Για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά

  • Dogma

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο Ρέθυμνο, η Ιερά Εικόνα θα τίθεται προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.

Για πρώτη φορά θα μεταφερθεί στο Ρέθυμνο η ιστορική και σεβάσμια Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, από το ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα του Βερμίου, όπου θα παραμείνει από το Σάββατο 24 έως και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026.

Η επίσημη υποδοχή της Ιεράς Εικόνας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις 5:30 μ.μ., στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνης. Την Εικόνα θα συνοδεύσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, μαζί με κληρικούς και λαϊκούς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο Ρέθυμνο, η Ιερά Εικόνα θα τίθεται προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων. Εξαίρεση αποτελεί η Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, οπότε θα μεταφερθεί στο Πέραμα και στα Ανώγεια. Στο Πέραμα θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου από τις 8:00 π.μ. έως τις 4:00 μ.μ., όπου θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ενώ στα Ανώγεια θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου από τις 5:00 μ.μ. έως τις 9:00 μ.μ., με τέλεση Εσπερινού στις 5:00 μ.μ.

Η έλευση της Παναγίας Σουμελά αποτελεί ξεχωριστό εκκλησιαστικό γεγονός για την τοπική Εκκλησία, καθώς η ιστορική Εικόνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ορθόδοξη παράδοση, την πίστη και τη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα «160 Χρόνια Αρκαδικής Εθελοθυσίας», η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου διοργανώνει, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης, την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αμπερίδου με τίτλο «Ανθεί και φέρει».

Η έκθεση, η οποία επιχειρεί να αναδείξει μέσα από την τέχνη τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς του Πόντου με την Κρήτη, θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 6:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων και θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου.

Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου καλεί τον Ιερό Κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες, τις τοπικές Αρχές, τους φορείς και τους πιστούς να συμμετάσχουν στην υποδοχή και στις Ιερές Ακολουθίες και να προσέλθουν για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Απόρρητο