Νέες φωνές κατά της διχοτόμησης Αιτωλίας – Ακαρνανίας

  • Dogma
κεραμέως

Ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω φαίνεται να γίνονται στο θέμα της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η ξεκάθαρη εισήγηση των Ιεραρχών υπέρ της αναδιαμόρφωσης του εκκλησιαστικού χάρτη και της συνακόλουθης εκκλησιαστικής αναβάθμισης του Αγρινίου  στο Υπουργείο Παιδείας, αν και θεωρητικά είχε λάβει από την Κυβέρνηση το «πράσινο φως», παραμένει στον… πάγο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αν και η εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είχε γίνει δεκτή και από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, η Υπουργός κα. Κεραμέως δεν υπέγραψε ποτέ τη σχετική απόφαση. Το γεγονός ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να μην προχωρήσει η διχοτόμηση  εντός του θέρους και σίγουρα όχι πριν τις επερχόμενες εκλογές.

Λέγεται δε, ότι οι πιέσεις εκ Μεσολογγίου σε πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να  μην προχωρήσει η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, είναι εκείνες που κατάφεραν να την βάλουν – προς το παρόν τουλάχιστον – στον πάγο.

Προ ολίγων ημερών, μάλιστα, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος  σε μια προσπάθεια να επαναφέρει στο προσκήνιο την εδώ και καιρό εκπεφρασμένη αντίθεσή του και με δεδομένο ότι πλήθαιναν σχεδόν επικίνδυνα οι πληροφορίες που ήθελαν το θέμα να έχει μπει στην τελική ευθεία, το επανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο. Παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να αποσπάσει μια ομόφωνη απόφαση,  καθώς οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης απάντησαν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι «αμιγώς εκκλησιαστικό».

Το γάντι αναφορικά με την παρατηρούμενη στασιμότητα σήκωσε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, την 11η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται κάθε χρόνο η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

«Για ένα θέμα που μας απασχολεί τον τελευταίο καιρό, αυτό της πρόθεσης της Εκκλησίας της Ελλάδος να προχωρήσει στη δημιουργία άλλης μιας μητρόπολης στην Αιτωλοακαρνανία με έδρα το Αγρίνιο, θέλω να πω ρητά και κατηγορηματικά: “κάποιοι να μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους”. Ας βγουν δημόσια να πούνε τι πιστεύουν, ξεκάθαρα. Όχι άλλα εδώ και αλλά εκεί… Να σας επισημάνω ότι προχθές που τέθηκε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου, τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν την πρόταση, είπαν ότι η εκκλησία είναι κατάλληλη να κρίνει. Αυτό λέμε και εμείς και αυτό πρέπει να πει και το επίσημο κράτος», τόνισε με νόημα ο Δήμαρχος, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Η πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ των τοπικών παραγόντων καλά κρατεί και κανείς δε φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει, ειδικά όσο το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο, κερδίζει έδαφος.

Πάντως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε- προ μηνών-  διεμηνύσει ότι η διχοτόμηση θα προχωρήσει μόνο αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις… Οι παρηκούντες την Ιερουσαλήμε λένε ότι οι κάλπες μπορεί και να καθυστερήσουν τη λήψη ορισμένων αποφάσεων, αν και την ίδια ώρα τονίζουν με νόημα τις άριστες σχέσεις που διατηρεί το Μέγαρο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο.

Φωτογραφία αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος

 

 

 

TOP NEWS