Γιάννης Οικονόμου: Ανενεργό και νεκρό το τουρκολιβυκό μνημόνιο

  • Dogma

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αγνοεί τις διεθνείς αντιδράσεις και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (04.10.2022) στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ.

Η Τουρκία, τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου, επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο που είναι ουσιαστικά ανενεργό και νεκρό. «Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως ακόμη και στη Λιβύη δεν δέχονται το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στην ερώτηση για την πιθανότητα η Τουρκία να επιχειρήσει έρευνες ανοιχτά της Κρήτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αποφασιστικότητα και όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

«Η χώρα μας θα αντιδράσει όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, δεν θα επιτρέψουμε ούτε εμείς ούτε οι σύμμαχοί μας να γίνει αποδεκτό (σ.σ. το τουρκολιβυκό μνημόνιο).

Η ακρίβεια
Ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για μια αυξανόμενη πίεση στην καθημερινότητα των πολιτών, που είναι οι συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας. «Οι συντελεστές κόστους παραγωγής έχουν ανέβει στο Θεό» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που χτίζει αναχώματα στις επιθέσεις της ακρίβειας.

«Υπάρχουν και ασυνείδητοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κοινωνία και την κατάσταση. Όλο και λιγότεροι όμως» είπε και πρόσθεσε: «Περνάμε δύσκολα, ο κόσμος πιέζεται και θα πιεστεί. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Σε εγρήγορση η Ελλάδα μετά τη νέα συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης – Μπαράζ επαφών και ετοιμότητα για όλα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την Ευρώπη για ολιγωρία στο θέμα της ενεργειακής κρίσης. «Η Ευρώπη δεν έχει αντιδράσει με την ταχύτητα που απαιτείται, ούτε με την ταχύτητα που είχε την περίοδο της πανδημίας. Τα βήματά της είναι πολύ αργά. Σπαταλάει χρόνο τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι πιέζονται πολύ στα οικονομικά τους. Γίνονται κάποια μικρά βήματα αλλά πρέπει να γίνουν πιο γενναία και ουσιαστικά» τόνισε.

Για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος μέσα στο χειμώνα δήλωσε ότι δεν υπάρχει απλώς Plan B, υπάρχει προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και σε συγκεκριμένα στάδια είναι αρκετά ώριμη. «Έχουμε εγγυήσεις ότι δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία σενάρια, να μην έχουν ρεύμα τα νοικοκυριά ή να πάμε σε δελτίο ρεύματος» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, τόνισε ότι αν η τουρκική πλευρά επιδιώξει κάποια συνάντηση, η Αθήνα θα το αξιολογήσει. «Πιστεύω ότι θα απαντήσει θετικά. Ο Ερντογάν ήταν που είπε “Μητσοτάκης γιοκ”. Προσωρινά πάντως δεν υπάρχει κάποιο αίτημα» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ότι καλό θα είναι να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. «Η τουρκική πλευρά εδώ και πολύ καιρό έχει επιλέξει τον παροξυσμό σε βάρος της χώρας μας με επιθέσεις, ανιστόρητους ισχυρισμούς. Η ελληνική πλευρά απαντά με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι αναλόγως τα πορίσματα που θα καταθέσουν τα κόμματα, θα προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα ΕΥΠ. «Ήδη προχωρήσαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε δύο πράγματα: Βάλαμε δεύτερο φίλτρο εισαγγελέα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα και δεύτερον θεσμοθετήσαμε την έκφραση γνώμης των Θεσμών και Διαφάνειας σε ότι αφορά τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ. Υπάρχουν και άλλες σκέψεις και γρήγορα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει» κατέληξε.

TOP NEWS