Η εορτή των Χριστουγέννων στη Μητρόπολη Λαγκαδά

  • Dogma

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή, η Μητρόπολη των Εορτών όπως την κατονομάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, της κατά Σάρκας Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Iωάννου, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως αναφερόμενος στην Μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής, τελέσθηκε μέσα σε κλίμα κατανύξεως η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Στον κατάμεστο από πλήθος πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια από τις πρώτες πρωινές ώρες για να εορτάσουν τη κατά σάρκα Γέννηση του Σωτήρα Χριστού, ανεγνώσθη η Πατριαρχική Απόδειξη επί τη Εορτή των Χριστουγέννων, της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ Βαρθολομαίου, εις την οποία εφέτος κεντρική θέση κατέχει το προσφυγικό ζήτημα και ιδιαιτέρως τα δοκιμαζόμενα παιδιά, καλώντας όλους να μη μείνουν απαθείς, αλλά να εκφράζουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, στην σύντομη ομιλία του τόνισε ότι, η σημερινή ημέρα είναι μία από τις σημαντικότερες ημέρες για την ζωή του κάθε ανθρώπου, διότι καθώς εορτάζουμε τα Χριστούγεννα, δίδεται σε όλους η ευκαιρία να εορτάσουμε τα δικά μας γενέθλια στην καινούργια ζωή. Στην ζωή που φέρνει ο Χριστός στον κόσμο.

Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι, ότι ο Κύριος με την δική Του Γέννηση, γεννά ταυτόχρονα σε αυτό τον κόσμο και μία καινούργια ζωή, μία ζωή αφθαρσίας και αθανασίας, την οποία και μας χαρίζει.

Αυτό είναι και το νόημα των Χριστουγέννων. Η γέννηση της δικής μας ζωή, την οποία αν το θέλει κανείς, μπορεί να την ζει αιώνια, κάνοντας μία καινούργια αρχή, χωρίζοντας τον βίο του σε δύο περιόδους. Στην περίοδο που είναι συνδεδεμένη με την αμαρτία και η οποία θα αποτελέσει και το παρελθόν και στην περίοδο της καινούργιας εποχής, όπου μαζί με τον Χριστό θα είναι και η ευλογημένη περίοδος στην ζωή του ανθρώπου.

DSC_1359

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι,  στην ζωή του κάθε ανθρώπου όλα τα γεγονότα έχουν το δικό τους νόημα και η κάθε λεπτομέρεια μας διδάσκει πολλά. Μας έχουν συνηθίσει να μην σκεφτόμαστε και να μην αξιολογούμε αυτά τα δωρήματα που μας χάρισε ο Θεός. Μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε τον άνθρωπο ως αξία και ως μοναδικότητα και τέλος μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ζούμε καθημερινά αυτό το γεγονός του ξεπουλήματος της ζωής των ανθρώπων και του ευτελισμού της προσωπικότητας τους. Ο Θεός μας έχει πλάσει για κάτι το ανώτερο και σημαντικότερο. Μας έδωσε δυνατότητα να έχουμε ζωή. Είναι πολλή σημαντικό κάποιος να έχει μέσα του ζωή η οποία να είναι συνδεδεμένη με όλες τις χαρισματικές λειτουργίες του. Αλλά δυστυχώς δεν το αξιολογούμε σωστά και δεν ικανοποιούμεθα με τίποτα γιατί μας έμαθαν ζούμε την ζωή των ειδώλων και των υποκατάστατων.

DSC_1337

Οι δρόμοι και τα σπίτια είναι στολισμένα αυτές τις ημέρες και τα πάντα μας μιλούν για μία εορτή και ένα γεγονός. Τα φώτα είναι πολλά αλλά δυστυχώς δεν είναι το Φως του Ιησού Χριστού, ο οποίος είναι αυτή την στιγμή και το ζητούμενο πρόσωπο. Ψάχνουμε να Τον βρούμε εκεί που δεν είναι, γιατί μάθαμε και συνηθίσαμε να βρίσκουμε τα εντυπωσιακά όχι στην απλότητα αλλά στα εξωτερικά επιτηδεύματα που επινοεί ο άνθρωπος. Ο Χριστός Γεννάται και είναι απλός και δίπλα μας αλλά δεν τον υπολογίζουμε. Όπως τότε που δεν Τον υπολόγιζε κανείς.

Η Βηθλεέμ είναι κοντά μας, το σπήλαιο είναι μέσα στην καρδιά μας και το μεγάλο ερώτημα είναι θέλουμε να δεχτούμε τον Χριστό κάνοντας ένα βήμα να Τον γνωρίσουμε και να κάνουμε εορτές μαζί Του, αλλάζοντας την ζωή μας και δοκιμάζοντας να ζήσουμε σύμφωνα με το θέλημα Του και όχι με το θέλημα εκείνων που θέλουν την αλλοτρίωση των πάντων.

Όλες οι εποχές έχουν τις δικιές τους δυσκολίες, έτσι και αυτή την εποχή που ζούμε εμείς, αλλά το θέμα είναι να κατανοήσουμε ότι Ιησούς Χριστός, χθες και σήμερον ο Αυτός. Όπως τότε έτσι και τώρα. Είναι δίπλα και ανάμεσα μας, είναι μαζί μας. Το μεγάλο θέμα είναι εμείς τι κάνουμε. Έχουμε αυτό το ενδιαφέρον να Τον πλησιάσουμε και ζήσουμε την καινούργια ζωή που μας χαρίζει και η οποία είναι γεμάτη από χαρά και ευτυχία.

Καταλήγοντας δεν παρέλειψε να ευχηθεί προς όλους, τα εφετινά Χριστούγεννα, να αποτελέσουν για όλους ένα σταθμό ξεχωριστό για την πορεία την ζωής τους. Ας κάνουμε όλοι μία προσπάθεια να διαγράψουμε μία πορεία από το εγώ και εξερχόμενοι να ζήσουμε το μεγαλείο του προσώπου, συναντώντας τον Ιησού και βιώνοντας αυτή την χαρά της Καινής Κτίσεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό διοργάνωσε υπό την επίβλεψη του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αναστασίου Παρούτογλου, Εόρτια Χριστουγεννιάτικη Τράπεζα και διανομή φαγητού, προς όλους τους κατοίκους του Λαγκαδά ανεξαρτήτως οικονομικής καταστάσεως, στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ναού του Λαγκαδά.

 

TOP NEWS