Φθιώτιδος Συμεών: Οι Άγιοι υπάρχουν για να είναι φωτεινοί οδηγοί στην ζωή μας

  • Dogma
φθιώτιδος

Σε κλίμα μυσταγωγίας και με την παρουσία πλήθους πιστών και κυρίως νέων, τελέσθηκε η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία της Παρασκευής στην πόλη της Λαμίας.

Σύμφωνα με το ήδη κατηρτισμένο πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως, η Ιερά Αγρυπνία πραγματοποιήθηκε στον νεόδμητο περικαλλή Ναό της Αγίας Σοφίας, ο οποίος αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη.

Των Ιερών Ακολουθιών προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Νεραΐδος Στυλίδος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθόνικο Βενετσάνο, τον Πρωτ. π. Ιωάννη Παπαδημητρίου, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ροδίτσας, τον Εφημέριο του χωριού Αργυροχώρι Υπάτης π. Αθανάσιο  Χρόνη, τον Προϊστάμενο του Ναού π. Χρήστο Τσιλοφύτη και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.

Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm) και έτσι είχαν την ευκαιρία εκτός από τους παρισταμένους πιστούς να παρακολουθήσουν τις κατανυκτικές ακολουθίες και αμέτρητοι ακροατές.

Τα Ιερά Αναλόγια διηκόνισαν επάξια ο Μουσικολογιώτατος Πρωτοψάλτης του Ναού, κ. Χρήστος Τσιρίγκας, πλαισιούμενος από Ιεροψάλτες, τη καλλικέλαδη παρουσία και συμμετοχή του Μουσικολογωτάτου Αρχιδιακόνου της Μητροπόλεως μας π. Ευσταθίου Κατόπη, καθώς και  ο Λαμπαδάριος του Ναού κ. Χρήστος Φωτόπουλος.

Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην παρουσία των Αγίων στην ζωή μας και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Χαίρομαι που αξιωθήκαμε να λειτουργήσουμε εδώ, στο Ναό της Αγίας Σοφίας, τον οποίο επισκέφθηκα λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ενθρόνισή μου κατά τη τέλεση του σαρανταλείτουργου στο Ναό του Αγίου Ηρωδίωνος αλλά και μετέπειτα.

Χαίρομαι απόψε που αγρυπνήσαμε μαζί. Που παρακαλέσαμε μαζί τους Αγίους της Εκκλησίας μας να πρεσβεύουν για όλους εμάς και η πρεσβεία τους δεν είναι απλώς να είναι συμπαραστάτες στη ζωή μας,  αλλά κυρίως βρίσκονται κοντά μας για να μας δείχνουν το δρόμο της πραγματικής ζωής.

Υπάρχουν για να είναι φωτεινοί οδηγοί μας,  καθώς πολλές φορές βαδίζουμε στα τυφλά χωρίς να ξέρουμε τι γυρεύουμε. Διαπιστώνουμε,  ότι με δυσκολία βρίσκουμε το σωστό δρόμο για μια ζωή ειρήνης, αγάπης και συγχωριτικότητος. Με την τριβή της καθημερινότητος  διαπιστώνουμε,  ότι απέχουμε από την ζωή που ονειρευόμαστε και πιάνουμε τον εαυτό μας να νευριάζει, να κρατά κακίες. Γινόμαστε αγνώριστοι και όταν ερχόμαστε σε επίγνωση απορούμε με τον εαυτό μας.

Όταν κάνουμε αυτές τις ωφέλιμες σκέψεις υπάρχει η διέξοδος που είναι η μετάνοια, τα μυστήρια της Εκκλησίας, τα δώρα που τα έχει δώσει η Αγάπη του Θεού. Γιατί τα μυστήρια είναι η Αγάπη του Θεού εκφρασμένη μέσα από την ύλη της ιστορίας αυτού του κόσμου και της πραγματικότητας της καθημερινής ζωής.

Η Αγάπη του Θεού μας δίνει ως δώρο,  το Μυστήριο της Εξομολογήσεως, του Ευχελαίου, του Γάμου, του Βαπτίσματος, της Θείας Ευχαριστίας. Ο ίδιος ο Χριστός που μας δίδεται ως δώρο και μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μια νέα αρχή.

Μακάρι να ανατείλει στη ζωή μας μια νέα ημέρα,  χωρίς τις άσχημες στιγμές, τις αδυναμίες και τις πτώσεις  της προηγούμενης ημέρας. Όταν έχει κάποιος αυτόν τον πόθο, αυτή τη λαχτάρα τότε γεύεται την χριστιανική ζωή και σε αυτή την προοπτική θα έχει συμπαραστάτες τους Αγίους. Οι Άγιοι ήταν αυτοί που ζούσαν με τον πόθο της βελτίωσης, της μετάνοιας. Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό, τι είναι Άγιος, θα λέγαμε ότι είναι ο αεί μετανοών, που προσπαθεί κάθε μέρα να μην επαναλαμβάνει τον κακό εαυτό του και να αγγίζει το Χριστό.

Ο Άγιος Ζαχαρίας που προφήτεψε μεταξύ άλλων την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα,  σημαίνει μνήμη Θεού, ότι ο Θεός θυμάται τον κάθε Ζαχαρία με τον τρόπο της ζωής του. Έτσι γινόμαστε μέρος της μνήμης  του Θεού. Ο Θεός δεν ξεχνά κανέναν. Η μνήμη Θεού είναι η δική μας αγαπητική ενέργεια προς τον Θεό, για να είμαστε συνεχώς μπροστά Του, στη μνήμη Του, ως παιδιά Του αγαπημένα, δοσμένα στο θέλημά Του».

Ο π. Χρηστος προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εκ μέρους όλων των ευχαρίστησε για την αγιαστική παρουσία του στην Ενορία, αναφερόμενος δι’ ολίγον στην Ιστορία του Ναού.

Ο π. Χρήστος χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα της ιστορικής Αγιοτόκου και Ηρωοτόκου Μητροπόλεως Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών,

Τίμιο πρεσβυτέριο,

Λαέ του Θεού ευλογημένε,

Με αισθήματα τιμής και χαράς σας υποδεχόμαστε σήμερα επίσημα σε τούτον τον περικαλλή ναό της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, μιας και η πρώτη επίσκεψή σας ήταν στις 18 Νοεμβρίου, 2 ημέρες μετά την Ενθρόνισή Σας στην Μητρόπολη μας.

Η Χάρις του Αγίου πνεύματος σας έφερε στην αποψινή λειτουργία που έρχεστε ως λειτουργός για πρώτη φορά στο ιερό θυσιαστήριο μετά την Ενθρόνισή σας στην ιστορική Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Η Ενορία της Αγίας Σοφίας είναι ένας νεοπαγής ναός,  με πολλές ανάγκες και ελλείψεις και γίνεται συνεχής αγώνας για την αποπεράτωση του ναού αλλά και για τον καλλωπισμό των ψυχών. Θεμελιώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του έτους 1997 και εγκαινιάσθηκε στις 5 Ιουνίου του έτους 2016, Κυριακή του Τυφλού, από τον μακαριστό προκάτοχό σας Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο.   Οι ενορίτες μας είναι άνθρωποι φιλακόλουθοι και εργατικοί και δίχως την βοήθειά τους το έργο μας θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο. Θα ήθελα όμως να σας ζητήσω και είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό να αγαπήσετε την ενορία μας όπως έκανε και ο μακαριστός κυρός Νικόλαος, ο οποίος υπήρξε αρωγός και αγκάλιασε την ενορία μας από την θεμελίωση μέχρι και την αιφνίδιο κοίμησή του.

Σεβασμιώτατε, και λίαν αγαπητέ μας Πάτερ και Δέσποτα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, οι κυρίες του φιλοπτώχου, οι λοιποί συνεργάτες και ευλογημένος λαός της ενορίας μας, σας ευχόμαστε ολόψυχα Ποιμαντορία πολύκαρπη και καλλίκαρπη, έτη μακρά, μεστά από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Σας εναποθέτουμε την αγάπη μας και την καρδιά μας στα Αρχιερατικά σας χέρια. Διαχειρισθείτε τα για το καλό της Εκκλησίας μας.

«Έχοντες ουν Αρχιερέα Μέγα διεληλυθότα τους ουρανούς, κρατώμεν της ομολογίας».

Συμεών του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ημών δε πατρός και Ποιμενάρχου πολλά τα έτη!».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Χρήστο για τα λόγια της αγάπης του και τον συνεχάρη, τόσο εκείνον όσο και τους ευλογημένους συνεργάτες του για την φιλότιμη διακονία και προσφορά τους, στην αποπεράτωση των εργασιών του Ναού

«Είναι πράγματι Ευλογία, αγαπητέ μου π. Χρήστο,  ότι  ένας νέος Ναός, μια νέα Ενορία δεν έχει προοδεύσει μόνο κτιριακά αλλά και πνευματικά. Ο Ναός σας μάλιστα είναι αφιερωμένος στις  τέσσερις αγίες,  που τα ονόματά τους έχουν να μας πουν πολλά. Αν η Σοφία, η Αγάπη, η Πίστη και η Ελπίδα γίνουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της ζωής μας, η πυξίδα μας θα μας οδηγεί στα πιο ασφαλή μονοπάτια, στους πιο ωραίους δρόμους. Να είστε όλοι ευλογημένοι».

Ακολούθησε κέρασμα στο Ισόγειο Πνευματικό Κέντρο του Ναού προς όλους τους παρευρισκομένους, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS