Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στη Μύκονο

  • Dogma
εσπερινός

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου, όπου φιλοξενεί το Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της Τουρλιανής, από το πρώτο Σάββατο των Νηστειών μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου, τελέσθηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός την Κυριακή της Β’ Εβδομάδος.

Με την ευχή και άδεια του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, τόσο στη Θ. Λειτουργία της Κυριακής, όσο και στον Κατανυκτικό Εσπερινό, Ιερουργός και ομιλητής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γρηγόριος Νανακούδης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας και Προΐστάμενος του Ι. Μητρ. Ναού Αγίου Νικολάου Σπετσών.

Στο κήρυγμά του τόνισε ότι η μετάνοια του χριστιανού δεν αποτελεί προσωπικό του κατόρθωμα αλλά πράξη της Εκκλησίας που αναφέρεται στο πρόσωπο του ίδιου του Χριστού. Εις επίρρωσιν αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ζωή των Νεομαρτύρων της Μητροπόλεως Ύδρας, Κωνσταντίνου και Τριών Σπετσιωτών, Νικολάου, Σταματίου και Ιωάννου, οι οποίοι κατέθεσαν την μετάνοια τους στην Εκκλησία και προ του μαρτυρίου «ενώθηκαν» με Αυτήν μέσω της Θείας Ευχαριστίας. Στο τέλος της ομιλίας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ για την παρασχεθείσα ευλογία και φιλοξενία στην όμορφη Μύκονο.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού ο π. Γρηγόριος προσέφερε το επετειακό μετάλλιο των 200 ετών των Νεομαρτύρων στον Αρχιερατικό Επίτροπο Μυκόνου και Δήλου Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό και εδώρισε στον Μητροπολιτικό Ναό, εικόνα των Τριών Σπετσιωτών προς φύλαξη και ευλογία.

Μετά το πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τουρλιανής, Αρχιμ. Αλέξιος, τέλεσε την Παράκληση της Θεοτόκου ενώπιον της Ιεράς Εικόνος με την συμπροσευχή όλων των εφημερίων και των πιστών της νήσου.

TOP NEWS