Η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου Τανάγρας

  • Dogma
Τανάγρας

Στην Ιερά Μονή Αναλήψεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (Σκούρτα Βοιωτίας), τελέσθηκε εχθές το απόγευμα η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. 

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Παρέστησαν Αρχιερείς, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί από διάφορες περιοχές από όλη την Ελλάδα. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος μίλησε για τη ζωή και το έργο του μακαριστού Επισκόπου, ενώ στην προσωπικότητα του μακαριστού αναφέρθηκε και ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1933 στην Αυλίδα. Το 1957 αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατετάγη στο Στρατό, όπου υπηρέτησε επί διετία στην Τ.Υ.Σ. Μετά την απόλυσή του το 1959 εκάρη Μοναχός, αφού προηγουμένως ενεγράφη στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Γέροντος στην Λίμνη Ευβοίας. Στις 8 Ιουλίου 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 26 Οκτωβρίου του ιδίου έτους Πρεσβύτερος υπό του τότε Μητροπολίτου Χαλκίδος Γρηγορίου, ο οποίος του απένειμε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Στην συνέχεια διορίσθηκε Εφημέριος του Ιδρύματος Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος έως τον Οκτώβριο του 1960, όταν μετακινήθηκε στη Χαλκίδα και ανέλαβε την θέση του Πρωτοσυγκέλλου (και Ιεροκήρυκος), όπου και παρέμεινε επί 33 έτη. Στο διάστημα αυτό εργάστηκε για την πνευματική αναβάθμιση της Ιεράς Μητροπόλεως, οργανώνοντας δράσεις κυρίως για νέους (κατηχητικά, ομάδες, κατασκηνώσεις κλπ.). Παράλληλα, υπηρέτησε ως Σχολάρχης στην Ιερατική Σχολή μονοετούς φοίτησης της Ι. Μ. Χαλκίδος, ενώ ανέπτυξε ιδιαίτερη ιεραποστολική δράση και στην Αλβανία.

Το 1992 συνταξιοδοτήθηκε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και μετετέθη στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, όπου, με τις ευλογίες του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λειβαδείας – και νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου – θεμελίωσε την Ιερά Μονή Αναλήψεως Σκούρτων Βοιωτίας.

Στις 10 Μαΐου 2010 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Τιτουλάριος Επίσκοπος παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας.

TOP NEWS