Γιάννης Μουζάλας: Ευχαριστούμε την Εκκλησία για τη μεγαλοκαρδία της

  • Dogma
Μουζάλας

Τον Ξενώνα Ανήλικων Προσφύγων «ΕΣΤΙΑ» της φιλανθρωπικής εταιρείας της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα και τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μπαλάφα.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ως Πρόεδρος του «Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÊÁÉ Ï ÕÐ. ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÕÔÉÊÇÓ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÃÉÁÍÍÇÓ ÌÏÕÆÁËÁÓ ÓÅ ÎÅÍÙÍÁ ÁÍÇËÉÊÙÍ ÌÅÔÁÍÁÓÔÙN--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÊÁÉ Ï ÕÐ. ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÕÔÉÊÇÓ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÃÉÁÍÍÇÓ ÌÏÕÆÁËÁÓ ÓÅ ÎÅÍÙÍÁ ÁÍÇËÉÊÙÍ ÌÅÔÁÍÁÓÔÙN--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÊÁÉ Ï ÕÐ. ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÕÔÉÊÇÓ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÃÉÁÍÍÇÓ ÌÏÕÆÁËÁÓ ÓÅ ÎÅÍÙÍÁ ÁÍÇËÉÊÙÍ ÌÅÔÁÍÁÓÔÙN--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÊÁÉ Ï ÕÐ. ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÕÔÉÊÇÓ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÃÉÁÍÍÇÓ ÌÏÕÆÁËÁÓ ÓÅ ÎÅÍÙÍÁ ÁÍÇËÉÊÙÍ ÌÅÔÁÍÁÓÔÙN--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÊÁÉ Ï ÕÐ. ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÕÔÉÊÇÓ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÃÉÁÍÍÇÓ ÌÏÕÆÁËÁÓ ÓÅ ÎÅÍÙÍÁ ÁÍÇËÉÊÙÍ ÌÅÔÁÍÁÓÔÙN--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓÏ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÊÁÉ Ï ÕÐ. ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÕÔÉÊÇÓ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÃÉÁÍÍÇÓ ÌÏÕÆÁËÁÓ ÓÅ ÎÅÍÙÍÁ ÁÍÇËÉÊÙÍ ÌÅÔÁÍÁÓÔÙN--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Ύστερα από μία σύντομη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα ο Αρχιεπίσκοπος με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό συνομίλησαν με τα παιδιά και γευμάτισαν μαζί τους. Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του τόνισε πως «σήμερα εδώ είμαστε προσκεκλημένοι από τα παιδιά. Το έχουμε ξαναπεί ότι ο ξένος, ο πλησίον στον οποίο αναφέρεται ο Χριστός, δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος, ο συμπατριώτης, αλλά και αυτός που είναι εντελώς διαφορετικός, αυτός που έχει διαφορετικά πιστεύω, έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μας και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα. Η αγάπη δεν κάνει διακρίσεις και δεν ξεχωρίζουμε κανέναν. Είμαστε δίπλα του, κοντά του και του συμπαραστεκόμαστε». Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, επίσης, ότι έχουν περάσει από το Κέντρο περισσότερα από 420 παιδιά, σημειώνοντας πως «εδώ είναι το σπίτι μας, ανοικτό για όλους» και κάλεσε τα παιδιά «να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να μάθουν πράγματα χρήσιμα. Ευχόμαστε να περάσει γρήγορα αυτή η εποχή για τις χώρες μας, ώστε όλοι να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους με εμπειρίες και αγάπη για τον συνάνθρωπο».

Ο Μητροπολίτης Ιλίου στον χαιρετισμό του μίλησε για το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν και απευθυνόμενος προς τους υπουργούς τόνισε ότι «ελπίζουμε σε μία καλή συνεργασία».

Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÊÁÉ Ï ÕÐ. ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÕÔÉÊÇÓ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÃÉÁÍÍÇÓ ÌÏÕÆÁËÁÓ ÓÅ ÎÅÍÙÍÁ ÁÍÇËÉÊÙÍ ÌÅÔÁÍÁÓÔÙN--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÊÁÉ Ï ÕÐ. ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÕÔÉÊÇÓ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÃÉÁÍÍÇÓ ÌÏÕÆÁËÁÓ ÓÅ ÎÅÍÙÍÁ ÁÍÇËÉÊÙÍ ÌÅÔÁÍÁÓÔÙN--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÊÁÉ Ï ÕÐ. ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÕÔÉÊÇÓ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÃÉÁÍÍÇÓ ÌÏÕÆÁËÁÓ ÓÅ ÎÅÍÙÍÁ ÁÍÇËÉÊÙÍ ÌÅÔÁÍÁÓÔÙN--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÊÁÉ Ï ÕÐ. ÌÅÔÁÍÁÓÔÅÕÔÉÊÇÓ ÐÏËÉÔÉÊÇÓ ÃÉÁÍÍÇÓ ÌÏÕÆÁËÁÓ ÓÅ ÎÅÍÙÍÁ ÁÍÇËÉÊÙÍ ÌÅÔÁÍÁÓÔÙN--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας τόνισε πως «εδώ πέρα σήμερα συναντάμε την αρχαία μας κληρονομιά μαζί με την ορθοδοξία. Συναντάμε δηλαδή τον ξένο και την αγάπη. Η Εκκλησία μέσα από αυτές τις δομές, δίνει στα παιδιά της, την παιδική τους ηλικία και αφού την αποκτήσουν μπορούνε να προγραμματίσουν και το μέλλον τους. Τούτο εδώ είναι ένα χριστιανικό ίδρυμα έχει Εκκλησία και έχει και τόπο άλλης λατρείας για αυτά τα παιδιά. Αυτή τη μεγαλοκαρδία νομίζω ότι η ορθοδοξία μπορεί να τη δείξει περισσότερο από άλλα δόγματα. Μακαριώτατε συνεργαζόμαστε και όσο συνεργαζόμαστε και εμείς μαθαίνουμε από εσάς και εσείς μαθαίνετε από εμάς και φοβάμαι ότι αυτό που μαθαίνεται από εμάς είναι ότι όσο συνεργαζόμαστε θέλουμε και άλλα, θα σας τα ζητάμε και μέσα στη μεγαλοκαρδία σας, θα μας τα δίνετε». Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μπαλάφας τόνισε: «Δεν ξέρω, όταν μεγαλώνοντας γίνεσαι πιο ευσυγκίνητος, εγώ είμαι συγκινημένος και ευχαριστούμε την Εκκλησία και τον Μακαριώτατο για αυτό το θεάρεστο έργο που γίνεται. Ακολουθώντας και πιστοί – είμαι απόλυτα βέβαιος, το καταλαβαίνω, το νιώθω – τις επιταγές της χριστιανικής πίστης η Εκκλησία, έχει δώσει πάρα πολλά ισχυρά δείγματα εξ΄ορισμού από τα πράγματα τη περίοδο αυτή.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Οργανισμού από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης καθώς όπως είπε, «η Αποστολή δίδει μαρτυρία της αγάπης του Θεού, αλλά και της πατροπαράδοτης φιλοξενίας του Ελληνικού Λαού προς όλους τους ανθρώπους ασχέτως θρησκείας, καταγωγής, γλώσσας. Η φιλοσοφία της «Αποστολής» τροφοδοτείται από την πανανθρώπινη διδασκαλία της Εκκλησίας, η οποία υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρωπίνου όντος ως δημιουργήματος του Θεού». Υπογράμμισε, άλλωστε, πως «σκοπός της «Αποστολής» είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η προώθηση της συνύπαρξης, η διευκόλυνση της ένταξης».

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ