Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Λαός μας μπορεί να προοδεύσει μόνο όταν είναι Λαός μετανοίας»

  • Dogma
φθιώτιδος

Με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα και Βυζαντινή Μεγαλοπρέπεια η Αρχαιοπρεπής και Ιστορική Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, υποδέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου, τον σεπτό Ποιμενάρχη μας της, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών.

Πλήθος πιστών, προεξάρχοντος του αγίου Γέροντος και Καθηγουμένου της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτου, τη συμμετοχή των Πατέρων της Ιεράς Αδελφότητος και πολλών Κληρικών της Λοκρίδος, ανέμεναν και προϋπάντησαν χαρμονικώς και βαθυσεβάστως τον Ποιμενάρχη μας στα Προπύλαια της Μονής.

Ενδενδυμένου του Αρχιερατικού Μανδύος και υπό τους γλυκιλάλους ήχους των ταλάντων, των σημάντρων και των κωδώνων, της ευωδίας του θυμιάματος να υπερπληρώνει την βουνίσια ατμόσφαιρα  και  ψαλλομένου του «Άξιον Εστί», ο Σεβασμιώτατος εισήλθε προσκυνηματικώς στο Αρχαιοπρεπές Καθολικό της Μονής και χοροστάτησε στην Επίσημο Δοξολογία, η οποία τελέσθηκε πανηγυρικώ τω τρόπω προς τιμήν Του.

Προ της απολύσεως ο άγιος Γέροντας και Καθηγούμενος της Μονής π. Σεραφείμ προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και με υικά αισθήματα αγάπης και σεβασμού τον καλωσόρισε στην Ιστορική και ευλογημένη Μάνδρα των Καμένων Βούρλων, στο Μοναστήρι με τα 1000 χρόνια ζωής, προσφοράς και αγιαστικής παρουσίας, το Σταυροπήγιο της Ευλογίας και της μαρτυρίας Ιησού Χριστού.

Με λόγια εγκάρδια και Δοξολογικά προς Το Όνομα του Τριαδικού Θεού, ο π. Σεραφείμ σημείωσε:

«Σεβασμιώτατε,

Δοξάζουμε τον Πανάγαθο Θεό αλλά και ευγνωμόνως, ευχαριστούμε την γλυκήτατη Μητέρα μας Υπεραγία Θεοτόκον, για την σημερινή επίσημη είσοδό Σας στον χώρο αυτό, της ιστορικής Μονής της Μεταμορφώσεως Σωτήρος – Αγιάς Καμένων Βούρλων, η οποία είσοδος, αποτελεί ένα Ιστορικό  γεγονός για την ιερά αυτή Μάνδρα. Από σήμερα αλλάζει σελίδα η ιστορική της πορεία!

Η εκλογή και ανάδειξή Σας, στην χηρεύουσα Μητρόπολή μας, διέλυσε την σκυθρωπότητα και το βαρύ πένθος, που προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος, του Μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου. Ο Θεός να τον αναπαύει στην αγκαλιά Του. Αλλά η Θεία Χάρις, και πάλι μεγαλούργησε, παραδίδοντας την σκυτάλη στα αγιασμένα δικά Σας χέρια.

Σήμερα όμως ένας επίσκοπος χρειάζεται πολύ δύναμη, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα πολλά και πολλαπλά προβλήματα, τα οποία έχει να αντιμετωπίσει. Ωστόσο πιστεύουμε ότι ο ενθουσιασμός Σας, οι γνώσεις Σας και όλη η διάθεσή Σας, να ποιμάνετε την τοπική μας εκκλησία, θα είναι η αφορμή, ώστε ο γλυκύτατος Χριστός, να στέκεται δίπλα Σας και να επιτύχετε πραγματικά. Στον αγώνα Σας αυτό, να ξέρετε Σεβασμιώτατε, ότι θα Σας συντροφεύουν πάντοτε οι ευχές και οι προσευχές, των επαγρυπνούντων μοναχών Σας. Και να είστε σίγουρος, ότι για την αδελφότητά μας αποτελεί πνευματική υποχρέωση, η κατά δύναμη συμπαράστασή μας στον Επίσκοπο και Πατέρα μας.

Βαθειά συγκίνηση Σεβασμιώτατε αισθανόμαστε από την παρουσία Σας στο μοναστήρι μας, το οποίο έχει διαγράψει χιλιόχρονη ιστορία. Το μοναστήρι αυτό είναι το παλαιότερο της περιοχής, και ο Πανάγαθος Θεός το έχει στολίσει με αγίες μορφές, που αγίασαν και αγιάζουν όλη την περιοχή. Κτίτορας της Μονής είναι ο Όσιος Νικήτας, ο οποίος ανοικοδόμησε το ιστορικό καθολικό αυτό, και ασκήτεψε σε ένα σπηλαιώδες κογχάριο, πάνω από την Μονή το οποίο ασκηταριό υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η Μονή διετέλεσε Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική μέχρι την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, και αυτό το μαρτυρούν επτά στο σύνολο Πατριαρχικά Συγγύλια. Το μοναστήρι είδε μεγάλη άνθηση, πρώτα από τον μεγάλο αριθμό των πατέρων, αφού πέρασε τους 100 στον αριθμό και με μια τεράστια κτηματική περιουσία, την οποία μαρτυρούν τα Πατριαρχικά Συγγύλια. Όμως κατά τους χρόνους της ελληνικής παλιγγενεσίας, το μοναστήρι κατεστράφη, οι μοναχοί του αποδεκατήστηκαν, και όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του ηρπάγη και κατεπατήθη. Αυτό ήταν αφορμή η Μονή να ερημωθεί, για 150 χρόνια μέχρι το 1965, όπου με πρώτο οικιστή τον π. Συνέσιο Κουτσομπέλη ξαναπέρνει ζωή, και το 1975 επί ηγουμενίας π. Αρχίππου Μιχελή, υπεγράφη προεδρικό διάταγμα για την επανασύστασή της. Όλοι οι πατέρες που πέρασαν από την Μονή μας, αγωνίστηκαν για να καταστεί ο χώρος τούτος ένας πνευματικός φάρος, που θα φωτίζει και θα καθοδηγεί την πορεία όλων των ευλαβών προσκυνητών της.

Στο Μοναστήρι μας τιμώνται επίσης ο Άγιος Γρηγόριος ο Μυροβλύτης, ο οποίος ασκήτεψε στην νήσο Στρογγυλή, η οποία αποτελούσε μετόχι της, και του οποίου τα λείψανα ευρέθησαν και φυλάσσονται στην Μονή ως πολύτιμος θησαυρός. Επίσης είναι δύο ακόμη Άγιοι, οι οποίοι είναι προστάτες μας, ο Άγιος Δανιήλ και ο Άγιος Θεόδωρος ο πρεσβύτερος. Ξεχωριστή θέση όμως στο Μοναστήρι μας έχει ο Άγιος Ιερομάρτυς Χρυσόστομος Σμύρνης και όλοι οι Μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής, στους οποίους είναι αφιερωμένο το δεύτερο Καθολικό της Μονής. Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες θαυμάτων του Αγίου Χρυσοστόμου, αποδεικνύοντας την παρουσία του αλλά και την παρρησία του, ενώπιον του Τριαδικού Θεού μας, και τα οποία θαύματα μας στηρίζουν αλλά και μας ενισχύουν στον πνευματικό μας αγώνα, αλλά και στα μοναχικά μας καθήκοντα.

Εσείς Σεβασμιώτατε γνωρίζετε τι σημαίνει μοναχισμός. Ξέρετε τι σημαίνει αδιάλειπτη προσευχή στο χώρο του μοναστηριού. Ξέρετε τη συμβολή του κάθε μοναχού,  ο οποίος αφιερώνεται και αφοσιώνεται. Εσείς ξέρετε τις ανάγκες αλλά και τις δυσκολίες. Σε εσάς στηρίζουμε λοιπόν τις ελπίδες μας ότι ο μοναχισμός και η παράδοσή του, θα βρει έναν ακοίμητο φρουρό, αλλά και ο κάθε μοναχός έναν στοργικό πατέρα.

Να προσεύχεσθε Σεβασμιώτατε, εμείς οι εγκαταβιούντες μοναχοί να μην ξεχνούμε την αποστολή μας, να μην ξεχνούμε την μετάνοιά μας, να μην ξεχνούμε τις υποχρεώσεις μας, να μην ξεχνούμε γιατί είμαστε εδώ, αλλά και να μην ξεχνούμε την ουράνια καταγωγή μας την οποία έχουμε υποχρέωση να την μεταλαμπαδεύουμε στην πνευματική μας οικογένεια και ιδιαίτερα στους νέους μας, των οποίων οι ψυχές διψούν,  αλλά πολεμούνται από παντού.

Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε τούτος ο χώρος να βρει και πάλι την παλαιά του αίγλη, δόξα και τιμή και το Θαβώριο Φως να καταυγάζει τις καρδιές όλων μας.

Παρακαλώ Σεβασμιώτατε, δεχτείτε ως ελάχιστο δείγμα του απείρου σεβασμού και της ευγνωμοσύνης μας, ένα αντίγραφο του επιστηθίου Σταυρού του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο οποίος φυλάσσεται στη λάρνακα με τα άμφια του Αγίου και ο οποίος, θα Σας θυμίζει την σημερινή ιστορική πρώτη επίσκεψή Σας στο μοναστήρι μας. Άξιος! Να ζήσετε!»

Με βαθιά συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε τον λόγο του αγίου Καθηγουμένου, ευχαριστώντας εκ μέσης καρδίας για την εγκάρδια και θερμή υποδοχή της Ιεράς Αδελφότητος , χαρακτηρίζοντας την Μονή, ως προπύργιο του Ορθόδοξου Μοναχισμού, καθώς και ως τόπο ευλογημένο και αγιασμένο.

Αναφερόμενος στην πλούσια Ιστορία της Μονής και στην εν γένει προσφορά της στον κόσμο ο Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε:

«Αυτό εδώ το μοναστήρι είναι Προπύργιο του μοναχισμού, ένας προμαχώνας , ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο της Ερήμου. Περίμενα να περάσει ο καιρός για να έρθω με χαρά και συγκίνηση , να προσκυνήσω τα άγια χώματα και να ασπασθώ τα ευλογημένα πρόσωπά σας,  διότι τα μοναστήρια μας δεν είναι κτίρια και πέτρες αλλά ζωντανές παρουσίες ανθρώπων δοσμένες στην αγάπη του Θεού και των ανθρώπων. Τιμά κάποιος τα μοναστήρια όχι όταν τα επισκέπτεται ως τουρίστας, θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τις αγιογραφίες,  αλλά όταν έρχεται ως ταπεινός μαθητής κοντά στους μοναχούς που παρά τη δική τους αμαρτωλότητα, αθλούνται την ωραία άθληση της μοναχικής βιοτής,  γιατί ο μοναχός δεν είναι από αυτούς που επαγγέλλονται την τελειότητα του κόσμου,  αλλά έχει τη δύναμη παρά την αποτυχία να επιθυμεί την συνάντηση με τον Χριστό.

Ο μοναχισμός είναι μια διαρκή μετάνοια και οι Μονές ονομάζονται Μονές μετανοίας και ο λαός μπορεί να προοδεύσει όταν είναι λαός μετανοίας.

Οι μοναχοί μας,  πήγαν στα μοναστήρια με την ελεύθερη επιλογή τους και διακηρύττουν  την αγάπη του Θεού με το μοναχικό τους ένδυμα, την ταπεινή παρουσία και διακονία τους και με τις τρεις μεγάλες μοναχικές υποσχέσεις της υπακοής, της παρθενίας και της ακτημοσύνης.

Ο μοναχισμός είναι μια παραίτηση από κάθε είδους επιτυχία, εξουσία, ηδονή και προσωπικό πλουτισμό.

Ταπεινώς και με σεβασμό δηλώνω ότι θα είμαι στο πλευρό σας κάθε στιγμή, όχι μόνο ως Επίσκοπος και Πατέρας σας, αλλά ως συνμοναστής και αδελφός της Μονής.

Να ζείτε άγιε Γέροντά μας. Να σας δώσει ο Κύριος έτη πάμπολλα και πανευφρόσυνα για να σας χαιρόμαστε όλοι και να γινόμαστε δούλοι της αγάπης σας και της προσευχής σας».

Προ της απολύσεως της επισήμου Δοξολογίας, εψάλη το Πολυχρόνιο του Σεβασμιωτάτου και ακολούθως κλήρος, άρχοντες και λαός, μετεβησαν εν πομπή στο παρακείμενο Νέο Καθολικό της Μονής, το οποίο τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτών αγίων χιλιάδων αναιρεθέντων πατέρων και λαϊκών χριστιανών, κατά την Μικρασιατική καταστροφή.

Στο Νέο περίλαμπρο Καθολικό τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία, επί τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου, του και Καθηγητού της Ερήμου, εις την οποία προηξήρρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον άγιο Καθηγούμενο, τους Πατέρες της Μονής και άλλους Κληρικούς της περιοχής και τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως π. Ευστάθιο Κατόπη.

Στις Ιερές Ακολουθίες της Επισήμου υποδοχής και της Ιεράς Αγρυπνίες, οι οποίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4fm), έψαλλε η καλλικέλαδος πολυμελής χορωδία του Ναού του Πολιούχου Λαμίας, Αγίου Ενδόξου Ευαγγελιστού Λουκά, υπό την άρτια διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Αναργύρου Βλάχου.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος προσεφέρθη νηστίσιμη τράπεζα προς τον Σεβασμιώτατος και προς όλους τους παρευρισκομένους πιστούς, κατά την διάρκεια της οποίας ο Ποιμενάρχης μας έτι μία φορά ευχαρίστησε εκ βάθους ψυχής του τον Πολυσέβαστο Γέροντα π. Σεραφείμ και τους Πατέρες της Μονής για την αγάπη τους και την Αβραμιαία φιλοξενία τους και δι’ ολίγον ωμίλησε για την Ενότητα, αυτό το ευλογημένο αγαθό, το οποίο κανείς συναντά πρώτα στην Ορθόδοξο Εκκλησία. Μία Ενότητα δίχως της οποίας τίποτα δεν κατορθώνεται στην ζωή μας.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς στον άγιο Καθηγούμενος, ο Πανάγαθος Θεός, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Αγίων Κτιτόρων της Μονής και του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, να του χαρίζει έτη πολλά, για να το χαίρεται η Μονή, τα πολλά πνευματικά του παιδιά, η τοπική μας Εκκλησία και όλη η Ορθοδοξία.

Σε όλους δε ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε έτη πολλά, καλή χρονιά και τους προέτρεψε να καταφεύγουν στις Μονές και να ακουμπούν τα προβλήματά τους, τις αμαρτίας τους και να εμπιστεύονται στο πετραχήλι του Γέροντος την ζωή τους, για να βρουν πραγματική ηρεμία, γαλήνη και ευτυχία.

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των εκατοντάδων ευλαβών πιστών, παρέστησαν: ο Αντ0ιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης, συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων καθώς και Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS