Γέρων Εφραίμ Σεραγιώτης: Να μην σκεφτόμαστε πονηρά για τους άλλους

  • Δόγμα

Όταν όμως ο άνθρωπος πάψει να έχει πονηρούς και βλαβερούς λογισμούς για τους άλλους και έχει καλή γνώμη για τους άλλους, άσχετα αν αυτό είναι αληθινό ή ψεύτικο, τότε ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται στην εν Χριστώ ειρήνη.

Πρέπει να δοξάζουμε το Χριστό μας μύριες φορές, που αξιωθήκαμε του Ορθοδόξου Βαπτίσματος. Μας ανοίχτηκε η θύρα του Θείου Ελέους, χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς να το αξίζουμε ο Πατέρας μας είναι Βασιλιάς και εμείς πριγκιπόπουλα. Είναι σαν να γεννηθήκαμε σε Βασιλικά ανάκτορα και μάλιστα στα μεγαλύτερα ανάκτορα του κόσμου και του ουρανού. Τέτοια Χάρη μας αξίωσε ο Χριστός μας εδώ στη γη!

Διότι θα μπορούσαμε να γεννηθούμε Μουσουλμάνοι, Ινδουϊστές ή Παππικοί… Βέβαια για να σωθούμε, πρέπει να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε τη Χάρη του Βαπτίσματος.

Όταν σκεφτόμαστε πονηρά για τους άλλους, είτε αυτό είναι αληθινό, είτε είναι ψεύτικο, βλάπτουμε πολύ τον εαυτόν μας! Όταν βάζω κακό λογισμό για τον άλλον, είναι σαν να βάζω στο μάτι μου που πονάει, ασβέστη.

Όταν όμως ο άνθρωπος πάψει να έχει πονηρούς και βλαβερούς λογισμούς για τους άλλους και έχει καλή γνώμη για τους άλλους, άσχετα αν αυτό είναι αληθινό ή ψεύτικο, τότε ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται στην εν Χριστώ ειρήνη. Αν αυτό γίνει από όλους τους ανθρώπους, τότε θα πετύχουμε την πραγματική ειρήνη στον κόσμο και όχι την ειρήνη που βλέπουμε σήμερα.

Γέρων Εφραίμ Σεραγιώτης

TOP NEWS