Η Άνδρος τίμησε την Προστάτιδά της Παναγία Θεοσκέπαστη

  • Dogma
άνδρος

Με την προσήκουσα θρησκευτική ευλάβεια και τάξη η Άνδρος τίμησε την Προστάτιδά της Παναγία Θεοσκέπαστη

Οι διήμερες Εκδηλώσεις επί τη Πανανδριακή Εορτή της Προστάτιδος της Άνδρου και Εφόρου των Απανταχού Ανδρίων Παναγίας Θεοσκεπάστου ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 09 Απριλίου 2022, με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο ομώνυμο Θεομητορικό Σέβασμα στη Χώρα, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ με τη λειτουργική συμμετοχή Εφημερίων της Άνδρου, και με την παρουσία του Εκπροσώπου της Κυβερνήσεως Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Προστασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευ. Κυριαζόπουλου, των Βουλευτών Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Μονογυιού και Φιλ. Φόρτωμα και του Σύριζα κ. Ν. Συρμαλένιου, του Γενικού Γραμματέα της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Διαφάνειας και Μεταφορών-Επικοινωνιών, του Επάρχου Άνδρου κ. Δημ. Λάσκαρη, του Δημάρχου Άνδρου κ. Δημ. Λοτσάρη, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κων. Κουκά, του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Γιαννίση, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, της διατελεσάσης Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, του Διοικητή της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, των Προϊστάμενων και Αξιωματικών των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και του ΤΕ Άνδρου, της Εκπροσώπου της Πολιτικής Προστασίας, των Ανδρίων Πλοιοκτητών, Αφων Στεφάνου της Εκδότριας της Ναξιακής Εφημερίδας «Κυκλαδική», ανδρών του ΤΕ Άνδρου, οι οποίοι απέδωσαν τιμές, και πλήθους Ανδρίων πιστών.

Ακολούθησε πάνδημος λιτανεία της Αγίας Εικόνας, προπορευομένης της Δημοτικής Φιλαρμονικής, πλαισιωμένη από άγημα του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Αμμολόχου και του Τάγματος Εθνοφυλακής Άνδρου και μαθητριών του ΕΠΑΛ.

Η λιτανεία κατευθύνθηκε στην πλατεία του « Αφανούς Ναύτη», όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους εν θαλάσση πνιγέντες Ανδρίους Ναυτικούς στην μνήμη των οποίων κατέθεσαν στεφάνια στη θάλασσα ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Άνδρου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Απομάχων Ανδρίων Ναυτικών, ενώ τιμές απέδιδαν σκάφος του Λιμενικού Σώματος και το Ε/Γ – Ο/Α «Super Star”, της εταιρείας SEA JET, του κ. Μάριου Ηλιόπουλου το οποίο προσέπλεε σημαιοστολισμένο.

Στη συνέχεια, στην πλατεία Γηροκομείου, ανεπέμφθη δέηση και εκφωνήθηκαν ομιλίες από τον Σεβασμιώτατο Δωρόθεο Β’ και τον Γενικό Γραμματέα της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου.
Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ανεφέρθη, μεταξύ άλλων, στους άρρηκτους και πολυαιώνιους δεσμούς που συνδέουν τον Ελληνισμό με τη Θεοτόκο, στο πρόσωπο της Οποίας οι Έλληνες βλέπουν το πρόσωπο της πονεμένης Μάνας, υπενθυμίζοντας ότι σ’ Αυτήν στηρίχθηκαν και κήρυξαν την Επανασταση κατά του τυραννίας, την επέτειο των 200 χρόνων πέρσι εορτάσαμε, και κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, της οποίας την επέτειο των 100 ετών εφέτος τιμούμε, οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους τις εικόνες Της, που είχαν στα σπίτια τους και τώρα περικοσμούν Ιερούς Ναούς των περιοχών, στις οποίες εγκαταστάθηκαν και έδωσαν το όνομα των αλησμόνητων πατρίδων τους, και ευχήθηκε για το Άγιο Πάσχα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην προσλαλιά του υπενθύμισε την ιστορία της θαυματουργικής στεγάσεως του Ναού της Παναγίας, της ούτω επικληθείσης «Θεοσκεπάστου», και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες έχουμε διαμορφωμένη Εθνική ταυτότητα, η οποία κυλά στις φλέβες του λαού και τον ζωογονεί, και επεσήμανε ότι με ομόνοια και σύμπνοια μπορούμε να προχωρήσουμε προς ένα καλύτερο αύριο και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του παρόντος.

Μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, η λιτανεία επέστρεψε στον Ναό, όπου, κατά την παράδοση, η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου υπεδέχθη την ιερά εικόνα με εμβατήρια.

Στο ακολούθησαν εόρτιο γεύμα, ο Δήμος Άνδρου τίμησε Αθλήτριες του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου και της Ομάδας Μπάσκετ, που διεκρίθησαν σε Πανελλήνιο και Διεθνές επίπεδο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ μετά το πέρας των Εκδηλώσεων, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, μεταβαίνει στην Ιθάκη, προκειμένου να παραστεί στις Λειτουργικές Τελετές για την αγιοκατάταξη του Εθνοϊερομάρτυρος Ευγενίου, Μητροπολίτου Αγχιάλου, του Ιθακησίου.

 

 

TOP NEWS