Γενέθλιο της Θεοτόκου στη Μητρόπολη Χαλκίδος

  • Dogma
χαλκίδος

Το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2020, κατα το οποίο η Εκκλησία μας πανηγύριζε το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη σε πανηγυρίζοντες Ι. Ναούς της Θεοτόκου, προκειμένου, ως προεξάρχων του  Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Λαού της Τοπικής μας Εκκλησίας, να συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή Θεομητροτική Εορτή.

Την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου το βράδυ, μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου της κωμοπόλεως Αγίας Άννης, όπου και χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό και ομίλησε προς τους ευλαβείς προσκυνητές για την Παναγία, ως πηγή της χαράς του κόσμου, με την συμμετοχή και πολλών Κληρικών, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου.

Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, και άλλα αιρετά στελέχη του Δήμου.

Την επομένη ημέρα το πρωί, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Δαμιών Λίμνης, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, με την συλλειτουργία των Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου-Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως, Γαβριήλ Εμμανουηλίδη Ηγουμένου της Ι. Μονής Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, Ιερομ. Ανθίμου Παπαθανασόπουλου-αδελφού της Ι. Μονής, Πρεσβ. Ευαγγέλου Αποστόλου-Εφημερίου της Ενορίας Κερασιάς και των Διακ. Νικολάου Πριμηκύριου και Νεοφύτου Ψαρρού.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το θείο λόγο, με θέμα την Παναγία, ως έμψυχο ναό και κατοικητήριο του Θεού, που δι’ Αυτής ο άνθρωπος ξεκινάει και ελπίζει στη Σωτηρία του, γι’ αυτό και εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε τα γενέθλια Της, ως προμήνυμα της λυτρώσεώς μας από την αμαρτία και τον θάνατο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτος, επικεφαλής του Κλήρου και του Λαού, προεξήρχε στην υποδοχή του θαυματουργού εικονίσματος της Παναγίας Λιμνιάς από το Ναΐδριο της Παναγίας τον Ένοριακό Ι. Ναό του Γενεθλίου της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται ευλαβώς κατά την διάρκεια ολοκλήρου του έτους, αφού η καθιερωμένη λιτανεία, λόγω των εκτάκτων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού covid-19, εφέτος δεν πραγματοποιήθηκε.

Στην υποδοχή και αμέσως μετά στην Ακολουθία του Εσπερινού, που ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε, συμμετείχαν εκπρόσωποι Πολιτικών Αρχών, σωμάτων ασφαλείας και πολιτιστικών συλλόγων και ικανός αριθμός πιστών προσκυνητών.

Μετά την υποδοχή του ιερού εικονίσματος και μετά την προβλεπομένη από την τάξη της Εκκλησίας Δέηση, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε θαυμάσια εόρτια ομιλία προς τους ευλαβείς προσκυνητές.

Επίσης, με την ευγενή παραχώρηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, κ. Χρυσοστόμου, την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος χοροστάτησε στον Εσπερινό του πανηγυρίζοντος μεγαλοπρεπούς Ι. Ναού Αγίας Ελεούσας Χαλκίδος, με την συμμετοχή και πολλών Κληρικών, με επικεφαλής τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Ενώ, κατά την κυριώνυμη ημέρα το πρωί ο Θεοφιλέστατος μετέβη και χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ενορία Παναγίας Ελεούσας στον Μαλακώντα Ερετρίας, με συλλειτουργούς του τους Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη-Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως και Γραμματέα παρά το Αρχιγραμματεί της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, Θεαγένη Κόλλια-Εφημέριο της Ενορίας, τον Πρωτοπρεσβ. Ευάγγελο Γαλάνη-Εφημέριο του Ι. Ν. Ευγγελιστρίας Κανήθου και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα.

Το «παρών» στην ιερά σύναξη έδωσαν και ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κηρύκος Μπασινάς Παναγιώτα Μπούγα-Μπαραμπούτη και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Ερέτριας κ. Μάριος Παντελής.

Πριν την απόλυση, ο Θεοφιλέστατος κ. Φιλόθεος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, για την παρασχεθείσα άδεια και ευλογία του, ώστε να συμμετάσχει στις ιερές πανηγύρεις.

Φωτογραφίες: Eviatop.blogspot.gr, Δημήτριος Πετρογιάννης.

 

TOP NEWS