Φθιώτιδος Συμεών σε Πρωθυπουργό: «Να ξέρετε σας υποδεχόμεθα με ανιδιοτελή αγάπη»

  • Dogma

Φθιώτιδος σε Πρωθυπουργό: Να ξέρετε σας υποδεχόμεθα με ανιδιοτελή αγάπη, με ανοιχτή καρδιά, με θέρμη και πάνω απ’ όλα με μια ανοιχτή αγκαλιά. Με αυτή την αγκαλιά που αγκαλιάζουμε κάθε άνθρωπο. Χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς καχυποψίες και κυρίως, όμως, τον αδύναμο άνθρωπο.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, που τον επισκέφθηκε στο μητροπολιτικό μέγαρο, μέσα στα πλαίσια της περιοδείας του στη Φθιώτιδα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών: Να ξέρετε σας υποδεχόμεθα με ανιδιοτελή αγάπη, με ανοιχτή καρδιά, με θέρμη και πάνω απ’ όλα με μια ανοιχτή αγκαλιά. Με αυτή την αγκαλιά που αγκαλιάζουμε κάθε άνθρωπο. Χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς καχυποψίες και κυρίως, όμως, τον αδύναμο άνθρωπο. Τον ευάλωτο άνθρωπο, τα παιδιά, τις γυναίκες, τα κακοποιημένα πρόσωπα, τα αδικημένα πρόσωπα, τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όλη την κοινωνία. Σε συνεργασία με την Πολιτεία, σε συνεργασία με τους αιρετούς, θεσμικούς, υπηρεσιακούς φορείς. Γιατί η συλλογικότητα, η κοινοτικότητα και η συναλληλία είναι η «Αγία Τριάδα» που εμπνέει τις πράξεις μας και τις ενέργειές μας.

Και επειδή μίλησα για τριάδα, οφείλω να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μας για μια τριάδα εμβληματικών και σπουδαίων παρεμβάσεων που έγιναν επί των ημερών σας, όχι μόνο για την Μητρόπολη Φθιώτιδας, αλλά για όλη την εκκλησία. Και αναφέρομαι αφενός μεν στην μετά από 77 έτη κατοχύρωση των οργανικών θέσεων των Εφημερίων μας. Πόσο σημαντικό είναι αυτό, ιδιαίτερα για την επαρχία, μπορούν να σας το βεβαιώσουν οι συνεργάτες σας.

Η δεύτερη μεγάλη τομή είναι ότι μετά από 200 χρόνια αναβαθμίζεται η εκκλησιαστική εκπαίδευση στην πατρίδα μας, κάτι πάρα πολύ σημαντικό και κάτι πάρα πολύ σπουδαίο.

Και το τρίτο που, ενδεχομένως, να έχει περάσει απαρατήρητο γιατί έγινε στην αρχή της θητείας σας, αλλά για εμάς είναι πολύ σπουδαίο και για τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Στηρίζουμε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, την μητέρα μας εκκλησία, τις σταυρωμένες εκκλησίες, τα πληγωμένα παιδιά της Ουκρανίας που φιλοξενήσαμε φέτος στο κατασκηνωτικό μας κέντρο, στηρίζουμε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το οποίο δέχτηκε μια ασύλληπτη και άμετρη ρωσική εισβολή και εισπήδηση. Ενισχύουμε το Πατριαρχείο Αντιοχείας που επλήγη από τους σεισμούς.

Το τρίτο και σπουδαίο είναι η μη μεταβολή του Άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τους πυλώνες του Οικουμενικού Ελληνισμού. Τη σχέση μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αυτό υπήρξε μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Κυβερνήσεως που εισηγήθηκε και του Κοινοβουλίου που το στήριξε.

Σας ευχαριστούμε, λοιπόν, πάρα πολύ και ευχόμεθα από την αγάπη μας να πάρετε έμπνευση, να πάρετε δύναμη, να πάρετε κουράγιο στο δικό σας δύσκολο δρόμο και δύσκολο αγώνα και να φύγετε από εδώ με πολύ ανεβασμένο ηθικό, με ανεβασμένη τη διάθεση για να συνεχίσετε με όποιον τρόπο επιλέξει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια, για τη θερμή σας υποδοχή, εδώ, στην Μητρόπολή σας. Και θέλω στο πρόσωπό σας να συγχαρώ όλους όσοι στάθηκαν δίπλα στο πλευρό της Πολιτείας από την Εκκλησία της Ελλάδος, για να μπορέσουμε μαζί να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες οι οποίες -σωστά αναφέρατε- μας έτυχαν την τελευταία τετραετία. Και δεν θα κουραστώ να λέω ότι το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας έρχεται και συνενώνεται με το ίδιο ενδιαφέρον, την ίδια αγάπη, την οποία δείχνει η Εκκλησία για τους λιγότερους προνομιούχους, τους κατατρεγμένους, αυτούς για τους οποίους συχνά το κράτος δεν έδειχνε την απαραίτητη φροντίδα.

Πιστεύω ότι η κοινωνική πολιτική την οποία έχουμε ασκήσει αυτή την τετραετία αποδεικνύει ότι πράγματι όταν η Πολιτεία θέλει, μπορεί να στρέψει την προσοχή της και να στηρίξει τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ένα έργο το οποίο διαχρονικά επιτελεί, εξάλλου, η Εκκλησία. Το αποδεικνύετε και εσείς, άλλωστε, εδώ μέσα από την πλούσια κοινωνική σας δράση, η οποία πράγματι είναι αξιέπαινη.

Έχετε δίκιο να λέτε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια, Πολιτεία και Εκκλησία δουλέψαμε στενά για να λύσουμε χρόνιες εκκρεμότητες, εκκρεμότητες δεκαετιών, κάποιες εκκρεμότητες αιώνων. Αναφερθήκατε -και σωστά- στην επίλυση του ζητήματος των οργανικών θέσεων, μια πολύ σημαντική ανακούφιση για όλους τους ιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης. Είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση αυτή η οποία κατοχυρώνει την οργανικότητα των θέσεων των κληρικών μας. Ζητήματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αντιμετωπίστηκαν, επιτέλους, σε συνεννόηση με την εκκλησία με έναν τρόπο, τολμώ να πω, σύγχρονο και εναρμονισμένο με τις ανάγκες της εποχής.

Και μιας και κάνατε αναφορά στα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης, μπορώ να σας διαβεβαιώσω από τώρα ότι όταν και πάλι ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, κάτι για το οποίο έχω δεσμευτεί ότι θα συμβεί εντός της θητείας της επόμενης Βουλής, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, και πάλι θα διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού εκείνα τα άρθρα τα οποία καθορίζουν το πλαίσιο των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Πολιτεία.

Και πάλι, λοιπόν, θερμά ευχαριστώ για την υποδοχή σας. Θερμά συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελείτε εδώ, στη Μητρόπολή σας.

TOP NEWS