Φθιώτιδος Συμεών: «Οικουμενικότητα – Συνοδικότητα – Θρησκευτική Ελευθερία είναι οι πυλώνες του μηνύματος των εορταζομένων Αγίων μας»

  • Δόγμα

     Στον Εσπερινό χοροστάτησε, φιλοξενούμενος σ Επίσκοπος Γκούλου και Βορείας Ουγκάντας κ. Νεκτάριος, συγχοροστατούντος του  Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε εχθές, Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022, στον Πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης στην ομώνυμη πόλη της Λοκρίδος.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε, φιλοξενούμενος σ Επίσκοπος Γκούλου και Βορείας Ουγκάντας κ. Νεκτάριος, συγχοροστατούντος του  Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εκφωνήσεις του Εσπερινού εψάλησαν και στα Ελληνικά, αλλά και στα Σουαχίλι, μητρική γλώσσα του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ουγκάντα κ. Νεκταρίου.

Η Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ έψαλε χορός μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Τον Επίσκοπο Γκούλου και Βορείας Ουγκάντας κ. Νεκτάριο, καλωσόρισε με αισθήματα αδελφικής αγάπης και σεβασμού ο κ. Συμεών και τον ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία του στην Μητρόπολη Φθιώτιδος, ενώ ο κ. Συμεών αναφέρθηκε με ιδιαίτερο σεβασμό και υιική αγάπη στο σεπτό πρόσωπο του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου.

Ο κ. Συμεών ακολούθως εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στα πρόσωπα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τόνισε:

«Οι Άγιοι που εορτάζουμε σήμερα συνέβαλλαν τα μέγιστα πρώτον στην ανάπτυξη σε μία νέα βάση, μετά τις αποστολικές περιοδείες, της ορθόδοξης ιεραποστολής, δεύτερον στην εδραίωση της συνοδικής συνείδησης της Εκκλησίας μας με την σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου για την πανορθόδοξη αντιμετώπιση της αιρετικής απειλής και λαίλαπας και τρίτον στην διαμόρφωση όρων ειρηνικής θρησκευτικής συνύπαρξης μέσα σε ένα νέο ανατελλόμενο κόσμο χάρη στο Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ.»

Μάλιστα ο κ. Συμεών τόνισε χαρακτηριστικά:

«Οικουμενικότητα – Συνοδικότητα – Θρησκευτική Ελευθερία είναι οι πυλώνες του μηνύματος των εορταζομένων Αγίων μας, είναι οι στύλοι της Ορθόδοξης Παράδοσης και του Ρωμαίικου Πολιτισμού μας. Οι σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις με την εμπόλεμη και αιματηρή έκφραση της αίρεσης του εθνοφυλετισμού βομβαρδίζουν αυτό ακριβώς το τρίπτυχο: της οικουμενικότητας, της συνοδικότητας την οποία κατεξοχήν εκφράζει αυθεντικά η Νέα και μόνη Ρώμη, μη δυναμένης ασφαλώς να υπάρξει καμίας «»ρίτης Ρώμης», το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και οι Αυτοκέφαλες κατά τόπους Εκκλησίες, που βρίσκονται σε ευχαριστιακή και πραγματική κοινωνία μαζί του. Αυτήν την ορθόδοξη εκκλησιαστική κανονική παράδοση σφράγισαν με την αγία τους εκκλησιαστική πολιτική ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη. Αυτήν την ορθόδοξη εκκλησιαστική και κανονική μας παράδοση και θεολογία εκφράζει και το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σήμερα μη πτοούμενο από εχθρικές και μισάδελφες πράξεις και πολεμικά αντίποινα. Χαίρομαι που ο αδελφός μου Νεκτάριος διακονεί αυτό το Πατριαρχείο, αυτόν τον Πατριάρχη, τον μεγάλο Πατριάρχη Θεόδωρο».

Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας ο κ. Συμεών χειροθέτησε πνευματικό τον ευλαβή Προϊστάμενο της Ενορίας Πρωτ. π. Κωνσταντίνο Ρεντίφη ευχόμενος καταλλήλως τόσο για την νέα του αυτή διακονία όσο και για την ονομαστική του εορτή.

Ακολούθησε μεγαλειώδης Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος των Αγίων στους δρόμους του Αγίου Κωνσταντίνου, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών, παιδιών με παραδοσιακές στολές, των αρχόντων του τόπου και μεγάλο πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας του Εσπερινού και της Ιεράς Λιτανείας, στον προαύλιο χώρο του Ναού, δίπλα στην θάλασσα πραγματοποιήθηκε παρουσία των Αγίων Αρχιερέων,  επετειακή εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως «Εβδομάδα Μνήμης και Προσευχής 1919 – 1922 -2022»,  όπου το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού και Χορευτικού συλλόγου «Η ΑΡΕΘΟΥΣΑ» παρουσίασε χορούς της Μικράς Ασίας, ενώ την εκδήλωση  πλαισίωσε μουσικά το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Την εν λόγω εκδήλωση επισφράγισε με τον λόγο του ο κ. Συμεών υπογραμμίζοντας:

«Οι επετειακές αυτές εκδηλώσεις δεν είναι ένα μελαγχολικό μνημόσυνο για ένα χαμένο παρελθόν, αλλά υποθήκη για ένα κερδισμένο μέλλον».

Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις παραβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου και μεγάλο πλήθος πιστών.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

TOP NEWS