Η Εκκλησία της Ελλάδος στηρίζει τους πρόσφυγες πολέμου της Ουκρανίας – Ο χάρτης των Μητροπόλεων που συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια

  • Δόγμα

Την ίδια ώρα, πολλές Μητροπόλεις ξεκίνησαν την προσπάθεια να συγκεντρώσουν κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε αυτή να αποσταλεί στο χειμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Γράφει ο Δημήτριος Λυκούδης, Φιλόλογος

Σήμερα, Κυριακή, 3 Απριλίου 2022, διανύουμε ήδη την 38η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο απολογισμός τραγικός: χιλιάδες οι νεκροί από την έναρξη της σύρραξης, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ο εν γένει άμαχος πληθυσμός. Συνάμα δε, πολιτιστικά κτίρια κατεδαφίζονται, δημόσιες υποδομές καταστρέφονται, προσωπικές περιουσίες χάνονται. Και, πέρα όλων αυτών, ένα τεράστιο κύμα προσφύγων εγκαταλείπει τις προγονικές του εστίες, αναζητώντας ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο!

Η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφού από την πρώτη στιγμή καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και πέραν των διπλωματικών επαφών που ενήργησε προκειμένου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, δραστηριοποιήθηκε στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και μερίμνησε για τη διαμονή των προσφύγων, γυναικών και μικρών παιδιών, πολλών εξ αυτών ασυνόδευτων, αριθμός ο οποίος, ήδη, σχεδόν ένα μήνα πριν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ήταν υψηλός, γύρω στους 2.704.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά σε αυτή τη δράση που συμπεριλαμβάνεται στην Εγκύκλιο που απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η οποία αναγνώστηκε σε όλους τους ορθόδοξους Ναούς της ελληνικής Επικράτειας, τη Β’ Κυριακή των Νηστειών: «Η Εκκλησία έχει θέσει στη διάθεση της Πολιτείας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις δομές της (Ξενώνες Προσφύγων και Μεταναστών της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Συνύπαρξις»), για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων και ιδιαίτερα παιδιών».

Την ίδια ώρα, πολλές Μητροπόλεις ξεκίνησαν την προσπάθεια να συγκεντρώσουν κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε αυτή να αποσταλεί στο χειμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Πιο συγκεκριμένα, η Μητρόπολη Βεροίας προέβη στη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών πρώτης ανάγκης, υποδημάτων και ενδυμάτων, κουβερτών και κλινοσκεπασμάτων, παιδικών τροφών και γενικότερα ιατροφαρμακευτικού υλικού στο κεντρικό ΚΑΠΗ Βεροίας (Αριστοτέλους 3, έναντι 2ου Δημοτικού Σχολείου), προσπάθεια που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022.

Η Μητρόπολη Κεφαλληνίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας συγκέντρωσε τρόφιμα μακράς διαρκείας και φάρμακα  στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, στον Α΄ όροφο, έως και την 31 Μαρτίου 2022 (τηλ. επικοινωνίας: 2671360530 & 2671360531. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείo kefalonia4ukraine@gmail.com).

Η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, από 9 έως και 13 Μαρτίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, συγκέντρωσε τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και φαρμακευτικό υλικό για τον ουκρανικό δοκιμαζόμενο λαό.

Στην ίδια προσπάθεια, η Μητρόπολη Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, προέβη στη συγκέντρωση ιατροφαρμακευτικού υλικού, ως ελάχιστη προσπάθεια ανακούφισης των εμπόλεμων ουκρανών πολιτών (η συγκέντρωση του υλικού έγινε στο Άσυλο Ανιάτων, Λακωνικής 333, στην Καλαμάτα και στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης).

Ταυτόχρονα, η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας συγκέντρωσε ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό και το παρέδωσε στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, ώστε να αποσταλεί συλλογικά με την προσφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Μητρόπολη Κερκύρας, επίσης, στάθηκε στο πλευρό ουκρανών προσφύγων, που την 22 Μαρτίου 2022, έφθασαν στο νησί της Κέρκυρας, παρέχοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Άκρως συγκινητική είναι και η πρωτοβουλία πολλών ενοριών, τόσο στην αρχιεπισκοπική περιφέρεια και δικαιοδοσία όσο και σε πολλές Ι. μητροπόλεις, να συγκεντρώσουν χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης για να απαλύνουν τον πόνο των ουκρανών πολιτών που δοκιμάζονται πολύ.

Το επόμενο χρονικό διάστημα μένει ώστε οι προσπάθειες υποδοχής και στέγασης-φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων να ενταθούν, κυρίως δε και περισσότερο, να λήξουν και να τερματίσουν οι εμπόλεμες συρράξεις και να τεθεί ένα τέλος στον πόλεμο.

TOP NEWS