Η Εκκλησία της Ελλάδος στηρίζει τους πρόσφυγες πολέμου της Ουκρανίας

  • Δόγμα

Πρόσφυγες πολέμου: Η Εκκλησία συνδράμει την Πολιτεία στην προσπάθεια ανακούφισης των προσφύγων.

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου

Σήμερα, Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022, συνεχίζονται για 28η ημέρα οι εθχροπραξίες και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο απολογισμός τραγικός: χιλιάδες οι νεκροί από την έναρξη της σύρραξης, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ο εν γένει άμαχος πληθυσμός. Συνάμα δε, πολιτιστικά κτίρια κατεδαφίζονται, δημόσιες υποδομές καταστρέφονται, προσωπικές περιουσίες χάνονται. Και, πέρα όλων αυτών, ένα τεράστιο κύμα προσφύγων εγκαταλείπει τις προγονικές του εστίες, αναζητώντας ένα καλύτερο, ένα ειρηνικό αύριο…

Στην Ελλάδα, προ τριών εβδομάδων, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, 2.704 πρόσφυγες αναζητούσαν χώρο στέγασης, φαγητό, φιλοξενία. όλοι τους, σχεδόν όλοι τους, είναι γυναίκες, παιδιά ανήλικα και ακόμη και ασυνόδευτα.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε πως θα σταθεί στο πλευρό αυτών των ανθρώπων.Ήδη, διά της Εγκυκλίου της Δ. Ι. Συνόδου, η οποία και αναγνώσθηκε σε όλους τους Ναούς την περασμένη Κυριακή, Β’ των Νηστειών, ενημέρωσε τους πιστούς ότι συνεργάζεται με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς προκειμένου να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων αυτών.

Η Δ.Ι. Σύνοδος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Εκ­κλη­σία της Ελ­λα­δος, σχε­τικά με την πα­ροχή αν­θρω­πι­στι­κης βο­η­θείας προς τους προ­σφυ­γες, έχει ήδη θε­σει στην δι­α­θεση της Πο­λι­τείας, σε α­γα­στη συ­νερ­γα­σία με το αρ­μο­διο Υ­πουρ­γείο Με­τα­να­στευ­τι­κης Πο­λι­τι­κης, δο­μες της Ι­ε­ρας Αρ­χι­ε­πι­σκο­πης Α­θη­νων και Ι­ε­ρων Μη­τρο­πο­λεων, κα­θως και ξε­νω­νες της Α­στι­κης Μη Κερ­δο­σκο­πι­κης Εται­ρείας «Συ­νυ­παρ­ξις» για την φι­λο­ξε­νία Ου­κρα­νων προ­σφυ­γων, ιδίως παι­διών και α­συ­νο­δευ­των α­νη­λι­κων».

Μέσα στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας εντάσσεται και η συνάντηση, για ακόμη μια φορά, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Αθήνα, κ. Σεργκέι Σουτένκο, προ δυο ημερών, με απώτερο στόχο να δρομολογηθούν ακόμη περισσότερες δραστηριότητες από μέρους της Ελλαδικής Εκκλησίας προς ανακούφιση των Ουκρανών προσφύγων.

Την ίδια ώρα, πολλές Μητροπόλεις της ελληνικής Επικράτειας (ενδεικτικά Ι. Μητρόπολη Μεσσηνίας, Κερκύρας κ.ά.) συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες, τόσο με την παροχή τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού και άλλων αναλώσιμων ειδών πρώτης ανάγκης, κυρίως δε, με την παροχή φιλοξενίας και στέγασης, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Άκρως συγκινητική είναι και η πρωτοβουλία πολλών ενοριών, τόσο στην αρχιεπισκοπική περιφέρεια και δικαιοδοσία όσο και σε πολλές Ι. μητροπόλεις, να συγκεντρώσουν χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης για να απαλύνουν τον πόνο όλων αυτών των πονεμένων ανθρώπων.

Ασφαλώς, λοιπές άλλες πρωτοβουλίες και ανθρωπιστικές δραστηριότητες, αρχής γενομένης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο που, και τώρα και πάντοτε, έσπευσε από την πρώτη στιγμή, να συνδράμει με κάθε τρόπο απέναντι στην αντιμετώπιση του προβλήματος, και, ακολούθως από τα Πατριαρχεία Ρουμανίας, Σερβίας, αλλά και από ορθόδοξες Μητροπόλεις της Ομογένειας, εκφράζουν έμπρακτα τη μέριμνα και το ενδιαφέρον της Εκκλησίας απέναντι σε κάθε πρόσφυγα, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, την καταγωγή, το φύλο και την εθνικότητά του.

Το επόμενο χρονικό διάστημα μένει ώστε οι προσπάθειες υποδοχής και στέγασης-φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων να ενταθούν, κυρίως δε και περισσότερο, να λήξουν και να τερματίσουν οι εμπόλεμες συρράξεις και να τεθεί ένα τέλος στον πόλεμο.

TOP NEWS