Γενέσιο Θεοτόκου: Το σχέδιο της Θείας Οικονομίας τίθεται σε εφαρμογή

  • Dogma
γενέσιο

Πλήθος προσκυνητών προσήλθε και φέτος στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Καρδιωτίσσης – Κεράς Πεδιάδος, στο μεγάλο αυτό θεομητορικό σεμνίο της Ανατολικής Κρήτης που τιμάται επί τη Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε το εσπέρας της Τρίτης 7 Σεπτεμβρίου χοροστάτησε ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ, πλαισιούμενος από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο.

Ο Σεβασμ. Ποιμενάρχης μας υπεδέχθη θερμώς τον Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού κ. Ιώβ, ο οποίος τυγχάνει Καθηγητής Κανονικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Σαμπεζύ της Ελβετίας. «Σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά Σεβασμιώτατε στις μαρτυρικές αυλές της Παναγίας της Κεράς, σε αυτό το Πατριαρχικό μοναστήρι που υπήρξε έδρα πνευματικών και εθνικών επαναστάσεων και που σήμερα αποτελεί μεγάλο θεομητορικό προσκύνημα της Κρήτης και σπουδαίο πνευματικό φάρο της περιοχής. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι χωρίς τα μοναστήρια ο κρητικός αλλά και σύμπας ο ορθόδοξος λαός δεν θα μπορούσε να διατηρήσει σε τόσους αιώνες σκλαβιάς το ορθόδοξο φρόνημα και την Ορθόδοξη Πίστη», ανέφερε.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος ομίλησε στο ευσεβές εκκλησίασμα για την μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Εκκλησίας μας, που αποτελεί προτύπωση του σχεδίου της Θείας Οικονομίας: «…Καὶ ἰδοὺ κλίμαξ ἐστηριγμένη ἐν τῇ γῇ, ἧς ἡ κεφαλὴ ἀφικνεῖτο εἰς τὸν οὐρανόν…»: Την θεία αποκάλυψη που είδε στον ύπνο του ο Πατριάρχης Ιακώβ μας περιγράφει στο πρώτο ανάγνωσμα του Εσπερινού της μεγάλης αυτής Θεομητορικής Εορτής ο ιερός συγγραφέας του Βιβλίου της Γενέσεως, ο θεόπτης Μωυσής.

Κουρασμένος από την πορεία του προς την Χαρράν, ο Ιακώβ ακούμπησε το κεφάλι του σε μια πέτρα για να κοιμηθεί και τότε είδε ένα όνειρο. Είδε μια κλίμακα, μια σκάλα, που στηριζόταν στη γη και η κορυφή της άγγιζε στον ουρανό. Και είδε αγγέλους να ανεβοκατεβαίνουν και τον Θεό να στηρίζεται σε αυτήν, να του μιλά και να του υπόσχεται την ευλογία Του.

Η αναφορά στο όνειρο αυτό δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε άσχετη με το ιερό πρόσωπο της Παναγίας μας, της οποίας εορτάζουμε την Γέννηση. Γιατί η κλίμακα που είδε ο Πατριάρχης Ιακώβ είναι μία από τις προτυπώσεις και προεικονίσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου. Είναι ένα από τα πολλά σύμβολα που χρησιμοποίησε ο Θεός για να προετοιμάσει τους ανθρώπους για την σωτηρία τους.

Είναι συγκινητικό, αδελφοί μου, να συνειδητοποιούμε ότι η αγάπη του Θεού είχε σχεδιάσει προ αιώνων τη λύτρωση του ανθρώπου από την αμαρτία, στην οποία είχε περιπέσει εκουσίως με την παρακοή της εντολής Του. Είναι συγκινητικό που ο Πανάγαθος και Φιλάνθρωπος Θεός Πατέρας μας βρίσκει τον τρόπο για να ενώσει και πάλι τη γη με τον ουρανό. Βρίσκει το μέσο για να μπορέσει και πάλι να επικοινωνήσει με το πλάσμα Του, για να Τον πλησιάσει, για να Τον προσεγγίσει και να Τον αγκαλιάσει.

Αυτό το μέσο δεν είναι άλλο από την Υπεραγία Θεοτόκο, από την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας, η οποία γίνεται η σκάλα διά της οποίας ο Θεός κατέρχεται στη γη, διά της οποίας ο Υιός και Λόγος του Θεού λαμβάνει «δούλου μορφήν», προκειμένου να θεώσει τον άνθρωπο, προκειμένου να τον αποκαταστήσει εκεί απ’ όπου εξέπεσε, ανεβάζοντάς τον στον ουρανό».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Κεράς η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιώβ και συλλειτουργούντος μετ’ αυτού, του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος επεσήμανε στο κήρυγμα του Θείου Λόγου: «Η Γέννηση της Παναγίας μας είναι η αρχή της εγκαθιδρύσεως της μυστικής κλίμακος που συνδέει τη γη με τον ουρανό. Παραμένει πάντοτε η κλίμακα που συνδέει τον άνθρωπο με τον Θεό, η κλίμακα που δίδει τη δυνατότητα σε εμάς τους αμαρτωλούς και χοϊκούς ανθρώπους να συναντήσουμε τον Θεό.

Ο Θεός ήθελε να καταστήσει τον άνθρωπο μέτοχο του σχεδίου της σωτηρίας του. Γι’ αυτό και επέλεξε να στείλει τον Υιό Του στον κόσμο ως άνθρωπο, που θα λάβει την ανθρώπινη σάρκα μέσα στα σπλάγχνα της Παναγίας Μητέρας Του, όχι όμως με τον συνήθη τρόπο, αλλά εκ Πνεύματος Αγίου. Και αποφάσισε ακόμη, αυτή η γυναίκα, αυτή η Παρθένος και Μητέρα που θα διακονήσει το Μυστήριο της θείας ενανθρωπήσεως να είναι μια γυναίκα όμοια με τις άλλες, αλλά και να ξεχωρίζει. Να γεννηθεί από γονείς, αλλά με τη θαυμαστή επέμβαση του Θεού, που κάνει και στην περίπτωση της Παναγίας το αδύνατο, εφικτό.

Η επιλογή του Θεού αποδεικνύει ότι το σχέδιο της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους δεν σχετίζεται με τη θέληση ή τη βούληση ενός ανθρώπου, αλλά με τη θέληση και τη βούληση του Θεού που προσδιορίζεται από την αγάπη Του για τον πεπτωκότα άνθρωπο. Γι’ αυτό και δεν εμποδίζεται από κανένα νόμο της φύσεως.

Μέτοχοι, αδελφοί μου, κι εμείς σ’ αυτό το θαύμα της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, ας τιμήσουμε σήμερα την αρχή αυτού του θαύματος, την Υπεραγία Θεοτόκο, γιατί με τη Γέννησή Της γίνεται η απαρχή της σωτηρίας μας·γιατί με την υπακοή Της γίνεται όχημα της Θεότητος·γιατί με την αφιέρωσή Της στον Θεό ξανανοίγει την κεκλεισμένη θύρα του παραδείσου για τους ανθρώπους».

TOP NEWS