Η Ά Στάση των Χαιρετσισμών στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

  • Dogma
φθιώτιδος

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και Εκλησιαστική ιεροπρέπεια  τελέσθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου το απόγευμα,  η Ακολουθία της Α ΄ Στάσης των  Χαιρετισμών εις την Υπεραγία Θεοτόκο, στη Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος χοροστάτησε και ωμίλησε στην Ιερά ακολουθία που τελέσθηκε στον κατάμεστο από ευσεβείς πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Στο κήρυγμά του Ποιμενάρχης Φθιώτιδος  αναφέρθηκε στις ωραίες αυτές Ακολουθίες των Χαιρετισμών και στο πρόσωπο της Παναγίας σχολιάζοντας τον στίχο: «Χαῖρε, λουτὴρ ἔκπλυνων συνείδησιν,» και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Οι Ακολουθίες αυτές, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι οι πιο ωραίες Ακολουθίες όλου του χρόνου και τούτο γιατί, μας καλεί η αγαπημένη μας Μητέρα, η Μητέρα όλου του κόσμου Υπεραγία Θεοτόκος. Μας καλεί να τιμήσουμε τον Υιό της, διότι με την ενανθρώπησή Του έσωσε το ανθρώπινο Γένος.

 

Τα Ιερά αυτά κείμενα των Χαιρετισμών και του Κανόνος, υμνολογούν και δοξάζουν την Παναγία, διότι αυτή συνετέλεσε εις την Γέννηση του Χριστού και κατ’ επέκταση στην σωτηρία μας.

Το « Υπεραγία Θεοτόκε σώσων ημάς, βγαίνει αυθορμήτως από τα βάθη της ψυχής μας, διότι εμείς οι Έλληνες είμαστε μέχρι μυελού των οστών αφοσιωμένοι και αγαπούμε την Παναγία.

Ακούσαμε μέσα απ’ αυτόν τον πλούτο της υμνολογίας και το: «Χαῖρε, λουτὴρ ἔκπλυνων συνείδησιν». Χαίρε δηλαδή, Συ Παναγία, που είσαι το λουτρό εκείνο που καθαρίζει την συνείδησή μας. Όπως το νερό καθαρίζει τον ρύπο του σώματος, έτσι και η Παναγία καθαρίζει τον ρύπο της ψυχής μας. Η συνείδηση είναι η φωνή του Θεού μέσα μας, η οποία δεν αφήνει τον αμαρτάνοντα άνθρωπο να ησυχάσει. Η συνείδηση είναι δικαστήριο και δεν φιμώνεται ποτέ. Μπορούμε όμως να καθαρίσουμε την συνείδησή μας. Η κάθαρση γίνεται μέσω της Παναγίας μας, η οποία μας καλεί δια των Μυστηρίων να εξαγνισθούμε και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των πνευματικών αγώνων, ο άνθρωπος εξαγιάζεται μέσα από την νηστεία την ελεημοσύνη, την εξομολόγηση και με την συχνή μετοχή του εις τα Άχραντα Μυστήρια. Όταν η συνείδηση είναι ήσυχη τότε ευφραίνεται και πορεύεται στον ίδιο δρόμο μετά του Θεού.

Ας βάλουμε λοιπόν αδελφοί μου την Παναγία μπροστά κι’ εμείς να ακολουθήσουμε. Είναι ευκαιρία την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή να ανακαινισθούμε πνευματικά μέσα απ’ αυτή την Χάρη που λέγεται Παναγία».

TOP NEWS