Η ακολουθία της Μ. Τρίτης στη Μητρόπολη Κορίνθου

  • Δόγμα

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην σπουδαία μοναχή και ποιήτρια Αγία Κασσιανή και στο περίφημο Τροπάριο Της, που ψάλλεται κατ’ αυτή την ημέρα

Στον Ι. Ναό του Αγ. Νικολάου Κορίνθου χοροστάτησε χθες το βράδυ της Μ. Τρίτης, 30 Απριλίου 2024, στην Ι. Ακολουθία του Νυμφίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. Πρωτ/ρους π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, και π. Δημήτριο Παπαγεωργίου και τον Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στην Ι. Ακολουθία πιστούς και αναλύοντας το συναξάρι της ημέρας, που είναι αφιερωμένο στην μετάνοια της αμαρτωλής γυναίκας που έπλυνε τα πόδια του Ιησού Χριστού με μύρο και τα σκούπισε με τα μαλλιά της, τόνισε ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος για να αναζητήσει και να σώσει το απολωλός, να το ξεπλύνει με το Άχραντο Αίμα Του και να το νεοποιήσει. Η Εκκλησία μας προβάλει τον Νυμφίο Χριστό, που αναζητά όλους εμάς για να συνάψει πνευματικό γάμο και να μας λυτρώσει από τον θάνατο και από «τὸν τὸ κράτος ἔχοντα τοῦ θανάτου, τοῦτ᾿ ἔστι τὸν διάβολον» (Εβρ. β’ 14). Το περιστατικό της πόρνης γυναικός το αναφέρουν και οι τέσσερεις Ευαγγελιστές, ώστε όλοι εμείς οι εξαγιασθέντες δια της Κολυμβήθρας να ξεπλύνουμε το υπόλοιπο των αμαρτιών μας μέσω της μετάνοιας.

Οι καλύτεροι υμνογράφοι της Εκκλησίας μας επιστρατεύτηκαν προκειμένου να περιγράψουν αυτό το γεγονός να μας θέλξουν, να μας ενθουσιάσουν και να μας επισημάνουν ότι η μετάνοια, η επιστροφή, το δάκρυ και η αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο μας είναι απείρως σημαντικότερα από την αποδοχή ότι πολλές φορές η ζωή μας ίσως είναι χειρότερη από αυτή των πορνών.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην σπουδαία μοναχή και ποιήτρια Αγία Κασσιανή και στο περίφημο Τροπάριο Της, που ψάλλεται κατ’ αυτή την ημέρα, αναλύοντάς το ετυμολογικά και νοηματικά χρησιμοποιώντας την ελεύθερη απόδοση του μεγάλου λογοτέχνη και αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, ώστε να καταστεί εύληπτο και κατανοητό απ’ όλους!

 

ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΓΧΡΕΩΝ κ. ΑΓΑΠΙΟΣ.

 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία του Νυμφίου χθες στον Ι. Ναό Αγίου Βασιλείου Κοκκωνίου.

Ο άγιος Κεγχρεών ομίλησε προς τους συμπροσευχομένους πιστούς επίκαιρα μεταφέροντας τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας και ευχόμενος προς όλους να φθάσουν να προσκυνήσουν την Αγία Ανάσταση του Κυρίου μας!

TOP NEWS