Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κέρκυρα

  • Dogma

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου εορτάστηκε στην Κέρκυρα με την τήρηση του παραδοσιακού εθίμου της προσφοράς βρασμένου σιταριού και ανακατεμένου με διαφόρους καρπούς στους πανηγυρίζοντες ναούς της Κρεμαστής στην πόλη, της Δάφνης, του Καβαλλουρίου και των Σφακερών στη Βόρεια Κέρκυρα.

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου εορτάστηκε στην Κέρκυρα με την τήρηση του παραδοσιακού εθίμου της προσφοράς βρασμένου σιταριού και ανακατεμένου με διαφόρους καρπούς στους πανηγυρίζοντες ναούς της Κρεμαστής στην πόλη, της Δάφνης, του Καβαλλουρίου και των Σφακερών στη Βόρεια Κέρκυρα. Μάλιστα, η εορτή έχει επικρατήσει στη λαϊκή συνείδηση να ονομάζεται της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο ιστορικός ναός της Παναγίας της Κρεμαστής στην παλαιά πόλη, όπου και λειτούργησε ο μητροπολίτης Κέρκυρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος στο κήρυγμά του επεσήμανε την σύνδεση της Παναγίας με το ναό του Θεού και την μετατροπή του εαυτού της δια της χάριτος του Θεού σε καθαρώτατο ναό, για να ζήσει την παρουσία του Υιού του Θεού και Υιού της.

Αυτή η σύνδεσή μας με τον Υιό του Θεού καθιστά και τους επίγειους ναούς που οι άνθρωποι χτίζουμε τόπους αγιασμού μας. Ο Χριστός εισέρχεται στην ύπαρξή μας μέσω του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Γι’ αυτό και ο ναός καθίσταται τόπος δόξας για τον καθένα μας προσωπικά, διότι εντός του αγιάζεται και όλη η ύπαρξή μας που γίνεται κατοικία Θεού.

Χρειάζεται, επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος, να ξαναβρούμε τον σύνδεσμό μας με τον ναό, σε μία εποχή όπου η παρουσία μας εντός του έγινε υπόθεση τυπική και τελετουργική. Όπως η Παναγία, να ζούμε την χαρά της παρουσίας μας εντός του και να καλλιεργούμε τον εαυτό μας στην αρετή και στην αγάπη τόσο για το Θεό όσο και για τους άλλους ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχουμε στον επίγειο ναό.

Μετά τη θεία λειτουργία ο κ. Νεκτάριος προεξήρχε της Δοξολογίας για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στο ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, με την παρουσία των εκπροσώπων των στρατιωτικών αρχών του τόπου.

ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑ

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ