Φθιώτιδος Συμεών: «Η Εκκλησία κρατάει ψηλά την σημαία»

  • Dogma
φθιώτιδος

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου 2024, η διήμερη επίσκεψη των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με την ευκαιρία της μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωίτου.

Κατά την παραμονή τους στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος οι Άγιοι Αρχιερείς επισκέφθηκαν προσκυνηματικώς την Ιερά Μονή Γενεσίου της Θετόκου Δαμάστας.

Τόσο η γερόντισσα Ιωάννα, Καθηγουμένη της Μονής μετά της συνοδείας της όσο και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως, Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης μετά κληρικών της περιοχής επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, παρουσίασαν την ιστορία της Μονής και προσέφεραν την δέουσα φιλοξενία.

Οι Άγιοι Αρχιερείς προσεκύνησαν και στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου και της μητρός του Μαρίας.

Επίσης, οι Άγιοι Αρχιερείς στην πόλη της Λαμίας προσκύνησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, επισκέφτηκαν το Ιερό Επισκοπείο («Δεσποτικό») στην πόλη της Λαμίας, περιηγήθηκαν στο υπό ανέγερση Μουσείο Εκκλησιαστικού Πολιτισμού και στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, όπου και ενημερώθηκαν λεπτομερώς από τον Σεβαμσιώτατο κ. Συμεών για όλες τις κοινωνικοπρονοιακές δράσεις και τις εκπαιδευτικές δομές της τοπικής Εκκλησίας.

Κατά την επίσκεψη τους στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), οι Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς παρεχώρησαν πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις αποτυπώνοντας την εμπειρία τους από την Πανήγυρη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, από την επίσκεψη τους στην Φθιώτιδα και από όλο το έργο της Φθιωτικής Εκκλησίας δίδοντας από μικροφώνου και μέσω των ερτζιανών και των διαδικτυακών σημάτων, τόσο στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη της Φθιώτιδος, όσο και στον Ιερό Κλήρο και στον πιστό λαό, καθώς και στους αναρίθμητους ακροατές του Σταθμού.

Ακολούθως, παρουσία των Αγίων Αρχιερέων, των αρχών του τόπου, τον καθηγητών και των παιδιών και των αρκετών γονέων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός»,  του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «Άγιος Εφραίμ» της Ιεράς Μητροπόλεως και της «Αποστολής», Ραδιοφωνικών Παραγωγών του Σταθμού και πολλών ακόμη προσκεκλημένων, στην μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων του Κ.Δ.Α.Π. πραγματοποιήθηκε υπό του Σεβαμσιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου και συνευχομένων των ως άνω Αγίων Αρχιερέων και των συνοδειών τους, η ευλογία της Αγιοβασιλόπιτας  των εκπαιδευτικών δομών της πτέρυγας «Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος Πρωτοπαπάς» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Η όμορφη αυτή τελετή της αγιοβασιλόπιτας, έγινε ακόμη πιο γιορτινή και χαρούμενη, καθώς σε όλα τα παιδιά μαζί με το κομμάτι της Βασιλόπιτας και άλλων γλυκισμάτων δόθηκαν δώρα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στην σύντομη προσλαλιά του, αφού ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τους Αγίους Αρχιερείς για την υψηλή παρουσία τους στην Φθιώτιδα, η οποία αποτέλεσε γεγονός χαράς και ευλογίας, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους συνεργάτες του, ευχαρίστησε το πλήθος των παρόντων τοπικών αρχόντων και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου γιατί βρισκόμαστε σε ένα χώρο, ο οποίος συνολικά είναι αφιερωμένος στην παιδεία και όταν μιλάμε για παιδεία εννοούμε παιδιά. Η λέξη παιδεία έχει βγει από τη λέξη παιδιά. Όλη η πτέρυγα αυτή είναι αφιερωμένη στο όνομα του μακαριστού προκατόχου μου Μητροπολίτου Νικολάου και αναπτύσσει δομές εκπαιδευτικές, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «Άγιος Εφραίμ» που βρισκόμαστε εδώ, μία συνέργεια και συνεργασία με την «Αποστολή», το μεγάλο κίνημα αγάπης της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Ωδείο «Γερμανός ο Μελωδός» το οποίο εξαπλώνεται και με 10 παραρτήματα σε όλη τη Φθιώτιδα με 13 σχολές αναγνωρισμένες και με πτυχία αναγνωρισμένα από το κράτος, η Βιβλιοθήκη, το Αναγνωστήριο, το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Μητροπόλεως Φθιώτιδος το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  και υλοποιεί προγράμματα πιστοποιημένα και μοριοδοτούμενα, όπως σε όλες της Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά μετέχει και στο πρόγραμμα του ενοριακού ψηφιακού κόμβου με την δημιουργία 80 σημείων ψηφιακής επικοινωνίας σε ενορίες και σε άλλες υπηρεσίες. Συγχρόνως το Αναγνωστήριο, το Αμφιθέατρο, όλες αυτές οι δομές και οι δράσεις και ο Ραδιοφωνικός σταθμός ο οποίος με 40 τοπικούς παραγωγούς προσφέρει 14 ώρες καθημερινά ποιοτικό και θεματικό  πρόγραμμα, το οποίο αναβαθμίζει την ποιότητα όχι μόνο των ακουσμάτων, αλλά την ποιότητα και την αγωγή του λαού μας.

Θέλω πάνω από όλα να αφιερώσω και τη σημερινή μας συνάντηση σε αυτά τα παιδιά, τα εκατοντάδες παιδιά που είναι το μέλλον του τόπου. Η Μητρόπολη Φθιώτιδος έχει επιλέξει και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που την ευθύνη της επιλογής την έχει η ελαχιστότητά μου, να ασχολείται με την παιδεία και με τον πολιτισμό και όχι με τα σκουπίδια, ούτε τα σκουπίδια της γούρνας, ούτε της λάσπης, ούτε της υποανάπτυξης, γιατί αυτός ο τόπος δικαιούται να πάει μπροστά και όχι να μείνει πίσω και αν κάποιοι ξεβολεύονται από το μπροστά, ας μείνουν στη λάσπη και στο πίσω.

Ο τόπος θα πάει μόνο μπροστά και η Εκκλησία θα κρατάει τη σημαία, η Εκκλησία κρατάει ψηλά την σημαία. Αυτό είναι το μήνυμα, στο οποίο δεν κάνουμε πίσω, στο οποίο δεν κοιτάμε πίσω, στο οποίο κοιτάζουμε μόνο μπροστά, γιατί όπως έχω πει πολλές φορές εμείς συζητούμε μόνο με το μέλλον και όχι με το παρελθόν, συζητούμε με το μέλλον, κοιτάμε τους ανθρώπους στα μάτια, ακομπλεξάριστα, χωρίς μειονεξίες, σεβόμενοι κάθε άνθρωπο και όποιος θέλει ακολουθεί και σέβεται, οποίος δεν θέλει κάθεται και βλέπει την τύφλα του. Για αυτό λοιπόν ο καθένας ας επιλέξει ποιόν δρόμο θέλει να διαλέξει».

Τέλος, οι Άγιοι Αρχιερείς προσκύνησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος της Λουτροπόλεως των Καμένων Βούρλων και στο παρακείμενο Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, γενόμενοι δεκτοί με αισθήματα ιδιαίτερης αγάπης και σεβασμού από τον Προϊστάμενο του Ναού, Αρχιμ. π. Χριστοφόρο Κολοκυθά, τους πατέρες της περιοχής και τον Δήμαρχο Καμένων Βούρλων κ. Ηλία Κυρμανίδη.

Τελευταίος σταθμός της επισκέψεως τους στην Φθιωτική γη, ήταν το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως, το Ιερό Επισκοπείο Ταλαντίου και Λοκρίδος, όπου και τους καλωσόρισε ο Διευθυντής του Επισκοπείου Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος, ο Γραμματεύς κ. Βασίλειος Μακέδος και ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές. Στο Ιερό Επισκοπείο Ταλαντίου και Λοκρίδος ξεναγήθηκαν από τον  Σεβασμιώτατο και ενημερώθηκαν λεπτομερώς για την λειτουργία του, η οποία στοχεύει πρώτιστα στην αναβάθμιση της ιστορικής περιοχής της Λοκρίδος, αλλά και στην επιτυχή αποκεντρωμένη διοίκηση της Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS