Η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Διδυμότειχο

  • Δόγμα

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το μήνυμα του Θεανθρώπου με την Σταυρική Του Θυσία αφορά στον κάθε άνθρωπο, που σταυρώνεται σ’ αυτή τη ζωή.

Με επίκεντρο τον ιστορικό μεταβυζαντινό Ναό του Σωτήρος Χριστού στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, που στους βυζαντινούς χρόνους μνημονεύεται ως ακμάζουσα Μονή, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στους χρόνους του Γρηγορίου του Παλαμά και της ησυχαστικής έριδος, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου η Δεσποτική εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Ιερούργησε ο επιχώριος Μητροπολίτης κ.  Δαμασκηνός, ο οποίος, παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Διδυμότειχου Υποστράτηγου Κωνσταντίνου Καραμανίδη, της Διοικήτριας της Σχολής Δοκιμών Αστυφυλάκων, Αστυνομικής Υποδιευθύντριας Αναστασίας Πουρναρά και πλήθους πιστών κήρυξε τον θείο λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το μήνυμα του Θεανθρώπου με την Σταυρική Του Θυσία αφορά στον κάθε άνθρωπο, που σταυρώνεται σ’ αυτή τη ζωή. Και όλοι μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σηκώνουμε το δικό μας σταυρό. Δεν υπάρχει άνθρωπος σ’ αυτόν τον κόσμο, είτε πλούσιος, είτε φτωχός, είτε μορφωμένος, είτε ολιγογράμματος, που να μη φέρει το δικό του σταυρό, τη δική του δοκιμασία, το δικό του μεγάλο πρόβλημα, το οποίο, τις περισσότερες φορές, κρύβει από τα μάτια των πολλών. Έρχεται όμως ο Χριστός να μας δώσει ελπίδα, παρηγοριά και θάρρος, λέγοντας· “ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἔχετε, ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον”. Η προοπτική του ανθρώπου δεν βρίσκεται στην πρόσκαιρη και εφήμερη αυτή  ζωή, αλλά στην αιωνιότητα και αυτή η προοπτική δικαιώνεται και τελειώνεται μέσα από τον Σταυρικό θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού. Γι΄ αυτό, κάθε φορά που προβληματιζόμεθα, κάθε φορά που οι δοκιμασίες της ζωής μας καταβάλλουν, ας στρέφουμε τη σκέψη και τα μάτια της ψυχής μας στο Σταυρό του Χριστού. Από Αυτόν θα αντλούμε τη δύναμη και την ελπίδα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να κατανικήσουμε τα προβλήματα και τους πειρασμούς και να αναστηθούμε από την πολύμορφη νέκρωση».

Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον δραστήριο Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Νικόδημο Σκλέπα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την φιλότιμη προσπάθειά τους για την αναβάθμιση της ενορίας.

Το εσπέρας της παραμονής της εορτής ο Σεβασμιώτατος προέστη της Εσπερινής Συνάξεως, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επίκαιρα  στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού – Αγίου Γεωργίου στη Στέρνα Ορεστιάδος.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου και στην συνέχεια εψάλησαν οι Χαιρετισμοί στον Τίμιο Σταυρό. Τον ιερό άμβωνα εθεράπευσε ο Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Διδυμοτείχου.

TOP NEWS