Η Χαλκίδα τίμησε τον Άγιο Νικόλαο

  • Dogma

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Ενορία του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος πανηγύρισε τον Προστάτη της Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων τον θαυματουργό.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Ενορία του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος πανηγύρισε τον Προστάτη της Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων τον θαυματουργό.

Στον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Πόλεως.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος έθιξε πτυχές της σημερινής «εν κρίσει» καθημερινότητος και τόνισε ότι το παράδειγμα αντιμετώπισης κάθε αντιξοότητος το δείχνει, διά του βίου του ο λαοφιλής και θαυματουργός Άγιος Νικόλαος, ο οποίος αποτελεί το μέτρο της πίστεως, της πραότητος, της ταπείνωσης και της αγάπης.

Την κυριώνυμη ημέρα, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας κήρυξε τον θείο λόγο ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος, με αφορμή το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, αναφέρθηκε στην θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας από τον Χριστό, ως γεγονός φανερώσεως της Βασιλείας του Θεού μέσα στον κόσμο, τονίζοντας ότι και ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε ουρανοπολίτης και καλεί όλους να ποθήσουμε και να αγαπήσουμε την Βασιλεία του Θεού, η οποία είναι ήδη παρούσα, διά της συμμετοχής στην εκκλησιαστική ζωή.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον επί εικοσαετία Εφημέριο της Ενορίας π. Χαράλαμπο Ταραμίγκο, ο οποίος με πιστότητα και συνέπεια διακονεί στην Τοπική Εκκλησία, αλλά και την «κατ’ οίκον Εκκλησία», την πολύτεκνη οικογένειά του.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος και ο Ιερός Κλήρος μετέβησαν στην προτομή του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος Νικολάου (Σελέντη), όπου και έψαλλαν Νεκρώσιμο Τρισάγιο εις μνήμην Του.

Το απόγευμα, έλαβε χώρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου και αμέσως μετά το Κτητορικό μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου..

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμάσια πολυμελείς Χοροί Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και κ. Δήμου Τσίμπου, ενώ πλήθος κόσμου προσήλθε και κατέκλεισε τον Ιερό Ναό του εορτάζοντος Αγίου για να λάβει την χάρη του. Μεταξύ αυτών, αντιπροσωπείες μαθητών των Σχολείων της Ενορίας με τις σημαίες τους, ο κ. Φάνης Σπανός – Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, ο κ. Χρήστος Παγώνης – Δήμαρχος Χαλκιδέων, ο Αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος και Λιμενάρχης Χαλκίδος κ. Παναγιώτης Μοίρας, επικεφαλής μεγάλης ομάδος στελεχών του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι πραγματοποίησαν και Αρτοκλασία, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλκίδος κ. Παναγιώτης Καράβας κ.ά.

TOP NEWS