Φθιώτιδος Συμεών: «Διεκδικήσετε να σεβαστούμε εμείς οι μεγάλοι τα όνειρά σας»

  • Dogma
φθιώτιδος

Με λαμπρότητα και Εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή Φθιώτιδος η σεβάσμιος μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας της Θαυματουργού.

Επίκεντρο του λαμπρού ο εορτασμού στη Μητρόπολη Φθιώτιδος, ο περικαλλής και καλλιμάρμαρος Ναός της αγίας στην πόλη της Λαμίας.

Ανήμερα της Εορτής, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα  Ναό, με συμμετοχή πλήθους πιστών, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τον Προϊστάμενο της Ενορίας,  πολιό και σεβαστό Αιδεσιμολ. Πρωτ.  π. Ιωάννη Αυγέρη, τον και κτήτορα του Ναού και πολλούς Κληρικούς της Μητροπόλεως.

Τον Ποιμενάρχη μας υπεδέχθησαν με εγκαρδιότητα και την προσήκουσα τιμή στα προπύλαια του Ναού, ο Προϊστάμενος της Ενορίας π. Ιωάννης, οι Ιερείς και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Φιλοπτώχου ταμείου, ενώ παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές στολές, μέλη των χορευτικών τμημάτων της Ενορίας, έραναν τον Σεβασμιώτατο με βάγια και ροδοπέταλα και  αναφωνούσαν με ενθουσιώδη συναισθήματα το ΑΞΙΟΣ!

Τα αναλόγια του Ναού διηκόνησαν: ο Καθηγητής  Μουσικής κ. Δημήτριος Γρίβας εκ δεξιών και ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Γεώργιος Μπαλάφας εξ αριστερών, πλαισιούμενοι από Ιεροψάλτες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάμεσα στο πυκνό Εκκλησίασμα, στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων της Ενορίας, του 2ου και του 6ου Γυμνασίου Λαμίας, συνοδευόμενοι από Εκπαιδευτικούς.

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος, απηύθυνε την εμπνευσμένη του Θεολογική του διδαχή, προς τους εκατοντάδες των παρευρισκομένων και προς τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4fm), οι οποίοι παρακολουθούσαν ζωντανά την Θεία Λειτουργία, αναφερόμενος στην ζωή και το μαρτύριο της Αγίας, καθώς  και στα πρόσωπα εκείνα, τα οποία  έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της. Την γυναίκα που μυστικά και αθόρυβα ανέθρεψε την ορφανή από μητέρα Βαρβάρα με αγάπη και ενεφύσησε μέσα της την πίστη στον Θεό και τον σαρκικό της πατέρα που ασκούσε πάνω της βία ψυχολογική και σωματική κακοποιώντας την προσωπικότητας της.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε με σαφήνεια  το μήνυμα της εν Χριστώ Ελευθερίας, που εκπέμπει η Αγία προς όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, από τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια μέχρι και σήμερα,  ένα μήνυμα, πάντοτε επίκαιρο προς πάσα κατεύθυνση, απέναντι σε ανθρώπους ακόμα και του οικογενειακού μας περιβάλλοντος, οι οποίοι στέκονται εμπόδιο στην δική μας ευτυχία και στην δική μας ζωή, στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κυρίως η σύγχρονη κοινωνία και αυτό ονομάζεται ενδοοικογενειακή βία και αντικοινωνική συμπεριφορά.

«Τι θέλουν τα παιδιά από εμάς; να τα ακούμε, να τα σεβόμαστε και να τους δίνουμε την αγάπη μας. Πράγματα που δεν μπόρεσε ο πατέρας της Αγίας να κάνει,  γιατί δεν είχε αρετή μέσα του,  η οποία δεν αποκτάται με τα πτυχία αλλά με την πνευματική εργασία μέσα στην καρδιά. Όταν ο άνθρωπος ζει για τον εαυτό του μπορεί να φτάσει και στο έγκλημα. Η Αγία Βαρβάρα πονούσε για το κατάντημα του πατέρα της,  αλλά έμεινε πιστή μέχρι τέλους.

Όσοι έχουν καθαρότητα και δύναμη καρδιάς μένουν όρθιοι μέχρι τέλους. Τις αξίες του ο κάθε άνθρωπος τις κατοχυρώνει όχι από τον καναπέ του αλλά με αγώνες και ιδρώτα. Και εμείς ως υπεύθυνοι αυτής της γενιάς και της Πατρίδος μας, μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας, να γίνουμε μαθητές της Αγίας Βαρβάρας, να μην διαπραγματευτούμε την ελευθερία μας, για να γίνει καλύτερη η κοινωνία μας με το να δώσουμε το είναι μας για την αγάπη του Χριστού και να μην διαπραγματευτούμε τα ιδανικά μας.», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Απευθυνόμενος προς τους μαθητές, τους παρότρυνε να αγαπούν και να διεκδικούν τα όνειρά τους.

«Αγαπητά μου παιδιά, διεκδικήσετε και απαιτήσετε απ’ όλους μας, να σεβαστούμε τα όνειρά σας, την επιθυμία σας να αγαπάτε τη ζωή και να οραματίζεστε ένα καλύτερο κόσμο και η Αγία Βαρβάρα θα σας ευλογεί και εσάς και εμάς και θα είναι δίπλα μας. Χρόνια Πολλά»!

Προ της απολύσεως ο π. Ιωάννης, εκφράζοντας τα ειλικρινή και καρδιακά αισθήματα ολοκλήρου του πληρώματος της Ενορίας, καλωσόρισε με θερμά λόγια τον  Σεβασμιώτατο λέγοντας χαρακτηριστικά:

Σεβασμιώτατε, Άγιε Πάτερ και Δέσποτα Συμεών,

Σήμερα, στον περικαλέστατο τούτο ναό τιμάμε και δοξάζουμε τη Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα, η οποία περιεβλήθη τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου. Περιελήφθη στη χορεία των μαρτύρων για την Αγία του Χριστού πίστη, και συνέβαλλε Ολόκληρος ο λαός του Κυρίου προστρέχει στον οίκο του Θεού, για να παραστή στη μεγάλη γιορτή του χριστιανισμού.

Το έθνος μας σε δύσκολους καιρούς, πλήττεται από παντού από σφοδρές και καταιγιστικές επιβολές και το σκάφος της εκκλησίας κλυδωνίζεται από τους αθεϊστικούς ανέμους και των θυελλών αιρέσεων.

Η παρουσία ενός επιφανούς Ιεράρχου και Ποιμενάρχου στον επισκοπικό θρόνο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, αποτελεί εγγύηση για την περαιτέρω πορεία και διαιώνιση της πίστεως του χριστεπώνυμου πλήθους.

Βαρύ το τίμημα, βαριά η αποστολή την οποία εσείς Σεβασμιώτατε θα διατηρείστε πιστά και απαραβίαστα, προσφέροντας κάθε αρωγή στο χειμαζόμενο ποίμνιο.

Είναι ανάγκη επιτακτική, ο λαός του Χριστού, να συντρέξει και να συσπειρωθεί πάση δυνάμει και θυσία περί τον Ποιμενάρχην κ. κ. Συμεών, ώστε να αποκρουσθεί κάθε δυσμενή ενέργεια.

Λογιώτατος, δίκαιος, απλούς και απέριττος, με περισσή αγάπη, θα εμψυχώνετε, θα παρέχετε αισιοδοξία και θα καθοδηγείτε τα βήματά μας προς την ορθή οδό.

Εμπνευστής και υπηρέτης του θείου λόγου που θα μεταλαμπαδεύετε σε μας με γλαφυρότητα και συγκίνηση, προσφέροντας ενίοτε γαλήνη ψυχής και βάλσαμο παρηγοριάς.

Θα αποτελείτε τον συνδετικό κρίκο των πιστών, το σύμβολο της αγάπης, της ελπίδος και του ενθουσιασμού για ένα καλύτερο αύριο.

Ακαταπόνητος εργάτης του πνεύματος, γοργός και κεραυνοβόλος αρωγός των αναξιοπαθούντων, θα συμβάλλετε ενεργά στην βελτίωση του βιοτικού, κοινωνικού και πνευματικού επιπέδου του ποιμνίου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Αισθανόμαστε την επιθυμία να ασπαστούμε την δεξιά σας, η οποία προτάσσεται όχι μόνο για την προστασία αλλά και τη σωτηρία των πιστών προς δόξαν του Κυρίου.

Είθε ο πανάγαθος Κύριος να χαρίζει εις Υμάς υγείαν, μακροημέρευσιν, μακροβιότητα επ΄ αγαθώ της εκκλησίας, της κοινωνίας και του Έθνους.

Η δύναμις και το άπειρον έλεος Αυτού είη μετά πάντων ημών.

Αγαπητοί μου συνεορταστές, ευχαριστώ όλους εσάς που είστε ο περιούσιος λαός του Θεού, τον ιερό κλήρο, τους τοπικούς άρχοντες, τον ευσεβή λαό της ενορίας μου και όχι μόνο που ήλθατε απόψε, σήμερα στη μεγάλη εορτή μας.

Ο Κύριος δια πρεσβειών της  Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος  Βαρβάρας, να χαρίζη σε όλους εσάς, υγείαν, χαράν, ειρήνην, έτη πολλά άγια και ευλογημένα.

Παρακαλώ υμάς δεχθήτε αυτό το δώρον εις ανάμνησιν του ερχομού υμών εν τη Ιερά Μητροπόλει Φθιώτιδος και εν τη εορτή της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος  Βαρβάρας.

Παρακαλώ τον ευσεβή λαό του Θεού με δύναμιν ψυχής τε και σώματος, όλοι μαζί συν τω Ιερώ Κλήρω να αναφωνήσωμεν ένα μεγάλο και φλογερό:  ΑΞΙΟΣ!

Ευλογημένος ο ερχόμενος. ΑΜΗΝ».

Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης μας κατήλθε στο Ισόγειο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού, όπου προσεκύνησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο, το οποίο τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Ιερέως Νικολάου του Πλανά και αποτελεί το μοναδικό παρεκκλήσιο του Αγίου στην Στερεά Ελλάδα και εθαύμασε το Μουσείο Παραδοσιακής και Λαϊκής Τέχνης, το οποίο δημιούργησαν ο π. Ιωάννης με την καλή του Πρεσβυτέρα κ. Ελευθερία και τους αξίους συνεργάτες τους.

Στην συνέχεια το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού προσέφερε πλούσια εόρτια δοχή, κατά την διάρκεια της οποίας, τα μέλη της γυναικείας χορωδίας του Ναού απέδωσαν παραδοσιακά άσματα προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου.

Προ της αναχωρήσεως του ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον π. Ιωάννη, τον συνεφημέριο του π. Αντώνιο και όλους τους συνεργάτες της Ενορίας για την αγάπη τους, την τιμή και τον σεβασμό προς το πρόσωπό του και τους συνεχάρη για την άρτια προετοιμασία της Πανηγύρεως και τις ποικίλες Ποιμαντικές δράσεις της Ενορίας, σε Εκκλησιαστικό, Λειτουργικό, Ποιμαντικό, Φιλανθρωπικό και Πολιστιστικό επίπεδο.

Αμέσως μετά και κάτω από την ασταμάτητη βροχή, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Δημοτικό Κοιμητήριο της πόλεως, όπου ετέλεσε Αρχιερατικό τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Προκατόχου του κυρού Δαμασκηνού,` επ’ ευκαιρία της ονομαστικής του Εορτής, ευχόμενος υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας αυτού ψυχής.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

TOP NEWS