Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλκίδα

  • Δόγμα

Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν με πιστότητα στο πατροπαράδοτο βυζαντινό μέλος οι Καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος κ.κ. Κυριάκος Στάντζος και Στυλιανός Μπενής με μαθητές της Σχολής.

Με κατάνυξη και λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, με συμμετοχή του πιστού Λαού του Θεού, τόσο σε Ενορίες, μικρά Παρεκκλήσια, αλλά και Ιερές Μονές, οι οποίες ιδιαιτέρως τιμούν την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, από την Κυριακή 13 έως και την Τρίτη 15 Αυγούστου 2023, περιόδευσε σε Ενορίες που τιμώνται επ’ ονόματι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ώστε να προεορτάσει και συνεορτάσει μαζί με τα πνευματικά του τέκνα την μεγάλη θεομητορική πανήγυρη.

Συγκεκριμένα την Κυριακή 13 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Γυμνού Ερετρίας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς του τους Αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη-Εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, Ρωμανό Μπασινά-Εφημέριο της Ενορίας Γυμνού, τον Πρωτοπρεσβ. Μαρτίνο Πετζόλ, εκ της Ι. Μητροπόλεως Γερμανίας, τους Διακ. Σταύρο Καλαφάτη και Χρήστο Ραμαντανάκη.

Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν με πιστότητα στο πατροπαράδοτο βυζαντινό μέλος οι Καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος κ.κ. Κυριάκος Στάντζος και Στυλιανός Μπενής με μαθητές της Σχολής.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε το θεολογικό περιεχόμενο της αποδοθείσης εορτής της Μεταμορφώσεως και ευχήθηκε προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς, μεταξύ των οποίων και η Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτα Μπούγα-Μπαραμπούτη, καθώς και η κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ-πρώην Δήμαρχος Ερετρίας, για την επικείμενη θεομητορική εορτή και τοπική πανήγυρη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην τελευταία Μεγάλη Παράκληση στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ψαχνών πλαισιούμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας π. Στυλιανό Σωτηρόπουλο και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, ενώ κηρύσσοντας τον θείο λόγο προς τους παρευρεθέντες στην Παράκληση πιστούς, αναφέρθηκε στην ακατάπαυστη, υπέρ ημών, μεσολάβησή της Θεοτόκου προς τον Θεό και εν συνεχεία ανέπτυξε ερμηνευτικά το ιερό εικόνισμα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους υγεία και αδιάπτωτη πνευματική προετοιμασία για την εορταστική συμμετοχή τους στο Πάσχα του Καλοκαιριού.

Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ομώνυμη εορτάζουσα Ενορία της Άνω Στενής, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου-Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, τον Οικον. Ιωάννη Κετσετζή-Εφημέριο της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Καθενών, τον Πρεσβ. Αθανάσιο Σάλλιαρη-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Τριάδος Κάτω Στενής και τον Διάκ Σταύρο Καλαφάτη.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος απέδωσε ερμηνευτικά το πρώτο εκ των παλαιοδιαθηκικών αναγνωσμάτων του Εσπερινού, δηλαδή το όραμα του Ιακώβ με την κλίμακα, η οποία παρομοιάζεται με την Θεοτόκο, η οποία οδηγεί από τη γη στον ουρανό και, όπως αναφέρει το θεομητορικό τροπάριο υπάρχει μια δεύτερη προς ουρανόν κλίμακα, δηλαδή ο τάφος της Θεοτόκου, από τον οποίο πηγάζει η χαρμόσυνη βεβαίωση της μεταστάσεώς Της αλλά και η συνεχής φροντίδα της υπέρ του ανθρωπίνου γένους, το οποίο δεν εγκαταλείπει ποτέ.

Μετά τον Εσπερινό, ακολούθησε ιερά λιτανεία στους δρόμους του γραφικού χωριού, τους οποίους κατέκλυσαν θεοτοκόφιλοι γηγενείς και παρεπίδημοι πιστοί, περικυκλώνοντας με ευλάβεια την ιερά πομπή και το δεσπόζον σε αυτή θεομητορικό εικόνισμα.

Την επομένη ημέρα, Τρίτη 15 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της γενέτειράς του, Βασιλικού Χαλκίδος, με συλλειτουργούς τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου, τους Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Λοβέρδο-Εφημέριο της Ενορίας Οσίου Ιωάννου Ρώσου Βασιλικού, Σταμάτιο Μπασδέκη-Εφημέριο της πανηγυριζούσης Ενορίας, τους Διακ. Σταύρο Καλαφάτη και Χρήστο Ραμαντανάκη.

Ο Σεβασμιώτατος διηκόνησε τον ιερό άμβωνα, αναλύοντας ερμηνευτικά και με διδακτικό τρόπο την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή (Λουκά 10, 38-42 και 11, 27-28),  τονίζοντας τον μακαρισμό της γυναίκας εκ του όχλου, τον οποίο επιβεβαιώνει ο Ιησούς Χριστός με την τριπλή επιβεβαίωση «μενούνγε», κατά την οποία επαληθεύεται η προφητεία της ωδής της Θεοτόκου «Ιδού γαρ από του νυν μακαριούσι με πάσαι αι γενεαί…»

Μετά την αθρόα συμμετοχή των εκατοντάδων εκκλησιασθέντων πιστών στο Κοινό Ποτήριο και πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες, ενώ ευχαρίστησε για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στα τελούμενα της πανηγύρεως την Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, τον Διοικητή της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγό Κωνσταντίνο Τακόπουλο, τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ευβοίας Ταξίαρχο κ. Αθανάσιο Γερογιάκομο και τον Λιμενάρχη Χαλκίδος Πλοίαρχο κ. Κωνσταντίνο Φλουρή.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης, Κωνσταντίνος Κούκουρας

TOP NEWS