Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου: Σειρά δράσεων κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

  • Δόγμα

“Το σχολείο , ως φορέας κοινωνικοποίησης των παιδιών, έρχεται αντιμέτωπο με το πρόβλημα του εκφοβισμού και οφείλει να αναζητά δράσεις για την άμβλυνση και την εξάλειψη των φαινομένων της βίας.

Η Ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή  για όλους  να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης  για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού , ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές τους συνέπειες στις διαπροσωπικές  τους σχέσεις.

Με αφορμή αυτή την ημέρα στο Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

  1. Συνεργασία του σχολείου με το “Χαμόγελο του Παιδιού “και το YouSmile  στην εκστρατεία “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ”. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε βίντεο (https://we.tl/t-wNRV6ZkzIu) από τους μαθητές της Γ΄ τάξης  με στόχο να αντιληφθεί η μαθητιώσα νεολαία  ότι πρέπει να αντιδρά σε φαινόμενα βίας  και να μην επιτρέπει τέτοια φαινόμενα να γίνονται ανεκτά.
  2. Δημιουργήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου με τη συμμετοχή όλων των μαθητών το σύνθημα ” STOP – ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ”. Επιπλέον μαθήτρια της Β΄ τάξης είχε την πρωτότυπη ιδέα να πλέξει χρησιμοποιώντας τη βελόνα  και τις κλωστές  της το σύνθημα “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ”.
  • Απεστάλη ηλεκτρονικά και συμπληρώθηκε από τους μαθητές ερωτηματολόγιο για τον εντοπισμό φαινομένων βίας και εκφοβισμού (https://forms.gle/WbwXpv71yxCUJty88).
  1. Δημιουργία αφίσας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αθλητικής βίας από το Β2 τμήμα .
  2. Παρουσίαση από μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης των βιβλίων “ΜΑΖΙ” της Ε. Πριοβόλου και “ΑΜΙΛΗΤΗ ΑΓΑΠΗ” της Λ. Π. Ανδρουτσοπούλου , που αναφέρονται σε μορφές βίας. Συζήτηση –  εξαγωγή συμπερασμάτων.
  3. Συνεργασία με τους Καθηγητές Καλλιτεχνικών και Εικαστικών για δημιουργία υλικού σχετικού με το θέμα.
  • Ενθάρρυνση και ενίσχυση  των μαθητών  για εμπλοκή σε θετικές ενέργειες  και δράσεις , όπως η συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Ερυθρού Σταυρού: 1) “Φαντασία να υπάρχει” και 2) ” Ο Εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού μέσα από τα παιδικά μάτια”.
  • Ανάρτηση καταλόγου βιβλίων για τη βία στην ιστοσελίδα και σε χώρους του σχολείου.
  1. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών  της Ομάδας Δράσης με συμμετοχή σε ημερίδες και συνέδρια  που αναφέρονται σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης της βίας και γενικότερα  διαπαιδαγώγησης των μαθητών .

Το σχολείο , ως φορέας κοινωνικοποίησης των παιδιών, έρχεται αντιμέτωπο με το πρόβλημα του εκφοβισμού και οφείλει να αναζητά δράσεις για την άμβλυνση και την εξάλειψη των φαινομένων της βίας.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να προωθηθεί μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης της σχολικής βίας , η οποία θα συγκροτείται στη βάση της συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς, την οικογένεια και το σύνολο της κοινωνίας.” τονίζεται σε ανακοίνωση του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου.

Πηγή: https://messolonghinews.gr/

TOP NEWS