Η 25η Μαρτίου στη Μητρόπολη Ιερισσού

  • Δόγμα

   Πολύς ο Λαός προσήλθε να λάβη την ευλογία της Παντάνασσας Μητέρας του Εμμανουήλ, με επικεφαλής τον τέως Υπουργό κ. Χρήστο Πάχτα, τον Δήμαρχο Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα και τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Κοροσίδη. Άλλωστε ο Λαός τιμά την ιερά αυτή Μονή, την έχει καμάρι του, διότι γνωρίζει ότι και πνευματικότητα έχει και αποτελεί για την Περιοχή και την Ιερά Μητρόπολη Παραδοσιακό Ορθόδοξο Φάρο!

Στην Ιερά μας Μητρόπολη επίκεντρο του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του λαμπρού εορτασμού του ’21 είναι η Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ολυμπιάδος και ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Στεφάνου Αρναίας. Άλλωστε ολόκληρη η Ιερά Μητρόπολις, ώς και το τελευταίο Χωριό, τιμά τα γεγονότα αυτά με κατάνυξη μεμιγμένη με συγκίνηση που απορρέει από τη μεγάλη σημασία στην οποία αποδίδει η Ορθοδοξία και η Ρωμιοσύνη στη μεγάλη αυτή Ημέρα. Ημέρα τρανή για την Πίστη μας και το Γένος!

Έτσι την Παραμονή της Εορτής, Παρασκευή 24η Μαρτίου τ.έ στις 6 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Ριγανά και τους Διακόνους του π. Νικόλαο Τσεπίση και π. Νικόδημο Κωτινούδη, επεσκέφθη την Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή, της οποίας Καθηγουμένη είναι η Μοναχή Χρυσοβαλάντη, με Συνοδεία της κατά Χριστόν Αδελφές της Μακρίνα και Θεοδοσία και προέστη της Ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού του Ευαγγελισμού και της Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών της Πανάγνου. Τον ανέμεναν ο Εφημέριος της Μάνδρας Παν. Αρχιμ. π. Αλέξιος Μαράκης, εκλεκτός Αγιορείτης Κληρικός, ο συνταξιούχος Εφημέριος Αγίας Παρασκευής Κάτω Σταυρού Αιδ. Πρωτ. π. Δημήτριος Σαμάρας, ο Εφημέριος Αγίας Κυριακής Ολυμπιάδος Αιδ. Πρωτ. π. Χαράλαμπος Δουλγκέρης και ο Εφημέριος Αγίας Μαρίνης Μοδίου Παν. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Ελευθεριάδης.

Πολύς ο Λαός προσήλθε να λάβη την ευλογία της Παντάνασσας Μητέρας του Εμμανουήλ, με επικεφαλής τον τέως Υπουργό κ. Χρήστο Πάχτα, τον Δήμαρχο Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα και τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Κοροσίδη. Άλλωστε ο Λαός τιμά την ιερά αυτή Μονή, την έχει καμάρι του, διότι γνωρίζει ότι και πνευματικότητα έχει και αποτελεί για την Περιοχή και την Ιερά Μητρόπολη Παραδοσιακό Ορθόδοξο Φάρο!

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του προέβαλε την Κυρία Θεοτόκο ως τη μεγαλύτερη και ύψιστη ευεργεσία του Γένους των ανθρώπων, αλλά και του Γένους των Ελλήνων!

Και όντως, σύμφωνα με την διδαχή του Αγίου Νικολάου του Καβάσιλα, ο Υιός και Λόγος του Θεού μπορεί να λάβη την ανθρώπινη σάρκα, επειδή Του την δίδει εκούσια η ανθρωπότητα με τη Μαρία. Η ανθρωπότητα φέρνει την αγνότερη προσφορά της, την Παρθένο και ο Θεός την κάνει Τόπο της Γεννήσεώς Του και Μητέρα όλων των ζώντων, συντελεσμένη Εύα, παγκόσμια Εύα. Και έγινε άνθρωπος εξαιτίας της Παρθένου Εκείνος που εξαιτίας της αμαρτίας ήταν στους ανθρώπους μισητός. «Η σάρκωση του Λόγου, γράφει ο Άγιος, ήταν έργο όχι μόνο του Πατρός, που ΄΄ευδόκησε΄΄, και της Δυνάμεώς Του, που ΄΄επεσκίασε΄΄, και του Πνεύματος, που ΄΄επεδήμησε΄΄, αλλά και της θελήσεως και της πίστεως της Παρθένου. Γιατί, όπως χωρίς εκείνους δεν ήταν δυνατόν να υπάρξη και να προσφερθή στους ανθρώπους η απόφαση για τη σάρκωση του Λόγου, έτσι χωρίς την προσφορά της θελήσεως και της πίστεως της Πανάγνου ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση της θείας βουλής»!

Αλλά η Παρθένος, συνέχισε ο Επίσκοπός μας, δεν απέβη μόνο η Ύψιστη Ευεργέτις του ανθρωπίνου Γένους. Κατέστη και η Υψίστη Ευεργέτις του Γένους των Ελλήνων. Στη Χάρη Της πρόσπεσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο Βαλτέτσι, στο Χρυσοβίτσι και στην Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας της Τριπολιτσάς που την κατέστησε μετερίζι και μπαρουταποθήκη του και Της ζήτησε να φωτίση τους Έλληνες να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό, με τάμα μεγάλο, εκείνος ως Αρχιστράτηγος των Ελλήνων να Της χτίσει τον γκρεμισμένο Ναό Της στο Βαλτέτσι και να ντύση με μαλαματένιο ΄΄πουκάμισο΄΄ την Εικόνα Της στο Χρυσοβίτσι! Κι η Παναγιά έβαλε την υπογραφή Της στο κιτάπι της λευτεριάς του Ρωμέϊκου, κατά τον Φωτάκο – τον γραμματικό του Θοδωράκη- και δεν την πήρε πίσω!

TOP NEWS