H Λάρισα υποδέχεται τα ιερά λείψανα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης

  • Dogma
λείψανα

Η ενορία των Αγίων ενδόξων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης υποδέχεται με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, τα ιερά λείψανα των Αγιών Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.

Τα ιερά λείψανα των Αγιών Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, θα παραμείνουν στο διηνεκές εις τον Ιερό Ναό προς ευλογία μεγάλη, αγιασμό και πνευματική ενίσχυση των πιστών.

λείψανα
Διαβάστε ακολούθως αναλυτικά το πρόγραμμα:

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου (6:00 μ.μ.): Υποδοχή των ιερών λειψάνων στα προπύλαια του Ι.Ν. υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνατίου και εν συνεχεία Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.
Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου (7:30 π.μ.): Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου (4:30 μ.μ.): Εσπερινός και Παράκληση στους Αγίους Μεγαλομάρτυρες
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου (7:30 π.μ.): Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου (5:00 μ.μ.): Εσπερινός και Χαιρετισμοί στους Αγίους Μεγαλομάρτυρες
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου (7:30 π.μ.): Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου (5:00 μ.μ.): Εσπερινός και Παράκληση στην Αγία Μαρίνα
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου (7:30 π.μ.): Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου (5:00 μ.μ.): Εσπερινός και Χαιρετισμοί στην Αγία Μαρίνα
Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου (7:30 π.μ.): Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου (5:00 μ.μ.): Αναστάσιμος Εσπερινός
Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου (7:30 π.μ.): Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Και οι σαράντα αυτοί Άγιοι ήταν στρατιώτες στο πιο επίλεκτο τάγμα του στρατού του Λικινίου. Όταν αυτός εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών, οι Άγιοι σαράντα συλλαμβάνονται αμέσως από τον έπαρχο Αγρικόλα (στη Σεβάστεια). Στην αρχή τους επαινεί και τους υπόσχεται αμοιβές και αξιώματα, για να αρνηθούν την πίστη τους. Τότε ένας από τους σαράντα, ο Κάνδιδος, απαντά: «Ευχαριστούμε για τους επαίνους της ανδρείας μας. Άλλ’ ο Χριστός, στον όποιο πιστεύουμε, μας διδάσκει ότι στον καθένα άρχοντα πρέπει να του προσφέρουμε ό,τι του ανήκει. Και γι’ αυτό στο βασιλέα προσφέρουμε τη στρατιωτική υπακοή. Αν, όμως, ενώ ακολουθούμε το Ευαγγέλιο, δεν ζημιώνουμε το κράτος, αλλά μάλλον το ωφελούμε με την υπηρεσία μας, γιατί μας ανακρίνεις για την πίστη πού μορφώνει τέτοιους χαρακτήρες και οδηγεί σε τέτοια έργα;» Ο Αγρικόλας κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να τους επιβληθεί με ήρεμο τρόπο και διέταξε να τους βασανίσουν. Οπότε, μια παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα, τους ρίχνουν στα κρύα νερά μιας λίμνης. Το μαρτύριο ήταν φρικτό. Τα σώματα άρχισαν να μελανιάζουν. Αλλα αυτοί ενθάρρυναν ο ένας τον άλλο, λέγοντας: «Δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο παράδεισος. Λίγο ας υπομείνουμε και σε μια νύχτα θα κερδίσουμε ολόκληρη την αιωνιότητα».

Tα άγια λείψανα  της Αγίας Μαρίνας της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

TOP NEWS