Η εορτή του Αγίου Αθανασίου στην Κάλυμνο – ΦΩΤΟ

  • Δόγμα

Η Κάλυμνος τίμησε την εορτή του Αγίου Αθανασίου

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τίμησε η Κάλυμνος τον Άγιο Αθανάσιο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Στον Πανηυρικό Εσπερινό, αλλά και στη Θεία Λειτουργία, την κυριώνυμη ημέρα, χοροστάησε και ιερούργησε ο Μητροπολίτης Καλύμνου κ. Παΐσιος.

Ο κ. Παΐσιος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στις αρετές του Μεγάλου Αθανασίου και στην αγιότητα του βίου του, κάτι που, όπως τόνισε, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σήμερα, για όλους μας.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του προς όλους, κληρικούς και λαϊκούς, για την άψογη τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, ευχόμενος γρήγορα να ξεπεραστεί αυτή η οδυνηρή κατάσταση που βιώνουμε.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση της Μητρόπολης:

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022, πανηγύρισε ο περικαλλής ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Πόθιας Καλύμνου.

Την παραμονή το εσπέρας, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, μετά πλειάδος ιερέων και ιεροδιακόνου.

Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε καταλλήλως στους πιστούς προσκυνητές περί της σημαντικής εορτής του Αγίου Αθανασίου, του «Στύλου της Ορθοδοξίας» και υπερασπιστή του ορθοδόξου δόγματος έναντι των κακοδοξιών του αιρετικού Αρείου και των οπαδών του, που ως λύκοι πολέμησαν την Εκκλησία, και ο Μέγας Αθανάσιος με σθένος και ζήλο κατατρόπωσε αυτούς.

Ο Μητροπολίτης μας συνεχάρη τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Σωτήριο Πράσινο, τους Ιεροψάλτες, καθώς και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής για την επιτυχή διοργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του COVID-19.

Στο τέλος του εσπερινού ο Σεβασμιώτατος δώρισε ως ευλογία σε όλους τους πιστούς κομποσκοίνια, τα οποία πρόσφεραν στην εκκλησία επί τον σκοπό αυτόν, ευλαβέστατες γυναίκ

Την πρωΐαν της Τρίτης 18 Ιανουαρίου 2022, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Παΐσιος, χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με την παρουσία ιερέων και ιεροδιακόνου, κήρυξε δε τον θείο Λόγο και ευχήθηκε στους πιστούς, η Αγία και Ζωαρχική Τριάδα, δια πρεσβειών του Αγίου Αθανασίου,  να τους χαρίζει υγεία, ειρήνη και αγάπη. Ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τους πιστούς να παραμείνουν πιστοί στην ορθή Πίστη και Ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας όπως αυτή σαφώς διαφυλάσσεται υπό της Μητρός Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε σε αναγνώστη του ναού μας τον ευλαβέστατο κ. Ηλία Κουρσιώτη, ιεροψάλτη, έγγαμο και πατέρα μιας θυγατέρας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος χειροθέτησε τον εφημέριο του ιερού ναού π. Σωτήριο Πράσινο «Οικονόμο», απένειμε δε το τιμητικό τούτο οφίκιο στον π. Σωτήριο, όπως ο ίδιος δήλωσε, εξυμνώντας το πνευματικό και κοινωνικό έργο του στην ενορία του Αγίου Αθανασίου, αλλά και την υιική διάθεσή του να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Σεβασμιωτάτου, να βρεθεί δίπλα του και να στηρίξει την Ιερά Μητρόπολη σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για το νησί μας. Ευχαρίστησε δε τον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.Κύριλλο για την αγαθή προαίρεσή του και την στήριξή του στην προσπάθεια αυτή.

Τα Αναλόγια επάνδρωσαν οι Μουσικολογιώτατοι Πρωτοψάλτες οι κ.κ. Ποσειδώνας Ζαΐρης, Σπυρίδων Ζαΐρης, Δημήτριος Ζαΐρης, και οι Λαμπαδάριοι Νικόλαος Λυσγάρης και Ηλίας Κουρσιώτης, οι οποίοι απέδωσαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια του ύμνους της εορτής.

Θερμά συγχαρητήρια αποδόθηκαν στον πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ.Δημήτριο Ζαΐρη.

Την Ιερά Πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Έπαρχος κ. Εμμανουήλ Μουσελλής, η Αντιδήμαρχος κα. Ρένα Μαγκάκη (εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλυμνίων κ.Δημητρίου Διακομιχάλη) η οποία και ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μικές Ρήγας, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλύμνου κα. Αικατερίνη Εμμανουήλ, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού τμήματος Καλύμνου κ. Σκεύος Ζεμπιλάς, η κα. Πόπη Κουτούζη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου «Ο ΕΡΜΗΣ», ο κ. Ελευθέριος Γκινής Αντιπρόεδρος Β – ΔΗΜ.Τ.Ο Καλύμνου.

Στο τέλος των Ιερών Ακολουθιών μοιράστηκαν από τις γυναίκες τις ενορίας μας, σε ειδικές συσκευασίες αεροστεγώς σφραγισμένες, δεκάδες γλυκύσματα και εόρτια εδέσματα.

Ο εφημέριος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πόθιας Καλύμνου, ευχαριστούν άπαντες όσους προσήλθαν από όλο το νησί της Καλύμνου, για να τιμήσουν την ενορία και την εόρτια πανήγυρη του Αγίου Αθανασίου.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Κείμενο-φωτογραφίες:  Ι.Ναός Αγίου Αθανασίου Καλύμνου

TOP NEWS