Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Άρτης

  • Dogma
άρτης

Στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου Άρτης τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Άρτης κ Καλλινίκου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σκουφά, έναντι του ιστορικού Βυζαντινού Ιερού Ναού της Παρηγορητίσσης, από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Χρήστο Τσιρογιάννη. Παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Μητροπολίτες πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος, τοποτηρητής της Μητροπολεως, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Κ. Ιωήλ, Σερβιών και Κοζάνης κ. Παύλος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης λ. Ιωάννης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Ιερισσοὺ, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, οι Επίσκοποι Ωλένης κ. Αθανάσιος, Τανάγρας κ. Πολύκαρπος, Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

19112016_arta_2 19112016_arta_3 19112016_arta_4

Παρέστησαν, επίσης, Υπουργοί, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί. Ο Δήμαρχος καλωσόρισε το νέο Μητροπολίτη λέγοντας πως «σας υποδεχόμαστε με ειλικρινή συναισθήματα αγάπης. Έρχεστε σε έναν λαό που ξέρει να εκτιμά και να σέβεται». Αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που είχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση με το Μητροπολίτη πρώην Άρτης και τον ευχαρίστησε για την διακονία του. Μίλησε για τους ιστορικούς ιερούς ναούς τονίζοντας πως «είμαι σίγουρος πως μέσα από την καλή συνεργασία θα αναπτυχθούν τα μνημεία και ο θρησκευτικός τουρισμός», ενώ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας «κλήρος, λαός και τοπική αυτοδιοίκηση ανοίγουμε τις καρδιές μας προς εσάς. Σας καλωσορίζουμε στην Άρτα που πλέον είναι το σπίτι σας». Ο νέος Μητροπολίτης Άρτης ευχαρίστησε κλήρο και λαό για την υποδοχή τονίζοντας πως «η συγκίνησή μου είναι μεγάλη διότι με υποδέχεστε στην αυλή της Παναγίας μας, της Παρηγορήτισσας, την κορώνα και το καμάρι της Άρτας, που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο μεγαλοφυούς έμπνευσης και υψηλής καλλιτεχνίας». Στην εγκάρδια αυτή υποδοχή φανερώνεται έκδηλα η αρχοντιά των Αρταίων. Η τιμή που γίνεται στο πρόσωπο μου αποδίδεται στην Αγία μας Εκκλησία με την εντολή της οποίας έρχομαι ως πατέρας και πνευματικός της μεγάλης μας οικογένειας. Σε αυτήν την σχέση επιθυμώ να οικοδομήσουμε το μέλλον. Ολόψυχα θα προσφερθώ για το καλό όλων».

19112016_arta_5 19112016_arta_6 19112016_arta_7 19112016_arta_8 19112016_arta_9

Στη συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα κι αμέσως μετά τελέσθηκε η ενθρόνιση. Ο Μητροπολίτης πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος, ως τοποτηρητής της Μητροπόλεως, καλωσόρισε το Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο τονίζοντας πως «με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στην Άρτα, το νέο μας Ποιμενάρχη και Επίσκοπο Σεβασμιώτατο Καλλίνικο. Είναι μεγάλη η χαρά μας, διότι ο εκάστοτε Μητροπολίτης εκφράζει την ύπαρξη και την ενότητα μιας Μητροπόλεως και λόγω και έργω μετά των πρεσβυτέρων του φανερώνει και αναγγέλει την Ευαγγελική αλήθεια και την εν Χριστώ ζωή». Ευχαρίστησε τον κλήρο και το λαό της Άρτας για την αγάπη του και το σεβασμό του που, όπως είπε, του έδωσε τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής του. Μίλησε, επίσης, για το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως, ενώ συγκινημένος αναφέρθηκε στην ευγένεια του λαού της Άρτας λέγοντας πως ο Επίσκοπος δεν είναι διοικητής, είναι φίλος, αδελφός και πατέρας. Αμέσως μετά, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Ψαθάς καλωσόρισε το Μητροπολίτη Άρτης, ενώ εξήρε και το έργο του Μητροπολίτη πρώην Άρτης. Μίλησε για το πνευματικό έργο του νέου Μητροπολίτη Άρτης στην Αργολίδα και μίλησε για τα ιστορικά βυζαντινά μνημεία της πόλης. Στη συνέχεια ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Ντούβαλης εκ μέρους του κλήρου της Μητροπόλεως καλωσόρισε το νέο Μητροπολίτη λέγοντας «με αισθήματα χαράς και συγκίνησης υποδεχόμαστε σήμερα στην Άρτα το νέο Ποιμενάρχη της Τοπικής μας Εκκλησίας, το σεμνό και ταπεινό μας Επίσκοπο». Επεσήμανε, επίσης, ότι «γνωρίζοντας ότι ο Επίσκοπος είναι, σύμφωνα με τον Ιερό Χρυσόστομο, ο στρατηγός του πνευματικού πολέμου θα είμαστε δίπλα σας, όλοι οι ιερείς στον αγώνα για την εκκλησιαστική ενότητα, στην ποιμαντική εργασία της οικοδομής του λαού, στη λειτουργική διακονία της λατρείας του Θεού και βέβαια πάντοτε με πνεύμα ταπεινοφροσύνης και υπακοής, σεβασμού και αγάπης και θυσιαστικής προσφοράς».

19112016_arta_12

19112016_arta_11 19112016_arta_10

Ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος στον ενθρονιστήριο λόγο του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σκοπός του εκκλησιαστικού ποιμένος είναι η πνευματική ολοκλήρωση, η πληρότητα, η θέωση των ανθρώπων μέσα από την μίμηση της ζωής του Χριστού». Υπογράμμισε, ότι «γνωρίζω ότι πρέπει να φέρω στους ώμους μου το σταυρό του Επισκοπικού χρέους. Οφείλω να συνεχίσω τους αγώνες μου με στόχο την προαγωγή του διδακτικού έργου της Εκκλησίας». Σε άλλο σημείο επεσήμανε, πως «αγωνιώ να διδάξω με το λόγο, αλλά κυρίως με τα έργα την αληθινή πίστη και θεογνωσία και την ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση. Πόθος μου είναι να βρίσκομαι σε εν Χριστώ κοινωνία με όλους σας». Έκανε, λόγο επίσης, για συνεργασία, ενώ επεσήμανε ότι «γνωρίζω πως στον αγώνα μου αυτό έχω συμπαραστάτη τον προκάτοχό μου Σεβασμιώτατο και πολυσέβαστο σε μένα Μητροπολίτη πρώην Άρτης κ Ιγνάτιο» και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Ιεράρχες, αλλά και τους πιστούς που βρέθηκαν σήμερα εδώ, τόσο από την Αργολίδα, όσο και από την ευρύτερη περιοχή της Άρτας. Αύριο το πρωί, ο νέος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος θα προεξάρχει της Ακολουθίας του Όρθρου και του πολυαρχιερατικού συλλείτουργου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα δεχθεί τα σεβάσματα του Κλήρου των Αρχόντων και του ευσεβούς λαού, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου.

19112016_arta_13 19112016_arta_14

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

 

TOP NEWS