Η Δ΄ Κυριακή των Νηστειών στη Μητρόπολη Ιερισσού

  • Δόγμα

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε ειδική ευχή στην κα Δήμητρα Κωνσταντινάκη, για να διακονή το Ιερό Βήμα και τον Ιερό Ναό του Οσίου, ως ευλαβεστάτη Χριστιανή που είναι.

Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, 26η Μαρτίου τ.έ., που η Εκκλησία μας τιμά τον μεγάλο Πατέρα μας Όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, Συγγραφέα της Κλίμακος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τους Διακόνους του π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση, επεσκέφθη -κατά το Πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως- τον υπό ανέγερσιν Ιερό Ναό Οσίου Αυξεντίου του εν Κατερλί Κάτω Σταυρού και προέστη των Ακολουθιών του Όρθρου και της επακολουθησάσης Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου.

Τον υπεδέχθησαν ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Παν. Αρχιμ. π. Χρύσανθος Σαββίδης, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, ο Πρόεδρος του Σταυρού κ. Θεμιστοκλής Χαραλαμπίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ κ. Χρήστος Γκολιδάκης, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Παναγιώτης Επιτρόπου, η Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠ κ. Κυριακή Τσουραλάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Κυριάκου, ο Πρόεδρος της Α΄Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Νικόλαος Τσακίρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων κ. Γεώργιος Λαζόγλου, ο Προϊστάμενος των ΟΠΚΕ Ασπροβάλτας κ. Παναγιώτης Δαμάκης, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Λαγκαδά κ. Σταύρος Γεωργαλής κ.ά.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, με βάση το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, ανεφέρθη στο λόγιο του Κυρίου που αφορά το γένος του διαβόλου και των ακολούθων του και τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία γνωρίζει να τον αποδιώκη: «Τοῦτο τό γένος ἐν οὐδενί δύναται ἐξελθεῖν εἰ μή ἐν προσευχῇ καί νηστείᾳ», δηλαδή, «Αυτό το είδος του δαιμονίου δεν βγάινει με τίποτε άλλο παρά με προσευχή που συνοδεύεται από νηστεία» (Μαρκ. θ΄ 29).

Ο ομιλητής παρετήρησε ότι η Εκκλησία τον διάβολο τον βλέπει ως κηρυγμένο αντίπαλο του Θεού και τον χειρότερο εχθρό του ανθρώπου. Τον βλέπει ως θεοκτόνο, θεομάχο, ανθρωποκτόνο και μισάνθρωπο μαζί, πατέρα του ψεύδους και της απάτης, ως παράσιτο που περιπαίζει και πειράζει την όλη δημιουργία του Θεού και τον άνθρωπο. Στους δαίμονες, συνέχισε ο Επίσκοπός μας, παραχωρήθηκε η δυνατότητα να προσβάλλουν τον άνθρωπο, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να εκβιάσουν κάποιον, να βιάσουν το αυτεξούσιο δηλαδή, την ελευθερία του ανθρώπου. Από μας εξαρτάται, κατά τον Όσιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, το να δεχθούμε ή να απορρίψουμε την προσβολή. Το κράτος, δηλαδή η δύναμη του σατανά βασίζεται στην ενεργό απόφαση του ανθρώπου που διαστρέφοντας την ελευθερία του, αρνείται τον Θεό και προσκυνεί τον διάβολο. Ο διάβολος με τους λογισμούς οδηγεί τον άνθρωπο σε συμμετοχή της νεκρώσεώς του, γελοιοποιώντας έτσι την ανθρώπινη ελευθερία. «Από τα πάθη που φωλιάζουν μέσα στην ψυχή παίρνουν οι δαίμονες τις αφορμές που υποκινούν μέσα μας τους εμπαθείς λογισμούς. Κατόπιν, γράφει ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής, πολεμούν με αυτούς τον νου και τον βιάζουν να δώση τη συγκατάθεσή του στην αμαρτία. Αφού νικηθή, τον οδηγούν στην κατά διάνοια αμαρτία﮲ και όταν αυτή συντελεστή, τον φέρνουν αιχμάλωτο στην πράξη. Κατόπιν, αυτοί που με τους λογισμούς ερήμωσαν την ψυχή αποχωρούν μαζί με αυτούς και μένει στον νου μόνο το είδωλο της αμαρτίας»!

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας: «Με την προσευχή, που κατά τον Όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, είναι κοινωνία και ένωση του ανθρώπου με τον Θεό και συμφιλιώνει το πλάσμα με τον Κτίστη του, που είναι η ανάβαση και συναναστροφή του νου με τον Θεό, κατά τον Ιερό Δαμασκηνό και τον Όσιο Νείλο τον Ασκητή, συντρίβονται οι δαίμονες, προστατεύεται η καρδιά, το επιθυμητικό και του βουλητικό του ανθρώπου και γεννώνται πλήθη αρετών και χαρισμάτων στην ψυχή, φωτίζεται ο νους και χτυπιέται καίρια η απόγνωση που γεννά ο διάβολος στον έσω μας κόσμο. Έτσι μόνο ο νους και η καρδιά γίνονται εντρύφημα Χριστού. Χρειάζεται όμως και η νηστεία, ως μίμηση της ζωής του Αγγελικού Κόσμου, για να καθαρίση της ψυχής το ενδιαίτημα από λογισμούς και πάθη!»

Ο Μητροπολίτης μας επεσκέφθη σήμερα την Ενορία αυτή, εν μέσω της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να παρουσιάση την μακέτα του υπό ανέγερσιν Ιερού Ναού του Οσίου Αυξεντίου του εν Κατερλί της Μικράς Ασίας, που επί χρόνια τώρα είχε βαλτώσει, ΄΄Κύριος οίδεν ποίοις παραπτώμασιν΄΄! Την μελέτη αυτή εξεπόνησε ο Αρχιτέκτων Μηχανικός κ. Στέργιος Βολιώτης και σύντομα εκκινεί πλέον η εφαρμογή της. Για τούτο κάλεσε όλους σε πανστρατιά για να αποκτήση ο Όσιος Αυξέντιος το ΄΄σπίτι του΄΄ στον Σταυρό. Μακάρι ο Θεός να δώση την Ευλογία Του και ο Άγιος να στηρίζη τους κόπους του Επισκόπου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, υπό τον δραστήριο Εφημέριό του π. Χρύσανθο! Για τον σκοπό αυτό προσήλθαν προς επιστηριγμόν της Ενορίας, ο έτερος Εφημέριος του Σταυρού Αιδ. π. Κωνσταντίνος Ισαακίδης και ο Διάκονος π. Αθανάσιος Σφουγγάρος.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε ειδική ευχή στην κα Δήμητρα Κωνσταντινάκη, για να διακονή το Ιερό Βήμα και τον Ιερό Ναό του Οσίου, ως ευλαβεστάτη Χριστιανή που είναι.

TOP NEWS