«Γυναικείες Παραδοσιακές Ενδυμασίες»

  • Dogma
γυναικείες

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας, ο φορέας πολιτισμού της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος  «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», διοργανώνει το Σάββατο 10/3, στις 7μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με την ευγενική συμπαράσταση του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, εκδήλωση, με ομιλίες και παρουσίαση «Γυναικείων Παραδοσιακών Ενδυμασιών».

Στην  εκδήλωση θα παρουσιασθούν τοπικές Γυναικείες Παραδοσιακές Φορεσιές, αλλά και άλλων περιοχών του Ελληνισμού, που οι απόγονοί τους έχουν πλέον εγκατασταθεί και  διαμένουν στην  Μαγνησία.

Θα διοργανωθούν δύο δράσεις: Η αναφερόμενη θα είναι η πρώτη και εστιάζεται στις φορεσιές των χερσαίων περιοχών, ενώ η επόμενη, με τις Νησιώτικες Γυναικείες Παραδοσιακές Φορεσιές, θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Σκιάθο, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».

Όσοι παρακολουθήσουν, τις εκδηλώσεις αυτές θα έχουν την ευκαιρία να δουν και θαυμάσουν από κοντά αυθεντικές φορεσιές ή πιστά αντίγραφα μιας άλλης εποχής που έχουν γίνει με μεράκι, υπομονή, επιμονή και θέληση από απλές γυναίκες του λαού μας με πενιχρά μέσα.

Δημιουργούσαν μοτίβα και σχέδια, με κοσμικά και θρησκευτικά σύμβολα, που τελικά εμφάνιζαν πανέμορφες κεντητικές συνθέσεις. Τα κεντήματα που τις στολίζουν έχουν εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία στην τεχνική και στα σχέδια, όπου αντικατοπτρίζονται οι ιδιαιτερότητες των περιοχών και του τρόπου ζωής.

Στην εκδήλωση αυτή, που θα γίνει με την επιμέλεια του μέλους του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» και προέδρου του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού, Κώστα Γκουντάρα, ο οποίος θα κάνει και την εισαγωγική τοποθέτηση, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, εκλεκτοί συμπολίτες μας, θα παρουσιάσουν τις τοπικές φορεσιές.

Την Παραδοσιακή Φορεσιά της περιοχής Αλμυρού θα παρουσιάσει ο Κώστας Γκουντάρας, των παραλίων της Μικράς Ασίας, η Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, τη Βλάχικη φορεσιά, η Αθηνά Καπουράνη, της Καππαδοκίας ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, την Ποντιακή, η Τζένη Παναγιωτίδου, της Ανατολικής Ρωμυλίας η  Γεωργία Μποντού-Τοκαλή και την Σαρακατσάνικη φορεσιά ο  Αθανάσιος Τακμάκης.

Την εκδήλωση θα κλείσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος, ενώ τον συντονισμό της θα κάνει η  Κατερίνα Γκανέτσα, Υπεύθυνη του Γυναικείου Χορευτικού Συγκροτήματος της Ι.Μ.Δ.

ekdlyk_02 ekdlyk_04

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ