινοτισμού τονίζοντας με έμφαση:

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας και να εργαστούμε, να συνεργαστούμε, για να αναδείξουμε έτι περισσότερο την αξία της συλλογικότητας και της κοινότητας. «Των Ελλήνων οι κοινότητες», λέει ο λαϊκός υμνωδός και το άσμα του πόνου του λαού. Η Ελλάδα, και μιας και έρχεται ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αν έζησε ο Ελληνισμός, αν κρατήθηκε η γλώσσα, αν κρατήθηκε η παράδοση, αν κρατήθηκε θα έλεγα, και η Δημοκρατική παράδοση αυτού του τόπου, κρατήθηκε χάρη στις κοινότητες, χάρη στο κοινοτισμό, χάρη στα ζυμωτήρια της Δημοκρατίας που αναπτύχθηκαν στις αυλές των Εκκλησιών και στα Κρυφά σχολειά των Μοναστηριών».

Προ της απολύσεως του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Προϊστάμενος της Ενορίας Πρωτ. π. Βασίλειος Καραμέρης, με εγκάρδια λόγια υικού σεβασμού και αγάπης, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εκ μέρους των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου και όλων των εθελοντών συνεργατών της Ενορίας, του ευχήθηκε έτη πολλά, υγιή, καλλίκαρπα και γεμάτα δύναμη από τον Θεό και έμπνευση από την ζωή και το έργο των Αγίων Αποστόλων.

Προς συγκίνηση του Σεβασμιωτάτου, δύο μικρές μαθήτριες του Κατηχητικού της Ενορίας, του προσέφεραν μία όμορφη ανθοδέσμη από τριαντάφυλλά, δείχνοντας με τον δικό τους τρόπο την αγάπη και τον σεβασμό προς το πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας.

Ανήμερα της Εορτής, Δευτέρα 29 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε και ωμίλησε στον Πανηγυρίζοντα Ναό της Πελασγίας, του Ιστορικού τόπου των Πελασγών, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο της Ενορίας, Πρωτ. π. Δημήτριο Καναπίτσα, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πελασγίας π. Δημήτριο Καρτέρη και πολλούς Ιερείς των ομόρων Ενοριών.

Τα Ιερά ψάλματα απέδωσε Βυζαντινός χορός νέων υπό την χοραρχία του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας «Γερμανός ο Μελωδός» κ. Ανδρέου Ιωακείμ, τη συμμετοχή των τοπικών Ιεροψαλτών.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος, ωμίλησε για την ευλογημένη αξία της ενότητος και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

«Ο Απόστολος Παύλος έρχεται και καταθέτει την αδυναμία του και όχι τη δύναμή του. Έρχεται και καταθέτει την ήττα του και όχι την κυριαρχία του, γιατί ο μεγάλος νικητής της ιστορίας, είναι ο μεγάλος ηττημένος της ιστορίας, ο Εσταυρωμένος, που ηττήθηκε  εκούσια. Έχασε για να νικήσει ο κόσμος, για να ζήσει ο κόσμος. Πράγματι στη ζωή μας αν θέλουμε να προκόψουν τα παιδιά μας, αν θέλει να προκόψει ο τόπος μας, αν θέλει να προκόψει η ζωή μας, όσοι θέλουμε να βοηθήσουμε, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ηττηθούμε. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χάσουμε. Να χάσουμε χρόνο από τη ζωή μας, να χάσουμε ησυχία από την ηρεμία μας, να καταβάλουμε θυσίες και κόπους, να δεχτούμε ακόμα και να αδικηθούμε, να συκοφαντηθούμε, να λοιδορηθούμε. Να μην μας καταλάβουν,  ούτε τα ίδια μας τα παιδιά τι έχουμε κάνει για αυτά. Να μη μας καταλάβουν ούτε και οι συνάνθρωποί μας, να μην επιδιώκουμε την αναγνώριση από τους άλλους, αλλά να προσβλέπουμε στο να γίνεται έργο, στο να προχωράει η ζωή, στο να προσφέρουμε, στο να βλέπουμε τα άλλα πρόσωπα, των αδελφών μας να χαίρονται, να προκόβουν και να δημιουργούν.  Δεν είναι εύκολο να μπορεί κανείς να παραιτηθεί από τον εαυτό του.

«Η γὰρ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται». Να έχουμε τη δύναμη να υποχωρήσουμε ακόμα και όταν έχουμε οφθαλμοφανές δίκιο. Να κάνουμε πίσω χάριν της αγάπης. Να υποχωρήσουμε χάριν της αγάπης. Να σιωπήσουμε χάριν της αγάπης. Να ταπεινωθούμε χάριν της αγάπης. Να υποχωρήσουμε χάριν της αγάπης. Πόσες ευλογημένες ψυχές, ευλογημένες μανάδες, ευλογημένοι πατεράδες, ευλογημένες γιαγιάδες, δεν κράτησαν και δεν κρατούν τα σπίτια ενωμένα τις οικογένειες αγαπημένες, καταπίνοντας συνέχεια πικρίες, αδικίες. Με πόσα δάκρυα δεν έχουν στηρίξει και δεν έχουν θεμελιώσει την ειρήνη και την αγάπη μέσα σε ένα σπιτικό.

Ναι όμως, αυτές οι ψυχές αυτοί, αυτοί  οι άνθρωποι αποτελούν μαθητές και μαθήτριες των Αποστόλων Παύλου και Πέτρου, των Αγίων Αποστόλων και μαθητές του Χριστού.

Με αυτές τις απλές και ταπεινές σκέψεις, θέλω να ευχηθώ σε όλους μας: από σήμερα ενωμένοι. Ενωμένοι και αγαπημένοι και μόνο έτσι νικητές στη ζωή. Μονάχα με την ενότητα και με την αγάπη του Χριστού και τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος».

Προ της απολύσεως, ο Εφημέριος της Ενορίας Πρωτ. π. Δημήτριος Καναπίτσας, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των συγχωριανών και συνεργατών του για την ευλογητή παρουσία του στην Πανήγυρη. Εις ανάμνησιν δε της επισκέψεώς του, του εδώρησε  ένα Αρχιερατικό επιγονάτιο.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Οικονόμου και κ.  Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, συνοδευόμενη από Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Πελασγίας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Συλλόγων  καθώς και αρκετοί ευσεβείς πιστοί.

Οι Ιερές Ακολουθίες και τις δύο ημέρες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και μέσω του Διαδικτύου από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο το πρωί, 30 Ιουνίου, Εορτή της Συνάξεως των 12 Αποστόλων, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, επέλεξε να μεταβεί στο απομακρυσμένο χωριό της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδος Ροβολιάρι, με τους λιγοστούς κατοίκους, προκειμένου να τελέσει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον εκεί Πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS