Η ανάμνηση της Απελευθέρωσης του Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής

  • Δόγμα

  Έτσι στις Κυριακάτικες Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τον Διάκονό του π. Νικόδημο Κωτινούδη, τους οποίους υπεδέχθη ο ακάματος Εφημέριος της Ενορίας Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως μας.

Την Κυριακή 24η Σεπτεμβρίου τ.έ, που Εκκλησία μας την χαρακτηρίζει Α΄ Λουκά και αναγινώσκεται στους Ναούς μας το Ιερό Κείμενου του Ευαγγελίου που αναφέρεται στη θαυμαστή αλιεία, την  οποία πέτυχαν οι Μαθητές του Κυρίου με δίκη Του ευλογία φυσικά, η ιστορική κωμόπολη του Αγίου Προδρόμου γιόρτασε πανηγυρικά γεμάτη περηφάνεια την Απελευθέρωση του Τόπου από τον Τουρκικό – Βουλγαρικό ζυγό, το Φθινόπωρο του 1912 και από τότε απολαμβάνει τα ζείδωρα αγαθά της Ελευθερίας, μέσα από την ανάσα της Ρωμιοσύνης.

Έτσι στις Κυριακάτικες Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τον Διάκονό του π. Νικόδημο Κωτινούδη, τους οποίους υπεδέχθη ο ακάματος Εφημέριος της Ενορίας Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως μας.

Πολύς ο Λαός του Θεού ανταπεκρίθη στην πρόσκληση του Πνευματικού του πατέρα και της Εκκλησίας τη φωνή και υπερεπλήρωσε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ομολογουμένως σήμερα έμοιαζε με κάτι καινούργιο, μ’ ένα μεταμορφωμένο επί τα βελτίω δώμα Θεού! Καινούργιοι παραδοσιακοί – βυζαντινοί πολυέλαιοι, Αναλόγια στη θέση τους, δηλαδή στα περιβάλλοντα τον Ιερό Ναό τοιχία, εξαίρετοι τάπητες στο ανακαινισμένο δάπεδο, νέα βελούδινα μπλέ με χρυσοκέντημα άμφια επί της Αγίας Τραπέζης και βήλα ομότεχνα επί του τέμπλου, εξαίρετο προσκυνητάρι με τη θαυματουργή περίπυστη Εικόνα του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη! Αναπαύονταν οι οφθαλμοί σου και ο νους ανέβαινε στα ψηλά! Κι όλα αυτά από ένα Κληρικό που υπόσχεται πολλά για τη Μητρόπολη και την Εκκλησία μας…

Επικεφαλής του Λαού οι Βουλευτές Χαλκιδικής κ.κ. Ιωάννης Γιώργος και Απόστολος Πάνας, η Αντιπεριφερειάρχης κα Αικατερίνη Ζωγράφου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Βορδός Χρήστος και Καραφουλίδης Αναστάσιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ζαγγίλας Δημήτριος (τ. Αντιδήμαρχος και υποψήφιος Δήμαρχος), Κομπόγιαννος Χρήστος (τ. Αντιδήμαρχος), Φυλαχτός Χρήστος, και οι κες Αβέρη Μαρία (Πρόεδρος ΚΕΔΗΠΟ), Κυριάκου Ιφιγένεια και Μαρία Γκογκούση, ο Τοπικός Πρόεδρος κ. Γεωργακούδης Στυλιανός, ο τ. Βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Καρανάσιος Ευθύμιος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κα Φανή Αναγνώστου, ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Ιωάννης Κοτσάνης κ.α.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας εψάλη Ευχαριστήριος Δοξολογία επί τη Απελευθερώσει της Κωμοπόλεως, κατά τη διάρκεια της οποίας τον Πανηγυρικό της Ημέρας εξεφώνησε από στήθους η Φιλόλογος Καθηγητρια κα Μαρία Καραμπατάκη. Η ομιλήτρια παρουσίασε το Ιστορικό πλαίσιο μέσα από το οποίο ανέτειλαν τα Ελευθέρια του Προδρόμου, με Μάχη δίπλα στον Ιστορικό Ιερό Ναό, στην οποία πρωτοστάτησαν λεβέντες και ντόπιοι οπλαρχηγοί, με τη συνδρομή βεβαίως του ράσου που απέβη ο ψυχικός μπουρλοτιέρης ψυχών λεοντόκαρδων. Εντύπωση προκάλεσε η πληθώρα των ιστορικών στοιχείων που παρουσίασε η Εκπαιδευτικός, το άκρως επιτυχημένο διδακτικό -ρητορικό της ύφος και η ευχέρεια της επικοινωνίας με το ακροατήριο που ομολογουμένως κρεμόταν από τα χείλη της.

Μετά την Απόλυση ετελέσθη Τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων έξω από τον Ιερό Ναό, κατατέθηκαν στέφανοι από τους Επισήμους και ακολούθησαν Παραδοσιακοί Χοροί από το Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Προδρόμου, προσδίδοντας και τονώνοντας το πατριωτικό συναίσθημα της ευσήμου αυτής Ημέρας!

TOP NEWS