Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης: Ο Θεολόγος και παιδαγωγός της Ερήμου

  • Dogma
εφραίμ

Με επιτυχία, παρουσία πλήθους κόσμου, ιερέων, μητροπολιτών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πενταπόλεως κ. Ιγνατίου, πραγματοποιήθηκε, χθες, Δευτέρα 13-3-2017 και ώρα 18.00, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Γεώργιου Κρουσταλάκη, ομότιμου καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο: «Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, Ο θεολόγος και παιδαγωγός της ερήμου».

Η Παρουσίαση του βιβλίου «Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, Ο θεολόγος και παιδαγωγός της ερήμου», πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη και συνδιοργανώθηκε –υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου- από τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ και τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο βυζαντινός χορός των «Φιλαθωνιτών», ενώ ακολούθησε ο χαιρετισμός του πρωτοπρεσβύτερου π. Αλέξιου Παπαστεργίου, Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πανοράματος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Τα μελίρρυτα λόγια των Αγίων της Εκκλησίας μας αποτελούν ψυχωφελές και τερπνό ανάγνωσμα των Ορθοδόξων Χριστιανών, διότι εκφράζουν το ξεχείλισμα της αγιασμένης καρδιάς τους και τις εν Αγίω Πνεύματι εμπειρίες τους. Όταν, λοιπόν, αυτά τα λόγια και οι εμπειρίες δημοσιεύονται, πολλή πνευματική ωφέλεια προκύπτει». Στη συνέχεια συνεχάρη τον κ. Κρουσταλάκη, που «κόπιασε και παρέδωσε στο πλήρωμα της Εκκλησίας στέρεη πνευματική τροφή που χορταίνει και δυναμώνει τις ψυχές μας», ενώ του ευχήθηκε να ανταμειφθούν οι κόποι του δια των πρεσβειών του μακαριστού Γέροντα Εφραίμ. Πρόκειται, συνέχισε, για «ένα πόνημα χαριτωμένο και ευλογημένο, ωφέλιμο και διδακτικό, απλό αλλά βαθύτατα θεολογικό. Κατανοητό σαν λαϊκό ιστόρημα. Ταυτόχρονα όμως επιστημονικό, ιστορικό δοκίμιο, που πραγματεύεται τις Αλήθειες της ζωής, μέσα από το θαυμαστό πρίσμα και την πνευματική διάσταση ενός θεόπτη Αγίου μοναχού, που βίωσε τη Χάρη της Αγίας Τριάδα στην καθημερινότητα της ένθεης βιοτής του!». Ο συγγραφέας «αξιοποιώντας το «δοθέν τάλαντο», αλλά και την προσωπική εμπειρία που είχε από τις συναντήσεις του με το Γέροντα και τη μακροχρόνια γνωριμία μαζί του, κατορθώνει να μας οδηγεί σε δρόμους συναρπαστικούς «πράξης και θεωρίας», ενός πνευματικού ανδρός και σύγχρονου Οσίου».

unnamed (3)

Ο συγγραφέας κ. Κρουσταλάκης μίλησε για το βίο του Γέροντα, την οικογένειά του, τα χαρίσματά του, τις επιστολές του, την παιδαγωγική του. Ο Γέροντας, καταγόμενος από το Αμπελοχώρι (Αμπελοσάλεσι) Θηβών, υιός του Ιωάννη, μετέπειτα μοναχού Ιώβ και της Βικτωρίας, μετέπειτα μοναχής Μαρίας εκάρη μοναχός το 1934 λαμβάνοντας το όνομα Λογγίνος και μεγαλόσχημος το 1935 λαμβάνοντας το όνομα Εφραίμ, ενώ το 1936 έγινε ιερομόναχος. Κοιμήθηκε δε σε ηλικία 86 ετών στις 14(π.η)/27(ν.η.) Φεβρουαρίου 1998. Ο γέροντας Εφραίμ, που «μαθήτευσε» κοντά στο Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή, ήταν μία λεπτή ψυχή με πολλά χαρίσματα· «η Χάρις οράται», έλεγε και μέσα από αυτή διακονούσε πλήθος ψυχών. «Με την υπακοή, την άσκηση και την ησυχία, με άφθονα δάκρυα, με καθαγνισμένες τις αισθήσεις, με γαλήνιο νου και καθαρά την καρδία ελάμβανε Χάρη και γνώσεως φωτισμό». Τέλος, η συμβουλευτική του γέροντα, ως έκφραση μίας βαθύτερης πνευματικής αίσθησης, μιας εμπειρικής βιωματικής κατάστασης, η οποία γίνεται ορατή και μέσα από πλήθος επιστολών που απέστειλε σε πνευματικά του παιδιά, μικρούς και μεγάλους, διακρίνεται κατά το συγγραφέα στα ακόλουθα «κεφάλαια»: (α) θεολογία και παιδαγωγική της ερήμου, (β) συμβουλευτική του πνευματικού πατέρα, (γ) παιδαγωγική της οικογένειας, (δ) το χρέος μας απέναντι στους κεκοιμημένους, (ε) την παιδαγωγική των θλίψεων και των δοκιμασιών, (στ) την παιδαγωγική της υπακοής και τέλος (ζ) την παιδαγωγική της προσευχής.

Κλείνοντας, τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση χαιρέτισε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιος ευχόμενος «να καρποφορήσει η ομιλία» του κ. Κρουσταλάκη.

unnamed (1) unnamed

TOP NEWS