Φθιώτιδος Συμεών: «Προσφέρετε στον Όσιο Βησσαρίωνα τον εαυτό σας»

  • Dogma
φθιώτιδος

«Η Λάρνακα του Οσίου Βησσαρίωνος να γίνει κέντρο της καρδιάς μας και τότε η ζωή μας θα μυρίζει Ανάσταση. Η καρδιά μας θα κηρύττει Χριστό».

Με αυτά τα λόγια ευχήθηκε απόψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών σε όλους τους κληρικούς και πιστούς, τους οποίους σύναξε για μία ακόμη φορά ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης γύρω από την Αγία Λάρνακά του, στην οποία φυλάσσεται το άφθαρτο και αγιασμένο σκήνωμα του στην Θεοτοκοφρούρητο και Αγιώνυμο Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος, όπου και ξεκίνησαν οι εορταστικές και πανηγυρικές ακολουθίες για την δεύτερη ετήσια μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Εσπερινό στο Καθολικό της Ιεράς Μονής και στην συνέχεια προεξήρχε της Ιεράς Παννυχίδος, όπου ενώπιον της Αγίας Λάρνακος του Οσίου ο κ. Συμεών, πλαισιούμενος από όλους τους πατέρες, τους χορούς των ιεροψαλτών, καθηγητών, αλλά και μικρών μαθητών και μαθητριών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, έψαλαν τα εγκώμια του Οσίου, εκ της εγκεκριμένης υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιεράς Ακολουθίας του Οσίου, ποίημα του Υμνογράφου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής, του οποίου τη μνήμη εορτάζουμε, διατύπωσε την θεολογία περί αγάπης, διατύπωσε και αυτός, όπως και οι προ αυτού Πατέρες, την αλήθεια της Εκκλησίας, αυτή την αλήθεια που έζησε βιωματικά ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης.

Μπορεί ο Όσιος Βησσαρίων να μη μας κληροδότησε θεολογικές πραγματείες, αλλά μας προσέφερε θεολογία, μας και στις επιστολές του και στα λόγια του, τα οποία έβγαιναν από τη βραχνή και ισχνή φωνούλα του, αλλά κυρίως από την ζωή του και κυρίως και πρώτιστα από την εμπειρία της Ανάστασης, στην οποία παντοιοτρόπως μετέσχε.

Μας τον χάρισε ο Θεός άφθαρτο! Θα μπορούσε να μας τον είχε στερήσει, θα μπορούσε να είναι ακόμη θαμμένος μέσα στη γη. Μας τον προσέφερε άφθαρτο και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ουσιαστικά επιτάχυνε διά μέσου αυτού του θαύματος τη Δευτέρα Παρουσία. Υπάρχουν διάφοροι μελλοντολόγοι, δήθεν προφητοχριστιανοί, που κάθονται να υπολογίζουν ή να προφητεύουν πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία, ισχυρίζονται ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, κάθε χρόνο, αλλά περνάει ο καιρός κι ο χρόνος και το τέλος του κόσμου ουδαμού. Το τέλος της λογικής μπορεί να το βλέπουμε. Το τέλος της αγάπης μπορεί να το βλέπουμε σε συμπεριφορές, διάφορες καταστάσεις, μπορεί να βλέπουμε, αλλά πάντως τη Δευτέρα Παρουσία τη βλέπουμε στο Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος, βλέπουμε με την δόξα του ήδη από τώρα, πως τον δόξασε ο Θεός και μας τον προσέφερε, για να ζει την Ανάσταση των σωμάτων και όχι μόνο των ψυχών.

Ο Όσιος Βησσαρίων από τώρα μας φανερώνει μεταξύ των άλλων και την αξία του ανθρωπίνου σώματος. Για φανταστείτε να είχε γίνει στάχτη σε ένα αποτεφρωτήριο ο Όσιος Βησσαρίων. Τι θα είχαμε στερηθεί! Πόση έλλειψη θα είχαμε και στην προσωπική μας πορεία, αλλά και στην ιστορία του τόπου μας, γιατί αυτή είναι η ιστορία του τόπου μας, αυτοί είναι οι άνθρωποι που μένουν στην ιστορία.

Πολλοί από αυτούς σήμερα που θέλουν να αλλάξουν την ιστορία πολύ σύντομα θα περάσουν στη λήθη, δε θα τους ξέρει κανείς, βέβαια κατά άνθρωπον μπορεί να έχουν βολευτεί σε κάποιους διεθνείς οργανισμούς, σε ευρωπαϊκά ή διεθνή φόρα, να παίρνουν παχυλούς μισθούς και να νομίζουν ότι περνάνε καλά, αλλά αυτή είναι η κοροϊδία και η απάτη αυτού του ψεύτικου κόσμου του απατεώνος.

Ο Όσιος Βησσαρίων προτίμησε να ζήσει πτωχός, να ζήσει ταπεινός, να ζήσει περιφερόμενος, να ζήσει «ευεργετών και ιώμενος». Να μην απογοητευόμαστε και να μην τρομάζουμε και μην πανικοβαλλόμεθα από πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας παράδοξα. Πάντοτε συνέβαιναν και πάντοτε θα συμβαίνουν. Να έχουμε ειρήνη και γαλήνη στην καρδιά μας. Ατενίζοντας τη Λάρνακα του Οσίου Βησσαρίωνος από εκεί να αντλούμε δύναμη και παρηγοριά.

Αντί να εργαζόμεθα λοιπόν πώς θα ενώνουμε τα διεστώτα, πώς θα διακονήσουμε την ενότητα μέσα στις οικογένειες, πώς θα βοηθήσουμε να υγιαίνουν οι οικογένειες γιατί πάσχουν, έχουν προβλήματα ενδοοικογενειακή βία, χίλια δυο προβλήματα, αντί να μας απασχολεί αυτό και να κάτσουμε κάτω και να δούμε με τι τρόπους πρέπει να το επιτύχουμε, εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο και επιχειρούμε να διαλύσουμε ό,τι τυχόν έστω και κατά τύχη έχει μείνει ως τώρα όρθιο. Να σταθούμε και να πιαστούμε από το Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος, να σταθούμε από τον Άγιο μας και να του καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας, γιατί ο κόσμος έξω δεν μπορεί να το καταλάβει αλλά τουλάχιστον εμείς οι χριστιανοί να καταλάβουμε ότι ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί οι Άγιοι και μας κρατούν, που υπάρχουν οι ευχές, οι προσευχές και οι ικεσίες, που μας προστατεύουν, μας αγαπούν, μας νιώθουν, μας καταλαβαίνουν, μας αποδέχονται, μας έχουν στην αγκαλιά τους.

Αυτό να μην το λησμονήσουμε ποτέ και για αυτό περίλαμπρα από απόψε όντως ζούμε Ανάσταση, προγευόμεθα Ανάσταση, την Ανάσταση μας διακηρύττει ο Όσιος Βησσαρίων και για αυτό ψάλαμε τα Εγκώμια του όπως τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ με χρυσά και λαμπρά άμφια, με λαμπρή υμνωδία όπως αρμόζει στον φτωχούλη του Θεού, κάθε τιμή και δόξα και έπαινος, κάθε κόπος και κάθε ευγνωμοσύνη και κάθε αγάπη.

Κάντε την καρδιά σας μυρίπνοα άνθη και μύρα, προσφέρετε τα μύρα της καρδιάς σας στον Όσιο Βησσαρίωνα. Οι Άγιοι ακόμα και τις αμαρτίες μας ως μύρα τις νιώθουν, ακόμα και τα βάσανά μας ως άνθη τα βλέπουν, ακόμη και τα προβλήματά μας τα βλέπουν ως θυμίαμα. Προσφέρετε στον Όσιο Βησσαρίωνα τον εαυτό σας. Είναι τεράστια η ευλογία που έχουμε. Σε εποχές που έρχονται θα δείτε ότι θα το ζήσουμε πολύ έντονα, είναι τεράστια η ευλογία να είμαστε μέσα στην απελπισία και να μπορούμε οποιαδήποτε μέρα, να μιλήσουμε στον Όσιο Βησσαρίωνα και να του πούμε: «παππούλη μου βοήθησε με, παππούλη μου βοήθησε την οικογένεια μου, παππούλη μου χάνομαι, βοήθησε με, βοήθησε μας, βοήθησε την πατρίδα μας, βοήθησε το γένος μας, βοήθησε μας όλους».

Με αυτές τις ευχές ξεκινούμε την Πανήγυρη. Εύχομαι η Λάρνακα του Οσίου Βησσαρίωνος να γίνει κέντρο της καρδιάς μας και τότε η ζωή μας θα μυρίζει Ανάσταση. Η καρδιά μας θα ευωδιάζει Ανάσταση, η καρδιά μας θα κηρύττει Χριστό».

Μετά το πέρας της Ιεράς Παννυχίδος ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα της Μονής στο μεγάλο Συνοδικό και είχε μια ευχάριστη πνευματική επικοινωνία με όλους.

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδος κ. Θεσσαλίας Αρχιπύραρχος Σίμος Αποστόλου, η Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙ.ΠΕ Λαμίας Αντιπύραρχος Γιαννούλα Γιάννη, εκπρόσωπος του Διοικητού του ΚΕΥΠ, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Παναγιώτα Φαρδή,  μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, ο Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας «Ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης» κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Αύριο το απόγευμα, στις 18:00 μ.μ. στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος θα τελεσθεί Τρισαχριερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός της μνήμης του Οσίου Βησσαρίωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλώρινης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, διαδικτυακά και δορυφορικά.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS