Η εορτή της αγίας Αικατερίνης στα Γιαννιτσά

  • Dogma

Ολοκληρώθηκε χθες ο εορτασμός της ετησίου πανηγύρεως του ναού Αγίας Αικατερίνης Γιαννιτσών. Ο ναός είναι παρεκκλήσιο της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου φυλάσσεται τμήμα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας.

Ολοκληρώθηκε χθες ο εορτασμός της ετησίου πανηγύρεως του ναού Αγίας Αικατερίνης Γιαννιτσών. Ο ναός είναι παρεκκλήσιο της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου φυλάσσεται τμήμα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας.

Την παραμονή της εορτής της αγίας Αικατερίνης, ο μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό.

Κατά το κήρυγμά του, ο κ. Ιωήλ αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και ιδιαίτερα στο μαρτύριο της Αγίας. Τόνισε ότι υπάρχει μαρτύριο τριών ειδών. Το μαρτύριο του αίματος, το μαρτύριο της συνειδήσεως και το μαρτύριο των εντολών του Χριστού.

«Στην πατρίδα μας, το πρώτο μαρτύριο δεν υπάρχει στο παρόν, ενώ το μαρτύριο της συνειδήσεως ισχύει για όσους ασπάζονται τον ασκητικό βίο. Για όλους εμάς όμως που αγωνιζόμαστε στον κόσμο, ισχύει το μαρτύριο των εντολών του Θεού. Η συγχώρηση αυτών που μας αδίκησαν, η τήρηση της νηστείας, η ελεημοσύνη, είναι μορφές αυτού του μαρτυρίου που μας δυσκολεύουν μεν, δίνουν όμως μεγάλη χάρη σε όσους από εμάς κατορθώνουν να τα εφαρμόσουν παρά την ανθρώπινη αδυναμία και την δύναμη των παθών», είπε ο μητροπολίτης Εδέσσης.

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο κ. Ιωήλ ευχήθηκε «η πάνσοφος Αγία Αικατερίνη να πρεσβεύει για εμάς και να μας εμπνέει σε αυτόν τον αγώνα με το μαρτυρικό της φρόνημα».

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο μητροπολίτης Εδέσσης τέλεσε την πανηγυρική θεία λειτουργία έχοντας ως συλλειτουργούς ιερείς της πόλης.

«Μπορούμε εμείς να εφαρμόσουμε σήμερα αυτά που έκανε η Αγία Αικατερίνη στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα;», με επίκεντρο αυτό το ερώτημα μίλησε ο κ. Ιωήλ, τονίζοντας ότι άγιες γυναίκες αναδείχθηκαν και πρόσφατα στον τόπο μας με ανάλογο πνεύμα, όπως η Αγία Σοφία της Κλεισούρας, η οποία έζησε τον 20 αιώνα.

Επισήμανε ακόμη ότι εφόσον υπάρχει η διάθεση από μέρους του ανθρώπου, μπορεί και ένας άνθρωπος της εποχής μας να φθάσει με την χάρη του Θεού σε μεγάλη αρετή και να αξιωθεί σπανίων χαρισμάτων.

Ο μητροπολίτης Εδέσσης παρατήρησε επίσης ότι όλα αυτά καταρρίπτουν τον ισχυρισμό που πρεσβεύει η λεγόμενη «μεταπατερική θεολογία», σύμφωνα με τον οποίον πρέπει να προσαρμόσουμε το Ευαγγέλιο στην εποχή μας αφήνοντας να εννοηθεί κακώς, ότι πολλά από αυτά που λέγει το Ευαγγέλιο δεν είναι εφαρμόσιμα σήμερα και συνεπώς δεν χρειάζεται και να τα κηρύττει η Εκκλησία.

Ολοκλήρωσε δε το κήρυγμά του λέγοντας ότι «Εμείς πρέπει πάντοτε να βλέπουμε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και να μη νομίζουμε ότι είναι ανεφάρμοστο το Ευαγγέλιο. Και σήμερα είναι εφαρμόσιμο, όπως και στην παλαιά εποχή», αυτό αποδεικνύουν οι σύγχρονοι άγιοι, άνδρες και γυναίκες που έδωσαν την ισχυρή τους μαρτυρία.

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ