Φθιώτιδος Συμεών: «Ο μοναχός είναι η σαρκωμένη μετάνοια»

  • Dogma
φθιώτιδος

Μέσα σε κλίμα μυσταγωγικής κατανύξεως και μοναστικής ιεροπρέπειας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ετέλεσε απόψε το βράδυ την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο ιστορικό Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος στο πλαίσιο της μεγάλης ποιμαντικής περιοδείας του κατά την διάρκεια της φετινής Μεγάλης Τεσσαρακοστής στα δεκάδες επανδρωμένα και μη επανδρωμένα μοναστήρια της Μητροπόλεως. 

Η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και μέσω διαδικτύου, ενώ το Ιερό Αναλόγιο της Μονής διηκόνησε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» κ. Ανδρέας Ιωακείμ.

Ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης εκφράζοντας τα υικά συναισθήματα των Πατέρων της Αδελφότητος προς τον Σεβασμιώτατο ευχαρίστησε τον κ. Συμεών για την αποψινή του παρουσία τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η παρουσία Σας αυτή, φανερώνει τα πατρικά Σας αισθήματα, την αγάπη Σας και το αμέριστο ενδιαφέρον Σας για τους Πατέρες της μονής, αλλά και για το ίδιο το μοναστήρι μας.

Νοιώθουμε το πατρικό χάδι Σας, την φιλόστοργη αγκαλιά Σας και την απέραντη, αφειδώλευτη συμπαράστασή Σας σε όλα τα προβλήματα και εμπόδια που κατά καιρούς ανακύπτουν.

Σας νοιώθουμε Πατέρα μας, Σας θεωρούμε Γέροντά μας και αποζητούμε την καθοδήγησή Σας και την στήριξή Σας σε κάθε βήμα μας.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Οι πειρασμοί παντοειδείς και ατέλειωτοι. Η ενότητα, η σύμπραξη, η συναλληλία, η ομοδοξία, το κοινό φρόνημα και η υπακοή στον Επίσκοπο, που είναι ο συνδετικός κρίκος της Εκκλησίας μας, θα μας βγάλει έξω από το τρικυμισμένο πέλαγος αλώβητους, υγιείς και αμόλυντους.

Η πανδημία του κορωνοιού, είναι ένα δείγμα της αναγκαιότητας όλων των παραπάνω πράξεων και μία δοκιμασία αντοχής, σύνεσης και καρτερίας, ώστε να μπορέσουμε να ασκηθούμε περισσότερο, να προσευχηθούμε εντονότερα και να ζητήσουμε το έλεος του Θεού με δάκρυα».

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Απόψε σε αυτό το Μοναστήρι της ιστορίας, στο Μοναστήρι της παρηγοριάς, στο Μοναστήρι της σωτηρίας, τελέσαμε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων κεκλεισμένων των θυρών της Μονής, όμως να γνωρίζετε ότι οι μοναχοί πάντοτε προσεύχονται εδώ ανεωγμένων των καρδιών τους. Είναι ανοιχτές οι καρδιές των πατέρων, διότι αυτός είναι ο σκοπός του μοναχού. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και όλη η πνευματική μας ζωή, αυτός ο αγώνας και η μέθοδος, η επιστημονική δοκιμασμένη μέθοδος των πατέρων της Εκκλησίας, η νηπτική οδός, η φιλοκαλική οδός, ανοίγει την καρδιά του ανθρώπου, διότι η αμαρτία έχει σφίξει τις καρδιές μας.

Η προσευχή του μοναχού είναι η υπέρτατη εκδήλωση και έκφραση κοινωνίας, δεν υπάρχει πιο κοινωνική έκφραση από αυτή. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι η κοινωνικότητα βρίσκεται στα δώρα, στις επισκέψεις, στις εξωτερικές εκφράσεις, οι μοναχοί όμως ξέρουν ότι η αληθινή κοινωνία βρίσκεται στη δυνατότητα να συμπάσχεις με αυτόν που πονά, να κλαις μετά κλαιόντων και να χαίρεις μετά χαιρόντων και να δέεσαι υπέρ των αδελφών σου των συν-αμαρτωλών. Ο μοναχός δεν προσεύχεται αφ’ υψηλού ως σεσωσμένος, αλλά προσεύχεται ως συμπάσχων, ως συναμαρτωλός,ο μοναχός νιώθει ότι είναι ο πρώτος των αμαρτωλών και γι΄αυτό χαράζει πρώτος τον δρόμο της μετανοίας για τους αδελφούς του και τον κραυγάζει και τον δείχνει, έστω και αν αυτός ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος.

Τελούμε απόψε την Θεία Λειτουργία και για μια ακόμη αγιασμένη καρδιά, που άνοιξε διάπλατα για τον κάθε άνθρωπο της Φθιώτιδος, για τον κάθε πονεμένο άνθρωπο απ’ όπου και αν πέρασε, τον Όσιο γέροντα Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη και η συμπροσευχητική μου παρουσία απόψε εδώ έχει και ένα βαθύτερο νόημα. Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γι΄αυτό που είστε, γιατί ο μοναχός είναι η σαρκωμένη μετάνοια, η έκφραση της μετάνοιας».

Την προσεχή Παρασκευή το πρωί ο κ. Συμεών θα τελέσει την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων Πελασγίας, στην συνέχεια θα επισκεφτεί το μοναστικό κάθισμα της γερόντισσας Χαριτίνης του Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Αχλάδι Ανατολικής Φθιώτιδας, ενώ την Κυριακή το απόγευμα θα χοροστατήσει στον Κατανυκτικό Εσπερινό στην ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Νεράϊδος Στυλίδος.

TOP NEWS