Η Εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ ευλόγησε το  κόλυβο του Αγίου Δημητρίου ακολούθως  ευχήθηκε καταλλήλως  με τις πατρικές και εόρτιες ευχές του προς τους πιστούς που τίμησαν την εορτή μεταξύ αυτών παρέσταν ο εψηφισμένος  εκ Καδδίου καταγόμενος νεοεκλεγείς Δήμαρχος Νέας Ιωνίας    κ. Παναγιώτης Μανούρης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Καδδίου κ. Δημήτριος Χρούτας.

Μέσα σε πανηγυρικό και εορταστικό κλίμα τιμήθηκε με  λαμπρότητα  η μνήμη του λαοφιλούς Αγίου και ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και θαυματουργού του οποίου την ιερά μνήμη  τίμησαν πολλές ενορίες της μητροπολιτικής επαρχίας της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου με λατρευτικές ακολουθίες προς τιμή του.

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου εσπέρας 25ης Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ χοροστάτησε στον Αρχιερατικό  Εσπερινό στον φερώνυμο ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο χωρίο Κάδδι – Κονιστρών επαρχίας Κύμης συμπαραστατούμενος απο τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα  τον Πανοσ Αρχιμ Νεκτάριο Καπενή τον Οικονόμο Αριστείδη Ρούσσο εφημέριο Διρρευμάτων τον Πρεσβύτερο Ιωάννη Μπατή εφημέριο Καλημεριάνων και τον Διάκονο Στυλιάνο Πεταχτή ο οποίος ανέλαβε με την κοπιώδη μέριμνα του  σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού   και τους εθελοντές της ενορίας στην ευπρέπεια της διοργάνωσης της λαμπράς πανηγύρεως  του ιερού ναού της γενετείρας του.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ ο οποίος αναφέρθηκε στον λαοφιλή και μυροβλύτη Άγιο Δημήτριο τον οποίο χαρακτήρησε   συνεπή και ως προς τα επαγγελματικά και στρατιωτικά του καθήκοντα αλλά ως προς την  αληθινή και χριστιανική του πίστη την οποία δεν αρνήθηκε ποτέ  όταν τον απείλησαν με την  καθαίρεση του αξιωματος του  και την επιβολή της θανατικης ποινής όπου και έλαβε την  δόξα και τον ουράνιο στέφανο.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ ευλόγησε το  κόλυβο του Αγίου Δημητρίου ακολούθως  ευχήθηκε καταλλήλως  με τις πατρικές και εόρτιες ευχές του προς τους πιστούς που τίμησαν την εορτή μεταξύ αυτών παρέσταν ο εψηφισμένος  εκ Καδδίου καταγόμενος νεοεκλεγείς Δήμαρχος Νέας Ιωνίας    κ. Παναγιώτης Μανούρης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Καδδίου κ. Δημήτριος Χρούτας.

Τους ύμνους απέδωσαν εκ δεξιού χορού ο κ. Χρήστος Γαλάνης  Πρωτοψάλτης ιερού ναού Ευαγγελίστριας Αμαρύνθου της γείτονος Μητροπόλεως Χαλκίδος και εξ  αριστερού χορού ο κ. Βασίλειος Τουλουμτσής Πρωτοψάλτης Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Πορταΐτισσας Κηφισίας με τον εορτάζοντα Ιεροψάλτη ιερού ναού Αγίου Νικολάου Ερέτριας Δημήτριο Πετρογιάννη.

Αρχιερατικός Εσπερινός στον Άγιο Ιωάννη Αλιβερίου.

Επίσης την παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον φερώνυνο ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο χωρίο Αγίου Ιωάννου – Αλιβερίου  της γενετείρας του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου όπου χοροστάτησε ο εκ Στύρων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Νίκανδρος συμπαραστατούμενος απο τους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Παύλο Κουντούρη εφημέριο Παρθενίου – Αλιβερίου  π. Γεώργιο Γιαννούλη εφημέριο Αγίου Λουκά – Αλιβερίου

π. Γεώργιο Χαρίση εφημέριο Κάραβου – Αλιβερίου π. Ευάγγελο Βογιατζή εφημέριο του ιερού ναού και τον Διάκονο Απόστολο Μπάκουλη.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος ο οποίος αναφέρθηκε περιληπτικά  στον τιμώμενο Άγιο Μεγαλομάρτυρα  Δημήτριο αναλύοντας μέσα από τον βίο του  με παράδειγμα  τον χαρακτηριστικό και τιμητικό  τίτλο (τον συμπαθέστατο κυρίου μάρτυρα) όπως τον αναφέρει η υμνολογία  μέσα απο την ιερά ακολουθία του.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κ. Νίκανδρος μετέφερε τις εόρτιες ευχές του Σεβασμιωτατάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και ακολούθως  πραγματοιήθηκε η  λιτανεία  της εικόνος του Αγιου Δημητρίου και εν συνεχεία ακολούθησαν στον προαύλειο χώρο του ιερού ναού διάφοροι παραδοσιακοί χοροί απο τα χορευτικά μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου.

Τους ύμνους απέδωσαν  χορός ιεροψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρο με έδρα την Κάρυστο με χοράρχη τον Πρωτοπρεσβύτερο  Σωτήριο Τσούγκα εφημέριο  Αετού επαρχίας Καρύστου.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον  Ιωάννη Αλιβερίου

Την δε κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου στον προαναφερθέντα φερώνυμο ιερό ναό του χωρίου Αγίου Ιωάννου –  Αλιβερίου ετέλεσε  την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με  συλλειτούργούς τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα και τον Πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Βογιατζή εφημέριο του ιερού ναού.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ όπως και  αναφέρθηκε στον βίο  και τα παραδείγματα που μας δείχνουν οι  άγιοι μεταξύ αυτών υπήρξε πρότυπο με την ακλόνητη  πίστη  μέχρι θανάτου του  και ο τιμώμενος λαοφιλής  Άγιος Δημήτριος.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ απήυθυνε τις πατρικές και εόρτιες ευχές του προς τους πιστούς της ενορίας του Αγίου Ιωάννου που τίμησαν την εορτή.

Τους ύμνους απέδωσε ο εξ Αγίου Ιωάννου καταγόμενος Ιεροψάλτης κ. Νικόλαος Δημητρίου.

Την διοργάνωση της πανηγύρεως ανέλαβε με την κοπιώδη μέριμνα του με το εκκλησιαστικό συμβούλιο ο εφημέριος π. Ευάγγελος Βογιατζής  και τους εθελοντές της ενορίας  στην ευπρέπεια  του ιερού ναού.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης Μαρία Βυζανιάρη.

Γεώργιος Γκίκας.

Γεώργιος Οντάμπασης.

TOP NEWS