Φθιώτιδος Συμεών: «Άνευ αγάπης δεν υπάρχουν Χριστούγεννα»

  • Dogma
φθιώτιδος

Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Δεσποτικής Εορτής των Χριστουγέννων τελέσθηκε απόψε στην πόλη της Λαμίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Τον Σεβασμιώτατο Φθιώτιδος κ. Συμεών πλαισίωσαν ιερείς και διάκονοι της πόλεως Λαμίας, καθώς και αρκετοί πολιοί κληρικοί, οι οποίοι διακονούν ορεινά χωριά της Φθιωτικής Εκκλησίας, τους οποίους και ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, τηρώντας την δέσμευσή του για όσους ιερείς έχουν συμπληρώσει τριάντα χρόνια ενεργούς διακονίας στο Ιερό Θυσιαστήριο και στην τοπική Εκκλησία και κινούμενος από πατρική αγάπη και σεβασμό,  τιμά κατά τακτά χρονικά διαστήματα, απονέμωντάς τους το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.

Η Ιερά Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού των Χριστουγέννων μεταδόθηκε απευθείας από τον ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Στις ευχές του ο κ. Συμεών για την Μητρόπολη των Εορτών, τα Άγια Χριστούγεννα μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Μας αξιώνει η αγάπη του Θεού να πλησιάζουμε το Ιερό Σπήλαιο και κυρίως να πλησιάζουμε ευλαβώς και μυστικώς το Ιερό Μυστήριο της Παρθένου, το Ιερό Μυστήριο του Τόκου, το Ιερό Μυστήριο του Εμμανουήλ, το Ιερό και μεγάλο Μυστήριο, το οποίο δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους, το οποίο δεν μπορούν να προσψαύσουν οι αντικειμενικές αισθήσεις, το οποίο δεν μπορεί να το χωρέσει και να το κατανοήσει η φτωχή λογική του ανθρώπου κάθε εποχής, μυστήριο άφατης αγάπης, μυστήριο απερίγραπτης αγάπης, μυστήριο απερινόητης αγάπης, γι’ αυτό και υπάρχει δυσκολία κατανοήσεως, γιατί το Μυστήριο των Χριστούγεννων μπορεί να το ζήσει μονάχα όποιος φτάσει στην αγάπη, μονάχα όποιος προοδεύσει στην αγάπη, μονάχα όποιος αποκτήσει αυτήν την αγάπη την κενωτική, τη θυσιαστική, την εκστατική.

Ο μοναδικός λόγος που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και να συλλάβουμε με τα δικά μας μέτρα τα Μυστήρια του Θεού είναι ένας και μοναδικός: «Γιατί είμαστε ελλιπείς στην αγάπη. Όσο κανείς προοδεύει στην αγάπη τόσο φωτίζεται από τη Χάρη του Θεού και τόσο εισέρχεται εις τα άδυτα, εισέρχεται εις τα Άγια, εισέρχεται εις τα μεγαλεία και τα οποία πάλι δεν μπορεί να τα εκφράσει και να τα διατυπώσει με όρους της λογικής, τα κάνει ύμνο, τα κάνει ποίηση, είναι εμπειρία μυστική, προσωπική, γίνονται δάκρυα, γίνονται στεναγμοί αλάλητοι και κυρίως γίνεται βίωμα ζωή σαρκωμένης αγάπης έμπρακτης, που φανερώνεται μέσα στην πορεία και μαρτυρία της καθημερινότητας των διαπροσωπικών σχέσεων.

Αυτά είναι τα Άγια Χριστούγεννα και αυτά είναι τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Εάν θέλουμε πραγματικά να προσεγγίσουμε λίγο το Μυστήριο των Χριστούγεννων καλούμεθα να ανοίξουμε την καρδιά μας στην αγάπη, να γεμίσουμε την καρδιά μας με αγάπη, να αφήσουμε την αγάπη να μιλήσει μέσα μας και τότε θα ανοίξουν οι ουρανοί της γνώσεως, τότε θα έρθει αυτή η μυστική γνώση, ο Ήλιος της Δικαιοσύνης Χριστός να φωτίσει τα σκοτάδια της ψυχής μας. Όσο νομίζουμε ότι κατέχουμε τη γνώση, είτε είναι αυτή θρησκευτική, είτε κοσμική, είτε οποιαδήποτε άλλη, όσο νομίζουμε ότι είμαστε αυτάρκεις, ότι είμαστε πλήρεις, ότι εμείς ξέρουμε τι μας γίνεται, ότι εμείς έχουμε την άποψή μας και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο, όσο είμαστε εγκλωβισμένοι στον οποιοδήποτε τέτοιο ναρκισσισμό και σε οποιαδήποτε τέτοια αυταρέσκεια ή επανάπαυση τόσο θα είμαστε μέσα στο σκοτάδι και δεν θα υπάρχει κάποιος αστέρας νοητός να μας δείχνει το δρόμο προς την Βηθλεέμ.

Αν αντίθετα αφήσουμε την ύπαρξή μας να αναζητήσει ελεύθερα, απροϋπόθετα, ταπεινά, αγαπητικά να αναζητήσει το Φως του Χριστού, να αναζητήσει το «τευχθέν παιδίον» για να το προσκυνήσει και να προσφέρει ως δώρα της ύπαρξης τον ίδιο μας τον εαυτό, τότε πραγματικά μπορούμε να βρεθούμε και εμείς στη θέση των ποιμένων και να δοξολογήσουμε το «τεχθέν παιδίον».

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια σε όλους μας ανεξαιρέτως να πλεονάσει η αγάπη μέσα σας. Θυμηθείτε τι ωραία στη γιορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου η Εκκλησία μαρτυρεί το μυστικό της Θεολογίας στον Ευαγγελιστή της αγάπης ότι: «μέγας καὶ πλήρης ὤν τῆς ἀγάπης, πλήρης γέγονε καί τῆς θεολογίας».

Άνευ αγάπης δεν υπάρχει Θεολογία. Άνευ αγάπης δεν υπάρχει μυσταγωγία. Άνευ αγάπης δεν υπάρχουν Χριστούγεννα.

Αυτή λοιπόν την αγάπη εύχομαι να την έχουμε μέσα στην καρδιά μας όλοι μας, να την αναζητούμε πάνω από όλα, να αισθανόμεθα ότι μας λείπει, να πονάμε για την έλλειψή της και να τη λαχταρούμε με ικεσία, με κραυγή, με αγωνία, με πόθο, με λαχτάρα».

Ο κ. Συμεών με εμφανή την συγκίνηση, αναφερόμενος στους σήμερα τιμωμένους ιερείς της Μητροπόλεως, τους άοκνους εργάτες των Ιερών Θυσιαστηρίων, των Ενοριών και των μικρών χωριών της Φθιωτικής γης, υπογράμμισε:

«Σήμερα λοιπόν τούτη την ημέρα, όπως συνηθίζουμε να προσφέρουμε δώρα αγάπης από αγάπη για ανθρώπους που διακονούν την Εκκλησία μας και δη κληρικούς και όπως έχω δεσμευτεί τιμώ και το γήρας, το γήρας το τίμιον και πολυχρόνιον, όχι ηλικιακό κατά ανάγκην αλλά το γήρας της προσφοράς και της υπηρεσίας στην Εκκλησία και ιδιαίτερα στη Μητρόπολη Φθιώτιδος, σε μία Μητρόπολη με πολλά μικρά χωριά.

Σέβομαι και προσκυνώ τους ιερείς που είναι στα χωριά μας και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, που λείπουν οι επισκέπτες, που είναι η παρηγοριά των παππούδων και των γιαγιάδων, που είστε εσείς, η καμπάνα της Εκκλησίας, η δική σας προσευχή είναι το αναμμένο καντήλι της πίστης μέσα σε καιρούς δύσκολους.

Σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία σε αυτή τη μεγάλη Εορτή,  εδώ στην Καθέδρα της Μητροπόλεως να τιμήσω ταπεινούς ιερείς, που είναι στα χωριά μας, που κηδεύουν τους πατεράδες σας και τις μανάδες σας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που τελούν τα ιερά μνημόσυνα, αλλά και με λαχτάρα βαπτίσεις και γάμους έστω και λίγους ,αλλά κυρίως τελούν τη Θεία Ευχαριστία, μνημονεύουν του ονόματος του Επισκόπου, μνημονεύουν την Εκκλησία, ενώνονται με την Εκκλησία του Χριστού και τελεσιουργούν με τη δική τους ταπεινότητα και απλότητα το Μυστήριο του Χριστού, το Μυστήριο της Εκκλησίας, το Μυστήριο των Χριστούγεννων στην Αγία Προσκομιδή του χωριού, στην Αγία Τράπεζα της Εκκλησίας του χωριού, το εξωκλησιού, του παρεκκλησίου, του παλιού γκρεμισμένου μοναστηριού, του οποιοδήποτε προσκυνηταρίου. Γι’ αυτό, καλοί μου πατέρες, δεχθείτε το σταυρό που θα λάβετε σήμερα και ως δώρο και ως αγάπη και ως ευχαριστία από τον Επίσκοπό σας, που συγχρόνως είναι και παιδί σας στην ηλικία.

Σας σέβομαι και σας αγαπώ ως πατέρες μου, αλλά και από την άλλη σας προστατεύω ως παιδιά μου, ως ιερείς μου, ως κληρικούς μου. Δεχθείτε το ευχαριστώ μου, το ευχαριστώ όλων μας, των αδελφών σας των ιερέων,  του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου, του Αγίου Γενικού, όλων των πατέρων. Μας ενώνει η αγάπη του Χριστού, το Θυσιαστήριο της Εκκλησίας και η κοινή πατρίδα όλων μας, που είναι η Αγία Τράπεζα, που είναι η βασιλεία των ουρανών».

Η τιμή αυτή του Σεβασμιωτάτου προς τους Ιερείς της Μητροπόλεως επισφραγίστηκε με την ιαχή «Άξιος», η ο οποία ακούστηκε πολλές φορές από τους παρισταμένους πιστούς, τους κληρικούς και του Ιεροψάλτες.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχήθηκε σε όλους Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα.

Αύριο το πρωί των Χριστουγέννων, ο κ. Συμεών θα χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Όρθρο των Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και ακολούθως θα τελέσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, η οποία θα μεταδοθεί από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS