Φθιώτιδος Συμεών: «Η Παναγία μας βοηθός παντί τω εργαζομένω το αγαθόν»

  • Dogma
φθιώτιδος

Με την πρέπουσα Εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουνίου ε.ε., η επέτειος της Ευρέσεως της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος.

Των Πανηγυρικών Ιερών Ακολουθιών στην Ιερά Μονή και τις δύο ημέρες προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τον οικοδεσπότη Άγιο Καθηγούμενο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αθανάσιο Σύρο, Ιερείς από την ευρύτερη περιοχή του Δομοκού και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και τους Διακόνους.

Τους Ιερούς ύμνους απέδωσαν τοπικοί Ιεροψάλτες με προεξάρχοντα τον εκ Λαρίσης Πρωτοψάλτη κ. Σωκράτη Τσιαδήμο.

Αφ’ εσπέρας του Σαββάτου, τον Σεβασμιώτατο υπεδέχθη στα προπύλαια της Μονής ο Άγιος Καθηγούμενος π. Αθανάσιος με πολλή εγκαρδιότητα και αγάπη.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος μετεδόθη απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), ευλόγησε τους άρτους, ωμίλησε στους πιστούς και προηξήρχε της Ιεράς Λιτανείας της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας στους δρόμους του χωριού.

Στην φιάλη της γραφικής πέτρινης αυλής, ο π. Αθανάσιος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο με λόγια καρδιακά, γεμάτα αγάπη και μέσα από  την απλότητα που τον χαρακτηρίζει, τον καλωσόρισε στην Μονή της Παναγίας, αναφωνώντας δυνατά το Άξιος! Ευχόμενος να έχει υγεία, ευλογία από την Παναγία και δύναμη, ώστε για έτη πάμπολλα να ποιμαίνει θεαρέστως το ευλογημένο ποίμνιο της ιστορικής Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με προτροπή του Καθηγουμένου, οι παρευρισκόμενοι πιστοί από την Φθιώτιδα και την Θεσσαλία, οι οποίοι και ευλαβούνται ιδιαιτέρως την Παναγία την Ελεούσα, αυθορμήτως και δυνατά αναφωνούσαν το ΑΞΙΟΣ στον Σεβασμιώτατο, ξεσπώντας σε χειροκροτήματα.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών  ευχαρίστησε συγκινημένος τον καλοκάγαθο και πράο Γέροντα π. Αθανάσιο και με πατρικά λόγια εδόξασε τον Άγιο Θεό και την Μητέρα Παναγία που τον αξίωσε να βρεθεί στο ευλογημένο Μοναστήρι της, όχι απλώς προσκυνητής αλλά προεξάρχων της Πανηγύρεως.

Αναφερόμενος στο Υπερευλογημένο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Αγαπητέ μου π. Αθανάσιε, αγαπητοί μου Πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί, δοξάζω τον Άγιο Θεό. Ευχαριστώ την Κυρία Θεοτόκο που με αξιώνει σήμερα να βρίσκομαι και πάλι, όχι απλός προσκυνητής, αλλά προεξάρχων της Πανηγύρεως σε αυτήν εδώ την Ιερά Μονή της Παναγίας μας, της Παναγίας της Φανερωμένης, της Παναγίας της Ελεούσας, της Παναγίας Ξυνιάδος, της Παναγίας Μητέρας μας, που ελεεί και φανερώνεται στη ζωή μας, όταν μας παρηγορήσει στον πόνο μας, όταν μας ακούει στα προβλήματά μας, όταν μας χαϊδεύει στην ταραχή μας, όταν μας γαληνεύει μέσα στις φουρτούνες της ζωής, όταν έρχεται στο κρεβάτι της ασθένειας να μας ανακουφίσει, να μας δώσει ελπίδα. Όταν έρχεται στο πένθος μας, στη λύπη μας, στη στεναχώρια μας, να μας δώσει παρηγοριά.

Μας φανερώνεται συνέχεια η Παναγία μας. Είναι πάντα μαζί μας. Σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Για αυτό και βλέπουμε ακόμη και άνθρωποι, οι οποίοι λόγω περιστάσεων της ζωής και λόγω ελλιπούς παιδείας, μπορεί να είναι κάπως απομακρυσμένοι από την Εκκλησία ή να δείχνουν έτσι, να μην μετέχουν ενεργά στην Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας. Μπορεί ακόμη να εκφράζονται με έναν τρόπο, που δεν ταιριάζει στους χριστιανούς. Παρά ταύτα βλέπει κανείς αυτούς τους ανθρώπους στις δύσκολες στιγμές της ζωής να λένε: «αχ Παναγία μου. Βοήθησέ με Παναγία μου. Παναγία μου να ‘σαι κοντά μου. Η Παναγία μας είναι η μάνα μας, η μητέρα μας και πράγματι αυτό το μοναστήρι και κάθε τόπος της Παναγίας είναι μία μητρική αγκαλιά. Είναι μια αγκαλιά της Μάνας που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους και αυτό βλέπουμε σήμερα εδώ καθώς έχετε κατακλύσει τους αύλιους χώρους της Μονής, στο καθολικό της Μονής, στους δρόμους, όλη αυτήν εδώ την όμορφη περιοχή, για να φανερώσετε, ότι η μεγάλη αγκαλιά Της χωράει τους πάντες μέσα, μικρούς και μεγάλους, νέους μετά πρεσβυτέρων, πλούσιους και πτωχούς, υγιείς και ασθενείς, τους πάντες ανεξαιρέτως. Τους χωράει, τους παρηγορεί, τους στηρίζει και τους δίνει δύναμη η Παναγία μας.

Η Θαυματουργός της Εικόνα, η οποία βρέθηκε εδώ τέτοια μέρα το 1962, για αυτό και γιορτάζουμε. Η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας μας δεν βρίσκεται εδώ για να εξαφανίζονται τα προβλήματα μας χωρίς τη δική μας προσπάθεια, χωρίς τη δική μας πνευματική προκοπή και πνευματική πορεία. Η Εικόνα της Παναγίας μας βρίσκεται εδώ, όπως και σε κάθε εικονοστάσι μας. Μέσα στο σπίτι μας και πάνω απ’όλα μέσα στην καρδιά μας. Η εικόνα της Παναγίας βρίσκεται εδώ,  όχι για να λύνει τα προβλήματά μας, αλλά για να δίνει κουράγιο σε όσους αγωνίζονται, για να δίνει δύναμη σε όσους μάχονται, για να δίνει πνοή σε όσους θέλουν και προσπαθούν και δίνουν τον καλό αγώνα.

Η εικόνα της Παναγίας μας βρίσκεται εδώ, αδερφοί μου, για να πει στον κάθε έναν από εμάς, παιδιά μου ευλογημένα λέει η Παναγία μας, παιδιά της Ρούμελης, παιδιά της Στερεάς Ελλάδος, παιδιά της Ελλάδος, παιδιά όλου του κόσμου, στον αγώνα σας δεν είστε μόνοι, στον πόνο σας δεν είστε μόνοι, στην θλίψη σας δεν είστε μόνοι, στην αρρώστια δεν είστε μόνοι, στο πένθος δεν είστε μόνοι, στα προβλήματα δεν είστε μόνοι ,στα όνειρά σας δεν είστε μόνοι, στις ελπίδες σας δεν είστε μόνοι, στις προσπάθειές σας, δεν είστε μόνοι Είμαι εδώ. Είμαι για εσάς. Είμαι η Παναγία για να στηρίξω για να ενισχύσω, για να βοηθήσω. Για να σας πάρω στην αγκαλιά μου, να σας οδηγήσω στον ουρανό της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της αγάπης, της καλοσύνης, της συγχωρητικότητας, στον ουρανό της αληθινής χριστιανικής ζωής.

Και έτσι, αδερφοί μου, κλείνοντας αυτά τα φτωχά λόγια, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πολυσέβαστο και αγαπητό μου Γέροντα, π. Αθανάσιο και να του ευχηθώ, να του δώσει ο Θεός έτη πολλά ζωής για να διακονεί με θέληση, με φρόνημα, με παλικαριά. Να είναι έτσι λεβέντης, όπως είναι και τώρα έτσι και πάντα και να υπηρετεί την Παναγία μας. Ναι! μη διστάζετε, χειροκροτήστε! Να διακονεί την Παναγία μας. Να ανάβει το καντήλι Της και να ανάβει μία λαμπάδα και για μας κάθε μέρα στην Εικόνα της και να εύχεται, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις περιστάσεις των καιρών και τις προκλήσεις των εποχών.

Είναι ευλογία για μία Μητρόπολη, για μια Εκκλησία, να υπάρχουν ευλογημένες ψυχές που να αφιερώνουν τη ζωή τους για την αγάπη του Χριστού, στη διακονία της Παναγίας. Να είναι ανοιχτά τα μοναστήρια μας, να είναι ζωντανές καρδιές, που θα αγκαλιάζουν κάθε άνθρωπο.

Με αυτά τα φτωχά λόγια εκφράζω την αγάπη μου, την ευγνωμοσύνη μου, την πατρική ευλογία. Ευλογώ το καθετί αυτής της Μονής, την πρόοδό της και ο Θεός να αξιώνει και τον π. Αθανάσιο και όλους εμάς να τη δούμε τη Μονή, έτι περισσότερο να προοδεύει και τα όνειρα και τα σχέδια του π. Αθανασίου, να γίνουν πραγματικότητα με τη βοήθεια και τη στήριξη όλων μας.

Και σε όλους ανεξαιρέτως εύχομαι η Παναγία Μητέρα μας, να φανερώνει στη ζωή σας τους θησαυρούς που έχετε μέσα στην καρδιά σας. Αυτούς τους κρυμμένους πολλές φορές θησαυρούς, οι οποίοι είναι καταχωνιασμένοι από τις αμαρτίες και τα λάθη, από τα πάθη και τις αδυναμίες μας. Αυτούς τους θησαυρούς να βγάλετε μέσα από την καρδιά σας αδελφοί μου. Βγάλτε τον καλό σας εαυτό. Φανερώστε τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που λάβαμε από το Άγιο Βάπτισμα, για να ζήσουμε όμορφα τη ζωή. Γιατί η ζωή δεν είναι γκρίνια, δεν είναι φαγωμάρα. Η ζωή είναι ενότητα και αγάπη. Βγάλτε ότι καλύτερο έχετε μέσα σας. Βγάλτε την πραγματική ομορφιά. Πραγματική ομορφιά είναι να αγαπάς. Αυτή είναι η ομορφιά, να αγαπάμε, να συγχωρούμε. Αυτή είναι η ομορφιά, να κάνουμε το καλό και να το ρίχνουμε και στο γιαλό. Αυτή είναι η ομορφιά της ζωής. Κάντε το καλό και απολαύστε και χαρείτε τη ζωή. Αγαπήστε, συγχωρέστε, αγκαλιάστε. Απολαύστε την αληθινή ζωή.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!».

Ανήμερα της Εορτής, Κυριακή 21 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας από Τηλεοράσεως, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», σε παγκόσμια εμβέλεια  μέσω του Δορυφόρου της εταιρείας «Hellas Sat» και από Ραδιοφώνου μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm) με τον οποίο συνδέθηκαν και μετέδωσαν και άλλοι τοπικοί Σταθμοί της Λαμίας, καθώς και μέσω διαδικτύου από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και πολλά παιδιά, προς τα οποία ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το Αποστολικό ανάγνωσμα και την Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, απευθύνθηκε πατρικώς, νουθετώντας τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους αναλύοντας  τον στίχο του Αποστόλου: «Δόξα καὶ τιμὴ καὶ εἰρήνη παντὶ τῷ ἐργαζομένῳ τὸ ἀγαθόν» (Ρωμ. β΄ 10 ).

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Πολυσέβαστε και  Άγιε Καθηγούμενε  της Ιεράς Μονής ταύτης π. Αθανάσιε, σεβαστοί μου και αγαπητοί μου Πατέρες κ. Αντιπεριφερειάρχα κ. Βουλευτά κ. Δήμαρχε, εκλεκτοί Δημοτικοί και λοιποί Άρχοντες, αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί αγαπητά μου παιδιά.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, σε αυτό το ευλογημένο μοναστήρι της Παναγίας μας, για να εορτάσουμε το θαύμα της ευρέσεως της Εικόνας της Παναγίας. Μιας Εικόνας από τις εκατοντάδες, με τις οποίες εικόνες η Παναγία μας παρηγορεί κάθε άνθρωπο, ευεργετεί κάθε άνθρωπο, δίνει ελπίδα στον κάθε άνθρωπο και πάνω από όλα η Παναγία μας, προστατεύει τα παιδιά, προστατεύει και φυλάει τα παιδιά, για αυτό ιδιαίτερα εσείς παιδιά μου που με τόση προσοχή με παρακολουθείτε την ώρα, πάντοτε να προσεύχεστε στην Παναγία μας. Και μάλιστα να μην προσεύχεστε μόνο για εσάς, αλλά να προσεύχεστε για τα παιδιά όλου του κόσμου και να προσεύχεστε για όλο τον κόσμο, να προσεύχεστε για την οικογένειά σας, να προσεύχεστε για τους συγχωριανούς σας, τους συμπολίτες σας, αλλά να προσεύχεστε και για όλο τον κόσμο σε όλη τη γη, σε όλη την οικουμένη και η δικιά σας προσευχή να ξέρετε ότι ακούγεται από την Παναγία, η δικιά σας προσευχή, όπως λέμε πιάνει, η δικιά σας προσευχή είναι η πιο δυνατή προσευχή.

Σήμερα λοιπόν, βρισκόμαστε σε αυτήν εδώ την Ιερά Μονή, αγαπητοί μου αδελφοί, βρισκόμαστε και σε μία νέα περίοδο, η οποία άνοιξε πνευματικά νέα περίοδο, καθότι η προηγούμενη Κυριακή ήταν η Κυριακή των Αγίων Πάντων, ήτανε Κυριακή με την οποία κλείσαμε την περίοδο του Πεντηκοσταρίου όπως ονομάζεται, ήταν η Κυριακή μετά την Πεντηκοστή και σήμερα πλέον, ξεκινάμε εντατικά να αναγιγνώσκουμε τον Ευαγγελιστή Ματθαίου και ξεκινάμε να περπατάμε την περπατησιά της πνευματικής ζωής.

Σήμερα λοιπόν, που είναι η πρώτη θα λέγαμε, Κυριακή της νέας αυτής περιόδου, μας παρουσιάζει ο Χριστός την κλίση των πρώτων μαθητών Του, το προσκλητήριο των πρώτων μαθητών Του, αυτών των απλών ψαράδων, οι οποίοι έγιναν αλιείς ανθρώπων, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το Χριστό, οι οποίοι πίστεψαν στον Χριστό, οι οποίοι αγάπησαν τον Χριστό και οι οποίοι ακολούθησαν τον Χριστό και πράγματι ο πρώτος καρπός του Αγίου Πνεύματος είναι η αγιότητα, για αυτό γιορτάσαμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Η αγιότητα όμως δεν επιτυγχάνεται με έναν μαγικό τρόπο. Η αγιότητα δεν είναι προνόμιο το οποίο χαρίζεται. Η αγιότητα δεν είναι μία κληρονομική διαδοχή, η αγιότητα δεν είναι ένα πλεονέκτημα κάποιων λίγων, αλλά η αγιότητα είναι μία πρόκληση των πολλών, είναι μία πρόκληση για όλους και προϋποθέτει πάνω από όλα τη διάθεση να γίνουμε μαθητές, για αυτό μας προβάλλει την κλήση των μαθητών σήμερα η Αγία μας Εκκλησία. Διότι αν δεν έχουμε τη διάθεση να γίνουμε μαθητές, αν δεν έχουμε τη διάθεση να μαθητεύσουμε στο Χριστό, αν δεν έχουμε τη διάθεση να μαθητεύσουμε στη φύση, στη δημιουργία, στη γνώση αν δεν έχουμε τη διάθεση να μαθητεύσουμε στην αγάπη, αν δεν έχουμε διάθεση να μαθητεύσουμε στις σχέσεις μας, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τον Χριστό.  Να γίνουμε μαθητές των μαθητών, να γίνουμε μαθητές των παιδιών, γιατί εσείς παιδιά μας διδάσκετε κάθε μέρα εμάς τους μεγάλους. Εσείς παιδιά μου μας διδάσκεται εμάς τους μεγάλους, εσείς με την αγνότητα σας, εσείς με την καλοσύνη σας, εσείς με τον αυθορμητισμό σας, εσείς με τη φρεσκάδα σας, εσείς με τα όνειρά σας, εσείς με τις επιθυμίες σας, εσείς με τα αιτήματά σας, εσείς με την αμφισβήτηση σας, εσείς με τα παράπονά σας, εσείς παιδιά μου με κάθε τρόπο διδάσκεται εμάς τους μεγάλους.

Προϋπόθεση λοιπόν, για να ακολουθήσει κάνεις τον Χριστό και να φτάσει στην αγιότητα, είναι να έχει διαθέσει μαθητείας. Να μαθητεύουμε μέσα από τις προκλήσεις της ζωής,  να μαθαίνουμε μέσα από τον πόνο, να μαθαίνουμε μέσα από τη διάψευση, να μαθαίνουμε και μέσα από τη δυσκολία, τη δοκιμασία, την αρρώστια, μέσα από την απογοήτευση. Τα πάντα είναι σχολεία που μπορούν να μας κάνουν σοφότερους, να μας κάνουν πιο δυνατούς, να μας κάνουν ανθρώπους του βάθους και της ουσίας και όχι ανθρώπους της επιφάνειας και της εικόνας.

Καρπός της αγιότητας είναι η πνευματική ζωή, η οποία είναι μία εργασία του αγαθού, γι΄ αυτό και ο Απόστολος σήμερα όχι τυχαία έτσι ξεκινά:  «Δόξα καὶ τιμὴ καὶ εἰρήνη παντὶ τῷ ἐργαζομένῳ τὸ ἀγαθόν» (Ρωμ. β΄ 10 ).  Ποια είναι η εργασία του αγαθού; Απλώς να κάνουμε κάποιες καλές πράξεις εξωτερικά; Απλώς να έχουμε μία εξωτερική ευγένεια; Μία καλή συμπεριφορά; Να ακολουθούμε έναν κώδικα συμπεριφοράς; Ένα σαβουάρ βιβρ; Ποια είναι η αγαθή ζωή; Ποιος είναι ο αγαθός τρόπος ζωής; Ποια είναι η εργασία του αγαθού;

Εργασία του αγαθού είναι να μην ζεις μόνο για τον εαυτό σου. Να μην εργάζεσαι μόνο για τον εαυτό σου, να μην νοιάζεσαι μόνο για τον εαυτό σου. Εργασία του αγαθού είναι να νοιάζεσαι για τον άλλον, εργασία του αγαθού είναι να ενδιαφέρεσαι για όλους, εργασία του αγαθού είναι ο καρπός της μαθητείας που σου μαθαίνει, ότι η προσωπική σου ευτυχία, η προσωπική μας ευτυχία, η προσωπική μας επιτυχία, περνάει μέσα από την συνολική επιτυχία, μέσα από την καθολική επιτυχία. Μονάχα αν πετύχουμε όλοι, θα πετύχει και ο κάθε ένας ξεχωριστά. Αυτός είναι ο αντίποδας της αντιτρομοκρατίας, αυτός είναι ο αντίποδας μιας αντίληψης που λέει: «Κοίτα τον εαυτό σου και μην ασχολείσαι με τους άλλους». Αυτός είναι ο αντίποδας μιας άποψης της ζωής που λέει: «Κοίταξε να κερδίσεις εσύ όσο μπορείς περισσότερα,  κοίταξε να επιτύχεις όσο μπορείς περισσότερα και μη σε ενδιαφέρει για τους άλλους, διότι αυτή η αντίληψη στο βάθος της πιστεύει, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι έχουν πάνω τους μία σφραγίδα προτεραιότητος, κάποιοι είναι γαλαζοαίματοι, κάποιοι έχουν άλλου είδους χρώμα αίμα εν πάση περιπτώσει, μέσα στα κύτταρά τους και μέσα στο DNA τους. Κι όμως η Εκκλησία μας καλώντας τους απλούς αλιείς, οι οποίοι  έγιναν οι ηγέτες της Οικουμένης,  οι οποίοι έγιναν οι Απόστολοι των Εθνών και των Πολιτισμών.

Έρχεται να δώσει Ελπίδα και σιγουριά στον κάθε έναν από μας και έρχεται να μας δώσει και δύναμη και κουράγιο και να μας πει: «Δεν έχει σημασία πού βρίσκεστε, πού μένετε, πώς γεννηθήκατε, δεν έχει σημασία, αν γεννηθήκατε σε ένα φτωχικό, δεν έχει σημασία αν το χωριό σας δεν έχει Κολλέγιο ή δεν έχει Πανεπιστήμιο ή δεν έχεις  Ινστιτούτο, δεν έχει σημασία αν δεν γεννηθήκαμε μέσα σε τζάκι με υπηρέτριες και με ανέσεις, δεν έχει σημασία οποία αφετηρίας ζωής και αν τα έφερε έτσι, η πορεία της ιστορίας του καθενός, ο κάθε ένας μπορεί να αγωνιστεί, να παλέψει, να μαθητεύσει, να ελπίζει στον εαυτό του, να καλλιεργήσει τα χαρίσματα του, να δώσει όλο του το είναι και πραγματικά να επιτύχει μέσα στη ζωή.

Η επιτυχία στη ζωή δεν είναι για τους λίγους παιδιά μου, είναι για όλους. Να το καταλάβουμε αυτό και για αυτό μην απογοητευτείτε ποτέ μην, παραιτηθείτε ποτέ, μη σκεφτείτε ποτέ μειονεκτικά, μην σκεφτούμε ποτέ μειονεκτικά, αλλά να έχουμε δύναμη, να ερχόμαστε εδώ στην Παναγία μας, στο μοναστήρι μας, στα μοναστήρια μας, να ανάβουμε το κεράκι μας στην Εικόνα της και να λέμε: «Παναγία μου πάω σχολείο φέτος, Δώσε μου βοήθεια και φωτισμό, Παναγία μου θα δώσω εξετάσεις βοήθησέ με, σκέπασε με, φώτισε με Παναγία μου, έχω να αντιμετωπίσω ένα δύσκολο θέμα, έχω μία στεναχώρια, μία πικρία, βοήθησέ με, παρηγόρησε με, Παναγία μου θέλω να σπουδάσω, βοήθησέ με Παναγία μου, θέλω να βρω δουλειά βοήθησέ με Παναγία μου, θέλω να βρω γαμπρό, θέλω να βρω νύφη, βοήθησέ με Παναγία μου μην με αφήνεις πουθενά, σε θέλω παντού, σε σένα ελπίζω, σε σένα στηρίζομαι, σε ένα καταφεύγω. Ναι, στην Παναγία θα καταφεύγουμε. Ναι, μπορεί κάποιοι να μας κοροϊδέψουν και να μας πουν τούτη την ώρα. Ναι, η Παναγία θα σου λύσει τα προβλήματα; Ναι, η Παναγία θα σου βρει γαμπρό και νύφη; Ναι, η Παναγία θα σου βρει δουλειά; Ναι, η Παναγία θα σου βάλει τα γράμματα μέσα στο μυαλό;

Ασφαλώς και δεν λέω αυτό. Ασφαλώς και δεν έρχομαι να πω, ότι η Παναγία θα με βοηθήσει με έναν μαγικό τρόπο. Μην παρεξηγείς, μην είσαι προκατειλημμένος, μην είσαι πραγματικά εσύ φονταμενταλιστής. Η Παναγία έρχεται να βοηθήσει, όπως είπα χθες το βράδυ, αυτόν που αγωνίζεται, αυτόν που προσπαθεί, αυτόν που μάχεται, αυτόν που δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, αυτόν που πραγματικά πιάνει και την τσάπα, πιάνει και τον γκασμά, πιάνει και τη βαριοπούλα, πιάνει και το τρακτέρ, πιάνει και το στυλό, πιάνει και το χαρτί και το βιβλίο και πιάνει τα πάντα για να πιάσει τη ζωή. Η Παναγία είναι δίπλα σε κάθε τίμιο άνθρωπο, σε κάθε αγωνιστή που πράγματι του αξίζει και δόξα και τιμή και ειρήνη. Κάθε άνθρωπο που εργάζεται το αγαθό και εργαζόμενος το αγαθό, είναι κάθε ένας που είναι τίμιος, που είναι καθαρός, που είναι ανοιχτός, που είναι ειλικρινής, που έχει ανοιχτή καρδιά, που νοιάζεται για όλους, που νοιάζεται για το πτωχό, που σηκώνει το πονεμένο, που συμπάσχει με αυτόν που πάσχει που σκέφτεται τον ασθενή και κυρίως νοιάζεται για αυτόν που είναι μόνος, διότι δεν υπάρχει χειρότερη δυσκολία και δοκιμασία της ζωής από την μοναξιά αδελφοί μου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη ζωή είναι η μοναξιά. Το να νιώθεις μόνος, το να νιώθεις ότι κανείς δεν σε καταλαβαίνει, κανείς δεν  νοιάζεται για σένα, κανείς δεν σου χαμόγελα, κανείς δεν σε αγκαλιάζει, κανείς δεν σε επισκέπτεται, κανείς δεν σκέφτεται.

Γι’ αυτό λοιπόν, από σήμερα πάρτε κουράγιο από την Παναγία και εργαστείτε το αγαθό για να επιτύχετε στη ζωή σας για να είστε χαρούμενα και ευτυχισμένα παιδιά, πάντα χαμογελαστά, πάντα καθαρά και να δώσετε εσείς, εσείς παιδιά μου, να δώσετε εσείς το μήνυμα στον παππού και στη γιαγιά, στον μπαμπά και στη μαμά, στους μικρούς και στους μεγάλους σε όλους. Δώστε δύναμη αισιοδοξίας εσείς παιδιά, δώστε στο Δήμαρχο δύναμη, στον Αντιπεριφερειάρχη δύναμη, στον Βουλευτή δύναμη, σε όλους όσους διαχειρίζονται τις υποθέσεις μας, σε όλους δώστε εσείς δύναμη και όραμα. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας από τώρα, όσο πιο μικρά τόσο το καλύτερο, πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και με τη βοήθεια της Παναγιάς, πράγματι μπορούμε να έχουμε έναν καλύτερο κόσμο, μία καλύτερη ζωή, μια πιο χριστιανική ζωή, μία πιο αληθινή ζωή, μία ζωή πραγματικής αγάπης.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος, εις ανάμνησιν της Ιεράς Πανηγύρεως, εχειροθέτησε Αναγνώστη και έναν ευλαβή Ιεροψάλτη, ο οποίος διακονεί στο Ιερό Αναλόγιο της Μονής.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος με μέλη του  Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του χωριού Ξυνιάδα, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων του τόπου και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή του Δομοκού και της Θεσσαλίας.

Ακολούθησε μοναστηριακή δοχή προς όλους  στο Αρχονταρίκι της Μονής.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

TOP NEWS