Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ηγέτης πνευματικός σε εποχές κρίσης και δοκιμασίας»

  • Dogma
φθιώτιδος

Στο Ερημητήριο του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, το οποίο ευρίσκεται στο οροπέδιο Καράϊνες της Δίβρης Φθιώτιδος, χοροστάστησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής του Αγίου.

Τον Σεβασμιώτατο Φθιώτιδος υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα ο Μοναχός π. Ισαάκ, ο και κτίτωρ του Ιερού Ησυχαστηρίου, καθώς και οι Πρόεδρος του χωριού της Δίβρης με τους κατοίκους.

Τόσο ο π. Ισαάκ, όσο και ο Πρόεδρος του χωριού κ. Ευάγγελος Παπαδημητρίου καλωσόρισαν τον κ. Συμεών με λόγους και εκδηλώσεις αγάπης.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Οσίου Νικοδήμου τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Αν παρατηρήσουμε την Ιστορία της Εκκλησίας μας, αλλά και την Ιστορία της Ρωμιοσύνης, θα διαπιστώσουμε, ότι σε όλες τις μεγάλες καμπές και κρίσεις, οι οποίες δεν είναι μόνο δοκιμασίες εθνικές, αλλά δοκιμασίες με πολλαπλές διαστάσεις, πάντοτε ο υγιής οργανισμός της Εκκλησίας γεννούσε αντισώματα και τα αντισώματα αυτά, ήταν προσωπικότητες, οι οποίες αποφάσισαν να ακολουθήσουν έναν αυτόνομο μεν αλλά εκκλησιαστικό δρόμο κόντρα στο κατεστημένο, κόντρα στην εκκοσμίκευση, για να κρατήσουν την παράδοση, την ταυτότητα, τον πολιτισμό ,την εθνική και κοινωνική συνοχή, τα Ιερά και τα Όσια του Γένους των Ορθοδόξων.

Μια τέτοια προσωπικότητα υπήρξε και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και το κίνημα των Κολλυβάδων, του οποίου υπήρξε ηγετική μορφή.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης τον 18ο αιώνα, σε μία εποχή που η Οθωμανική κυριαρχία άρχισε να υφίσταται τριγμούς, σαν αυτούς που υφίσταται και σήμερα, διότι ουσιαστικά είναι Αυτοκρατορία υπό κατάρρευση και προσπαθεί να διασωθεί μέσα από τρελές και παρανοϊκές αποφάσεις, σαν αυτές που ζούμε τούτες τις ημέρες.

Πάντοτε στις κρίσεις και στις δοκιμασίες κάποιες προσωπικότητες, γίνονται ηγέτες πνευματικοί, οι οποίοι ανοίγουν δρόμο, προχωρούν μπροστά, τολμούν και αφήνουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους.

Γι’ αυτό και να παρακαλέσουμε τον Όσιο Νικόδημο και σήμερα που βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας άλλης εποχής, με ραγδαίες αλλαγές, όχι μόνο στην κοινωνική αλλά και στην οικονομική οργάνωση όλης της ανθρωπότητας, έχουμε ανάγκη από τέτοιες προσωπικότητες φωτισμένες, να ηγηθούν, να μπουν μπροστά, να αναδείξουν πραγματικές προτάσεις διεξόδου από τα προβλήματά μας και να αποτελέσουν τους νέους Αγίους της νέας εποχής, της νέας κοινωνίας που αναδεικνύεται.

Ο  Όσιος Νικόδημος είναι μία ριζοσπαστική προσωπικότητα και του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, όπως οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι στις προκλήσεις των καιρών δεν μένουν ασυγκίνητοι, αλλά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράσεις και πηγαίνουν μπροστά και εμείς ακολουθούμε».

Στον Πανηγυρικό εσπερινό μεταξύ των πιστών παρέστη και ο Βουλευτής Φθιώτιδος ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Σαρακιώτης.

Ο Σεβασμιώτατος στο περιθώριο της επισκέψεώς του στο Ερημητήριο του Οσίου Νικοδήμου επισκέφθηκε και τον Ενοριακό  Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο χωριό Δίβρη.

TOP NEWS