Γλυφάδας Αντώνιος: Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τέλεσε το Ταφικό Έθιμο στα Σούρμενα

  • Dogma
γλυφάδας

Μετά από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, τελέστηκε φέτος με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και την πρέπουσα τιμή το Ταφικό Έθιμο.

Ανήμερα της Κυριακής του Θωμά, οι Πόντιοι των Σουρμένων τίμησαν τους κεκοιμημένους προγόνους τους, σύμφωνα με τα ήθη – έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Ελληνικό τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας κ.κ. Αντωνίου.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτος, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης και μέλη των Ποντιακών Οργανώσεων. Επίσης οι Βουλευτές της ΝΔ Άννα Καραμανλή και Γιάννης Καλλιάνος, και ο πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας σχηματίστηκε πομπή που κατέληξε στο κοιμητήριο των Σουρμένων. Εκεί εψάλει τρισάγιο για τους απανταχού κεκοιμημένους Πόντιους και πάντας τους Έλληνες. Οι Πόντιοι αδελφοί μας είχαν κάνει πάνω στους τάφους των κεκοιμημένων  προγόνων τους, εορταστικό τραπέζι σύμφωνα με το έθιμο και γευμάτισαν όπως αυτό απαιτεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε το Παμποντιακό Πανοΰρ με τις πενθήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις ελπίζουμε του χρόνου να πραγματοποιηθεί όπως του αρμόζει.

Οι Πόντιοι έστω και με την πανδημία φρόντισαν να τιμήσουν τους κεκοιμημένους προγόνους τους σύμφωνα με τα έθιμα τους και να δείξουν ότι δεν ξεχνούν τις παραδόσεις τους όσα χρόνια κι αν περάσουν. Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή η μνήμη μας διατρέχει στις αλησμόνητες πατρίδες και συνεχίζεται η παράδοση με την τέλεση του ταφικού εθίμου.

Θερμές ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη, την Ένωση Ποντίων Σουρμένων και σε όλους τους παριστάμενους εξέφρασε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος κατά το σύντομο χαιρετισμό του εξυμνώντας την ουσία του ταφικού εθίμου και τη σημαντική συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως και του Μητροπολίτου Αντωνίου για την επιτυχία του ταφικού Εθίμου στα Σούρμενα. Ευχήθηκε δε του χρόνου να επιτρέψουν οι συνθήκες την τέλεση του Παμποντιακού Πανοΰρ.

TOP NEWS