Η Χίος τιμάει τη μεσαιωνική ιστορία της με παρόντα τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

  • Δόγμα

Το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στον Βοτανικό Κήπο του Αιγαίου, στην περιοχή Νένητα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παρευρέθη στη συναυλία και απόλαυσε τη βραδιά.

Πλούτος της Χίου είναι το παρελθόν της, αλλά και το ανθρώπινο κεφάλαιό της: οι δαιμόνιοι Χιώτες, που μεγαλουργούν εντός και εκτός επικρατείας με την εργατικότητα και τις ιδέες τους. Στις αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε στο νησί το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ΕΟΤ, με παράλληλες τριήμερες εκδηλώσεις στην πόλη και τα μεσαιωνικά χωριά του νησιού, που έχουν μείνει ανέγγιχτα από τον χρόνο.

Οποιος έχει πάει στο Πυργί και τα Μεστά γνωρίζει πως η γενουατική κατοχή άφησε ανεξίτηλα το στίγμα της. Το φεστιβάλ είναι ένας νεόκοπος θεσμός, που ανοίγει τον δρόμο για την ανάδειξη της πολυκύμαντης ιστορίας της Χίου, στον οποίον μάλιστα συνδράμουν άνθρωποι που έχουν τις ρίζες τους εκεί.

Οπως ο διεθνούς φήμης καταξιωμένος σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος Γιάννης Μετζικώφ, που δημιούργησε ένα εικαστικό δρώμενο στο Κάστρο με τίτλο «Χρώματα μιας άλλης εποχής», συμπράττοντας με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Αντώνη Λουδάρο. Στόχος του δρώμενου, να ζωντανέψει μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μνήμες μέσα από έναν ιδιαίτερο συνδυασμό μουσικής, ποίησης και θεάματος.

Η Χίος τιμάει τη μεσαιωνική ιστορία της με παρόντα τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο-1
Ο επιστήμονας της NASA Σταμάτης Κριμιζής στο βήμα της εκδήλωσης. [PANOULIS PHOTOGRAPHY]

Το φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, του οποίου η μητέρα, Νάντια Λαμπρινιάδη, είναι χιακής καταγωγής. Βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του με αφορμή την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Κατά την παραμονή του εγκαινίασε, μάλιστα, την έκθεση αναγεννησιακών θεατρικών κοστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ στο Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος», που παρουσιάζεται μαζί με ακόμη ένα αφιέρωμα –με σύγχρονα κατασκευασμένα σπαθιά, πανοπλίες και κοσμήματα– του γλύπτη Πάρι Σύβρη. Την εκδήλωση των εγκαινίων παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, ενώ μίλησαν ο ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμων της NASA Σταμάτης Κριμιζής, ο Γιάννης Μετζικώφ, ο βραβευμένος αρχιτέκτων Μανώλης Βουρνούς και η καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Δώρα Μονιούδη – Γαβαλά.

Η Χίος τιμάει τη μεσαιωνική ιστορία της με παρόντα τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο-2
O Aρχιεπίσκοπος Αμερικής με τη φίλη του Ελευθερία Αρβανιτάκη. [PANOULIS PHOTOGRAPHY]

Το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στον Βοτανικό Κήπο του Αιγαίου, στην περιοχή Νένητα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παρευρέθη στη συναυλία και απόλαυσε τη βραδιά. Η φιλία του με την Αρβανιτάκη κρατάει χρόνια, από τότε που ήταν ιερωμένος στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Κατά την παραμονή του στο νησί, ο κ. Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Κόσμου στην περιοχή Αίπος, όπου φιλοξενούνται και μητέρες με παιδιά από την Ουκρανία, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου. Υπογράμμισε, δε, πως θα στηρίζει το έργο του φορέα: «Σας διαβεβαιώ πως η Εκκλησία και η ομογένεια θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό σας και θα σας στηρίζουμε όσο έχουμε αυτή τη δυνατότητα».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/c

TOP NEWS