Η εορτή της Μεταμορφώσεως στη Λέρο

  • Δόγμα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στον επιβλητικό Ιερό Ναό της Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού, το εσπέρας του Σαββάτου 5 Αυγούστου 2023, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας […]

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στον επιβλητικό Ιερό Ναό της Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού, το εσπέρας του Σαββάτου 5 Αυγούστου 2023, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Νικοδήμου Φωκά, πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικού Επιτρόπου εν Λέρω, και ιερέων της νήσου. Μετά το πέρας του Εσπερινού τελέστηκε η ευλόγησις της απαρχής της σταφυλής. Στο ιερό αναλόγιο έψαλλε χορωδία ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Γεωργίου Ναούμ, Ειδικού Παθολόγου Καθηγητού Πανεπιστημίου. Παρόντες στον εορτασμό της ιεράς πανηγύρεως ήταν οι τοπικές Αρχές και πλήθος ευσεβών προσκυνητών.

Την Κυριακή 6 Αυγούστου, το πρωί, ετελέσθη ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Νικοδήμου Φωκά, του ιερέως π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη και του ιεροδιακόνου Ιακώβου Βαρκάδου (Λερίου την καταγωγή) εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ντένβερ Αμερικής. Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν οι ιεροψάλτες Ισίδωρος Λιβανός και Άγγελος Αγγελίδης.

Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστη η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίων Αγγέλων μοναχή Παρασκευή, η μοναχή Ευλογία, και πλήθος ευσεβών προσκυνητών.

Ο εορτασμός της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού ετελέσθη και σε πολλά παρεκκλήσια της Ιεράς Μητροπόλεως όπου εόρτασαν πανηγυρικά.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

TOP NEWS