Φθιώτιδος Συμεών: «Τον σπόρο του Ευαγγελίου να τον κρατήσουμε μέσα στην καρδιά μας»

  • Δόγμα

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους και Αυτοδιοικητικούς, ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου,  καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.

Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό επί  τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών και Μάρτυρος, Κοσμά του Αιτωλού, μεγάλου Διδασκάλου και Φωτιστού του Γένους, χοροστάτησε απόψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον ομώνυμο περικαλλή Ναό του Αγίου στην συνοικία των Εργατικών Κατοικιών Ν. Μαγνησίας Λαμίας.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στις φλόγες της δουλείας, στην πύρινη λαίλαπα της Οθωμανοκρατίας, έφυγε από το Άγιο Όρος θυσιάζοντας τον εαυτό του, προκειμένου να σβήσει τη φωτιά της αθεΐας, του μουσουλμανισμού, της ισλαμοκρατίας και δρόσισε το Γένος με παιδεία, με σχολεία, με εκκλησίες, με το κήρυγμά της αφύπνισης και της ελευθερίας και είναι πολύ συγκινητικό, ότι αφού πήρε την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχου, περιόδευσε σε όλη την τότε υπόδουλη σχεδόν Ελλάδα και στα δικά μας τα μέρη. Οι υπόδουλοι Έλληνες είχαν τη διάθεση, βλέποντας τον κόπο του, βλέποντας τις ταλαιπωρίες του, βλέποντας τις δυσκολίες του, είχαν τη διάθεση να του προσφέρουν τα λεγόμενα «φιλότιμα», τα οδοιπορικά του, κάποια γρόσια για το έργο του κι έλεγε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κάτι πάρα πολύ όμορφο. Αφενός μεν καλούσε τους ανθρώπους να φτιάξουν σχολεία και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πνευματικής αναπτύξεως αλλά έλεγε και κάτι ακόμα, το οποίο ήταν πολύ τρυφερό αλλά και πολύ αληθινό: «Αν πραγματικά θέλετε να πληρώσετε για τα λόγια μου, τη διδαχή μου, για το κήρυγμά μου, η καλύτερη πληρωμή είναι να τα βάλετε μέσα στην καρδιά σας».

«Η καλύτερη αμοιβή για μένα», έλεγε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, «είναι να βάλετε μέσα στην καρδιά σας τα λόγια που σας κήρυξα, τα λόγια που σας δίδαξα, το λόγο του Ευαγγελίου». Τούτο το λόγο θα ήθελα να επαναλάβω κι εγώ σήμερα: Να ρουφάτε τον Λόγο του Θεού, να καρποφορεί μέσα σας και να ανθίζει και να δροσίζει την ύπαρξή σας και τη ζωή σας. Αυτό όλοι  μας να το βάλουμε ως στόχο:     «Τον σπόρο του Ευαγγελίου να τον κρατήσουμε μέσα στην καρδιά μας, γιατί αυτό είναι που θα μας κρατήσει». Το Ευαγγέλιο του Χριστού στις δύσκολες εποχές που ζούμε, είναι η πυξίδα μας, είναι η πηγή της ζωής μας, είναι ο φάρος μέσα στη φουρτούνα της ζωής».

Ακολούθησε υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών Ιερά Λιτανεία της Εικόνος του Αγίου στους δρόμους της συνοικίας των Εργατικών Κατοικιών κατά την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη, συμμετεχόντων των ιερέων από την Λαμία και την ευρύτερη περιοχή, των αρχόντων και του πιστού λαού.

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους και Αυτοδιοικητικούς, ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου,  καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS