Φθιώτιδος Συμεών: «Η σιωπή της Παναγίας αποκαλύπτει το μυστήριο της Θεοτόκου»

  • Δόγμα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών μετέβη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην περιοχή Νιχώρι στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος, όπου και ετέλεσε δέηση ενώπιον της Αγίας και Θαυματουργού Εικόνος Παναγίας, η οποία αποτελούσε τον Ιερά Εικόνα του τέμπλου της παλαιάς Ιεράς Μονής του Αγίου Κωνσταντίνου. 

Ευλογώντας και ακολουθώντας την ιερά παράδοση των πιστών κατοίκων της κωμοπόλεως του Αγίου Κωνσταντίνου Λοκρίδος, κορυφώθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος οι Ιερές Ακολουθίες των Παρακλήσεων ενόψει της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών μετέβη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην περιοχή Νιχώρι στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος, όπου και ετέλεσε δέηση ενώπιον της Αγίας και Θαυματουργού Εικόνος Παναγίας, η οποία αποτελούσε τον Ιερά Εικόνα του τέμπλου της παλαιάς Ιεράς Μονής του Αγίου Κωνσταντίνου.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος προηξήρχε της πάνδημης  Ιεράς Λιτανείας, η οποία πραγματοποιήθηκε τόσο δια ξηράς, όσο και δια θαλάσσης, ευλογώντας την θάλασσα του Μαλιακού Κόλπου.

Κατά την άφιξη της Ιεράς Εικόνος στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου και στα προπύλαια του Ιερού Ναού, η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λοκρών απέδωσε τιμές.

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η Παναγία μίλησε με τον ασπασμό στην Ελισάβετ και η Ελισάβετ μίλησε με το σκίρτημα του βρέφους στην κοιλιά της.  Η Παναγία μας ελάχιστα μίλησε, αλλά αυτή η σιωπή την αξίωσε να σαρκώσει μέσα στα Άγια Σπλάχνα της τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και να γίνει Θεοτόκος, Αειπάρθενος, Υπεραγία. Η σιωπή της Παναγίας αποκαλύπτει το μυστήριο της Θεοτόκου. Έχουμε ανάγκη και εμείς αυτή τη δημιουργική σιωπή, αυτή τη γόνιμη σιωπή. Πρέπει να καταλάβουμε, ότι μπορεί οι γύρω μας να μας κουνάνε καταφατικά το κεφάλι, όταν τους μιλούμε, ίσως γιατί είναι πολύ ευγενείς, ίσως γιατί δεν έχουν όρεξη να μας δείξουν κάτι άλλο ή ίσως γιατί θέλουν να μας κοροϊδέψουν, να μας περιπαίξουν ή να μας «τρολάρουν». Από μας εξαρτάται να καταλάβουμε πότε είναι  η ώρα να ομιλεί κανείς και πότε να σιωπά. Όποιος αποκτήσει αυτό το αισθητήριο και αυτό το κριτήριο, θα επιτύχει σε όποιο στόχο και αν έχει θέσει και κυρίως θα καταφέρει πραγματικά να επικοινωνήσει με τον άλλον. Όποιος νομίζει ότι η επικοινωνία μετριέται με τους followers, ή με τα likes, ή με τα σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις είναι πολύ γελασμένος. Η κοινωνία μπορεί να υπάρξει και  μέσα από τη σιωπή και μέσα από ένα βλέμμα και μέσα από την αύρα και μέσα από τη γλώσσα τη μυστική και την πνευματική, η οποία είναι η γλώσσα του μέλλοντος αιώνος.

Εύχομαι λοιπόν και προσεύχομαι για όλους μας και για μένα προσωπικά που σας ομιλώ εύχομαι για όλους μας ανεξαιρέτως να αποκτήσουμε αυτό το αισθητήριο και να ξέρουμε πότε είναι «κρείττον το σιγάν του λαλείν», να ξέρουμε πότε θα πούμε, τι θα πούμε και πως θα το πούμε. Όλη η ουσία της επικοινωνίας βρίσκεται ακριβώς πάνω σε αυτό και να μη ξεχνούμε ποτέ έναν λόγο πολύ σοφό ενός μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας μας:

Ακόμη και το «καλόν ούκέστι καλόν, εάν μη καλώς γένηται». Ακόμα και το καλό, αν δεν γίνεται με το σωστό τρόπο, δεν είναι καλό.

Αυτή την ευχή την προσφέρω, την  χαρίζω μέσα από την καρδιά μου σε όλους ανεξαιρέτως, αφού σας ευχαριστήσω θερμά για τη σημερινή μεγαλειώδη, πνευματική σας παρουσία και εν πλω και εν οδώ και εύχομαι κάθε καλό στη ζωή σας, στις οικογένειες σας αλλά και με πολλή αγάπη θέλω να καλωσορίσω για μία ακόμη φορά όλους τους επισκέπτες της πόλεως του Αγίου Κωνσταντίνου, της πανέμορφης Λοκρίδος, της ειδυλλιακής και μοναδικής Φθιώτιδος, αυτούς που έχουν κατακλύσει τα χωριά μας στα βουνά κι αυτούς που έχουν γεμίσει και τις παραλίες μας, το παράλιο και παράκτιο μέτωπο της Μητροπόλεως μας. Όλους σας  χαιρετούμε με πολλή αγάπη, σας καλωσορίζουμε και τους εγγύς και τους μακράν και ευχόμεθα να συνδεθείτε με αυτό τον τόπο περισσότερο από ότι είναι συνδεδεμένοι οι γηγενείς και οι ντόπιοι, να πολιτογραφηθείτε με την καρδιά σας και να γίνετε ένα με τη Φθιώτιδα και με τον πολιτισμό που αυτήν κομίζει και το ήθος το οποίο προσφέρει».

Η Ιερά Λιτανεία ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο, τον οποία παιάνισε η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λοκρών και έψαλαν άπαντες οι παρευρισκόμενοι «εν ενί στόματι και μια καρδία».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας Ακολουθίας του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λοκρίδος, ενώπιον της Αγίας Εικόνος της Παναγίας, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ανακοίνωσε ότι πλέον καθιερώνεται η μόνιμη αρχιερατική του παρουσία σε αυτήν την προεόρτια Θεομητορική σύναξη, ώστε κάθε χρόνο, κατά η τελευταία Παράκληση θα τελείται στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη πατρικώς  για την άρτια διεξαγωγή της Ιεράς Λιτανείας τον Προϊστάμενο της Ενορίας και Αρχιερατικό Επίτροπο Μενδενίτσης και Καμένων Βούρλων Πρωτ. π. Κωνσταντίνο Ρεντίφη, τους συνεργάτες της Ενορίας, καθώς και τους παρισταμένους πιστούς, ευχόμενος η Χάρη και η Ευλογία της Παναγίας να σκεπάζει όλους.

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, πλήθος αυτοδιοικητικών παραγόντων, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει σήμερα το βράδυ  στον Μεγάλο Αρχιερατικό Εσπερινό και στην Ιερά Λιτανεία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Άνω) Τιθορέας, ενώ αύριο το πρωί θε χοροσταστήσει στον Όρθρο και θα τελέσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS